Bloggintresserade

fredag 1 april 2011

MUSIC LOVERS Cat/Yusuf

... idag är musiken i mitt inlägg rätt given…Och ikväll är det rätt givet att jag sitter bänkad vid Skavlan för att höra Cat Stevens numera


YusufIslam framträda.


Ett klipp från senare år, dessutom en låt som jag inte hade hört förut, dvs. innan jag fann den på you tube… Så vacker text. Det hörs som om denne Cat eller kanske jag borde säga; Yusuf is still going strong. Missa för allt i världen inte denna godbiten!!!


Vid frukostbordet samtalade Mats och jag om denna ”kärlek” till musiken, jag vet inte vad som är lämpligt att kalla det … dyrkan… extas… att så helt gå upp i något som både Mats och jag gjorde vad gäller musik under ungdomstiden. I musiken kunde emotionella behov tillgodoses. Det blev ett sätt att hantera känslor i uppror som ex. kärlek, frustration, nedstämdhet och ensamhet. I musiken kunde man finna trygghet, påminnas om positivt och behagligt i ens bakgrund.


Men var detta verkligen annorlunda då? I så fall vad och varför?


Nej, att umgås med och genom musik. Låta tonerna sätta spår i det dagliga livet. Där värdet bestäms av dessa toner och ord. Att kommunicera eller inte kommunicera... att även socialt förhålla sig till olika stilar. Känna gemenskap, solidaritet... Att laborera med stilarna, pendla mellan avståndstagande och att närma sig vuxna. Sätt att forma sin identitet genom att man tränar sig att ta egna beslut. Det har nog alltid varit så. Dessutom skapa respekt för andras åsikter och smak. Utbud... teknik för att sprida...


... ja, sa Mats; man satt där med sina LP skivor som man älskade... ... Idag lyssnar vi båda på ett bredare fält av olika musikslag och artister. Men njutningen är densamma, kanske med den skillnaden att vi nog inte lever ut våra intryck på samma vis som då vi var yngre.


I musiken kan vi mötas vuxna och de unga... Det är viktigt att skilja på sak och person… Summan av kardemumman tänker jag är att: Ungdomar då och ungdomar idag, inte är så mycket annorlunda. Men kärleken till de där första pärlorna hos oss med några år på nacken lever kvar än och det är här vad vi valt att lyssna på som det ibland kan skilja…

9 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Jag är också bänkad ikväll =)

Ölandsvindar sa...

Ja man var rädd om sina EP och LP på den tiden och den batteridrivna grammofonen gick varm. Men det var ju ändå ganska modernt jämfört med farmors vevgrammofon där vi spelade Guldgrävarsången med Anna-Lisa Öst.
Fin fredag till er
Kram
Kerstin

Bea sa...

Hej!
På din undran om att länka...
I rutan där du skriver inlägget, ovanför har du en meny, med stilar, färger och andra ikoner..

- öppna först en ny sida (förutom den du redan har öppen) till den du tänker länka till

- välj LÄNK ikonen där du håller på att skriva din text och du får fram ett litet fönster.

- dra med markören (att det blir blått) på det ord i stycket du avser skall föra läsaren vidare

- kopiera adressen i fönstret där avsedd länk adress finns

- klistra in i lilla rutan

Nu borde du ha en länk till en annan sida.
Om det var detta du avsåg med din undran?


Trevlig helg!
Kram /Bea

Ingela sa...

Klart vi bänkar oss ikväll Eva-Katrine. Kul att vi möts i musiken... också...

Visst är det märkligt att tänka hur fort det har rullat på Kerstin...?

Men det är ju nödvändigt och ofta önskvärt för det är ju just rörelsen som ger liv. Det viktiga som jag ser det är att vi lyssnar och visar intresse både för det gamla, nuet och det som är vår framtid!

Tusen tack Bea för beskrivningen det ser svårt ut men du jag tänker ge mig i kast med det i sinom tid och då länkar jag till dig... Tack!

Möllebacken sa...

Cat Stevens som han hette på 70-talet var min stora idol. Och När jag ser sambons dotters musikval (hon är 22) så är det ju en revival av den musiken som vi lyssnade på i hennes ålder så man möts ju i samma musik. Och visst var det något speciellt med vinylskivorna.
Ha det gott vännen.
Kramen Pella

Elle sa...

Vad han nu hette eller heter...bra musik har han gjort under åren.
Hoppas att kvällen blev bra!

Ha en fin helg!
Kram Elle

Tina sa...

Satt bänkad framför Tv:n när Skavlan visades. Har alltid tyckt om Cat Stevens musik, (han heter så för mej....) ;o)

Musik är en viktig ingrediens i mitt liv. Den plockar fram minnen åt mej, gör mej glad, tröstar mej och den förenar mej med andra människor. Tyvär kan jag varken sjunga eller spela själv vilket alltid "harmat" mej. För om man kan sjunga eller spela så behöver man inte kunna så många språk, man kan umgås genom musiken ;o))

Osloskånskan sa...

Många gamla godingar som håller mycket bra än idag!