Bloggintresserade

söndag 3 april 2011

TEMPLE GRANDIN

Söndagens inlägg vill jag ägna en film som Mats och jag kollade på igårkväll. Filmen heter Temple Grandin och det är just om denna kvinna som filmen handlar. Det var med stort intresse vi kastade oss rakt in i den. Den väcker intresse och förståelse för jobbigt det måste vara att uppleva omvärlden så annorlunda än andra samtidigt att leva i detta utanförskap...

2007 skrev jag och en kursare inom ramen för en kurs inom autismspektrat 11-20 på Högskolan i Kristianstad en uppsats. Det var en fenomenografisk studie som vi valde att kalla "Kalle som har Aspergers syndrom där han reflekterar över känslor-underrubriken är ´Tomhet i början, via tungsint, öppning till helt ljust´. " Underrubriken är Kalles egen reflektion efter att ha läst Barbro Lindgrens "Sagan om den lilla farbrorn".



Det är fantastiskt att se hur Kalle i vår undersökning... likaså denna begåvade kvinna, ändå med sina specifika svårigheter, tala med en sådan entusism då det är sådant som berör dem. Ja det är som om proppen går ur...!



Vid litteraturstudierna till vår uppsats, läste vi två böcker av denna Temple Grandin, denna första som kom ut 1994 heter "Genom dörrar: vägen från autism till ett självständigt liv." Den andra boken som är från 2005 heter; " Vi som förstår djurens språk. En nyckel till hur djur ser världen."



Missade du den?

Filmen visas i sin helhetSvt play


HÄR


Och Temple Grandins officiella hemsida

6 kommentarer:

C De-sign sa...

Tack för din fina kommentar inne hos mig! Jag har inte haft så mycket tid för att skriva kommentarer.... tyvärr... ibland måste man göra det man ska i stället! Tack för ditt tips ska titta... önskar dig en bra start på veckan! Kram fr C

Ölandsvindar sa...

God morgon!
Den filmen skulle jag gärna se. I går hamnade jag av en slump i ett program om en väldigt lång man. Också intressant. I dag ska jag, som inte är så lång, vika ihop mig och peta ner gödsel hos rosorna.
Kram
Kerstin

Ingela sa...

Visst är det svårt att hinna med alla måsten och det man vill...finns inget annat att gra än att prioritera.

Det programmet med den långe mannen halkade jag också in i Kerstin. Intressant och tragiskt. Det var ju en anna supelång kille i Amerika som hadefått denna dignosen giganism... men denne hade blivit botad. Det var ju inte den andre. Allt i och utanpå koppen fortsatte ju att växa... vilket öde... han önskade ju träffa denne man från amerika som blivit botad. Det är säkert viktigt att känna samhörighet med någon och att dela med någon som förstår...

Anonym sa...

http://www.sydsvenskan.se/familj/fodelsedag/article1431332/Han-hjalper-djur-med-akupunktur.html


Jag funderar på att ringa honom om min lilla älskling

Anonym sa...

Hej Mamma!

tyvärr kunde vi inte bo hos erik den helgen, för det var något speciellt inbokat med någon annan som skulle bo där ett tag också tyvärr- osis. Men i värsta fall så sover vi skavfötters i min säng. Vi kan kanske åka ut något till Ove och Therese jag vet. Men jag har inte hittat några bra konsertbiljetter ännu, ska försöka få bra platser men jag letar vidare =)

Kram eva

Maya sa...

Den ska man kanske se?
Jag slukar ju film periodvis och blir så glad när jag hittar något spännande.