Hade bl.a. tänkt jobba med sista uppgiften och finputsning av den idag...
Uppskattar nya planer när du Maria ringde, "man är ju inte sämre än att man kan ändra sig". Vem skulle kunna tacka nej till en båttur från Åhus småbåtshamn och vidare utmed Helgeå mot Kristianstadshållet. Har faktiskt själv kommit där en gång förut med Flodbåten vid lärarnas upptakt (terminsstart). Underbart vackert. Har nu satt bådas mobiler på laddning och ska rensa från gamla bilder...kommer säkert att ha en del fint att komma med här framöver.
Solen glimmar blank och trind, vattnet likt en spegel...
Färgstarka synintryck... starka kontraster...
Lycklig Ingela och goda mackor.
Sicken dag, vi fick verkligen en utmärkt chans att fånga dagen. Att sitta här i båten tillsammans i goda vänners lag...kan man ha det bättre. något att tänka på en kulen vinterdag... Fågelsång, näckrosor, olika sorters vass, svädsliljor, glador och lövsångare. Någon kärrhök såg vi inte röken av men däremot en kärrspindel. När vi vek undan vassen för att bättre kunna studera den blev den skrämd och hoppade vidare på vattenytan.
Christianstads födelsedag i maj 1614. I brevet som formulerades i samband med grundandet föreslogs att hantverkarna i Vä och bönderna i Näsby/Nosaby skulle byta plats med varandra för nu var det Christianstad som skulle bli den nya köpstaden och samtidigt rikets fästning. Även Aus (Åhus) borna mer eller mindre tvingades in till den nya staden för att få uröva sina hantverk. Kan bara spekulera i hur man upplevde det att nästan med tvång behöva lämna bort sin gård som många gånger gått i arv i generationer. Några hantverkare monterade ner hela sina hus och förde dem med in till Christianstad. Flertalet Åhusbor bosatte sig vid Lilla torg som på den tiden hette Hestetorvet (danskt namn av förklarliga skäl).
En ny bro över Helgeå, dagens Långebro byggdes för att bli stadens kontakt med omvärlden. Samtidigt beordrades att Åhusbron skulle raseras för att främja båtförbindelserna med omvärlden genom Helgeå in i Christianstad. Som mest hade stadens handelsflotta 13 skepp som ägdes av handlarna i staden på 1700-talet. Utöver dessa fanns även andra slag av båtar exempelvis passagerarbåtar.
När vi kom iland tog vi en promenad genom gamla Åhus på kullerstensgator förbi resterna av Svartbrödraklostret, gamlat pittoreska hus till det gamla torget med Linas bageri (Kringelskylten) i ena hörnet och kyrkan rakt framför oss. Vi formligen snusade oss fram till kiosken där vi och en hel del andra njöt vi vars en nybakad Åhus strut som dagens final.
Ett litet ryck vid dammen och en grillad korv på kvällskvisten. Ja, solen har då tatt idag, känner mig mer eller mindre som en kokt kräfta.
1 kommentar:
Hungriga män och glada kvinnor :) ser verkligen ut som ni haft en underbar dag medans en annan somnade i solen och brände ryggen...hehe :).....underbart väder...längtar till vackra åhus....
Skicka en kommentar