Bloggintresserade

onsdag 18 november 2009

Förintelsen

... Ibland de värsta mellanmänskliga brott som har utspelas. En ondska i en omfattning som är ofattbar. Kan man annat än skämmas? Knappast!

För bara någon vecka sedan var Kristallnatten uppmärksammad och ihågkommen med manifestationer till minne av offren och demonstrationståg lite varstans.

Det berättas att en ung judepojke efter att hans familj fråntagits sina tillgångar sköt ihjäl en tysk sekreterare i Paris och att detta var utlösande till det besinninglösa plågandet, dödandet, förstörelsen och brännandet av synagogor, av en omfattning som sällan eller aldrig skådats. Men kanske var själva kristallnatten planerat redan tidigare.

Den uttrycksfulla musiken som stannar kvar i medvetandet har komponerats av Bengt Nilsson. Bilder som man mår illa av musiken är komplex genom att vara både sorgsen, och väldigt vacker. Förresten musik ni kanske känner igen som final till Falkserien.




Kortet taget på Hitlers enorma hotellkomplex på ön Rugen.






Här hade han planer på att tyskar skulle få resa ett par veckor varje sommar för att hämta krafter efter årets arbete.

Huset var flera km långt och alla fönster vette emot havet då forskning visade att det skulle vara lugnande för nerverna med rytmen från vågorna. På centret skulle finnas allt som man kunde tänkas behöva, matsal, teater, musik osv. En tanke som det finns en del gott i men mest skrämmande tänker jag... nu står det som ett tyst och ödsligt monument i cement...

Inga kommentarer: