Bloggintresserade

lördag 7 november 2009

Lördag med språkkullerbyttor

Ann (6.19): "Regnet skvalar ute.

Idag arbetsdag i svärföräldrarnas hus, vi samlas alla att med maskin få bort gamla klistrade heltäckningsmattor och skall lägga nya klickgolv samt ta upp svärfars båt ur sjön.

Svägerska bjuder på 11-fika, jag bjuder på lunchsoppa med hembakt.
 
Dripp, dropp!"

Det var mig en tidig lördagsmorgon... lite jobbigt men samtidigt kul och mysigt att samlas och göra saker tillsammans. Ni har ju fördelen av att ha händiga händer som vet vad de håller på med.

... Var på jakt efter ett ord (som bekant är dessa gömda för mig ibland) surfade och halkade in på en tidningsartikel i Karlskoga kuriren 7 november 2009, alltsåledes dagsfärsk. Att leka med ord och bokstäver är något vi mer eller mindre gör varje dag. Magnus Lönn är konstnären som tar in leken i konsthallen och nu har sin vandrande utställning i Karlskoga konsthall. För intresserade läs mer på:

http://karlskoga-kuriren.se/kulturnoje/konst/1.627300-ordlekande-konstnar-staller-ut-i-karlskoga

– Vad är till exempel en ”frågel”? Det måste ju vara en fråga som kan flyga.

Gjorde besök ute i cyberrymden... fann en tänkvärd bild med text på Monicas blogg häromdagen, kommenterade och skrev "morgonkvisten"... och slogs av tanken varför det kallas så. Många säger det, vet vad det betyder ... men det visade sig då jag har sökt på nätet att ingen ger uttryck var det kommer ifrån. Tänkte, kan undras om det används även i andra språk och provade svensk-engelsk ordlista... Jodå där heter det morning twig, men inte heller här något förtydligande.

Jag fortsatte till följande sida, tog del av en del bilder och tankar från Lönns utställning:
http://www.volym.info/nya_volym/Arkiv/Rescensioner/2003/Palavern/Palaver.htm

Jag tror ändå ingen kan undgå att känna att något i de egna minnesvindlingarna väcks till liv av denna märkvärdiga utställning med naturpoetiska lekar i språket, där rötter talar rotvälska, där tallbarrsspråket stavas med tallstäver, där trädens grenar uttrycker sig klart på grenesiska.

Hans färskaste bok vore säkert något för dagisbarnen Maria, tror du inte?:
http://www.barnboken.nu/cgi/kort/9789150101454.shtml

Det här med ord facinerar mig samtidigt som jag mer mer eller mindre omedvetet tappar, förvränger, smakar på begreppen, instämmer eller blir oense om vad de egentligen förmedlar dvs. om de verkligen ger uttryck för det jag önskar uttrycka...

... under vägen tappade jag ordet jag verkligen sökte... förmodligen var det inte så viktigt...
__________

Vilket låtval och vilket framförande :


__________



Oj vad det blåser och dånar nere vid havet idag. Så öronbedövande att det inte går att urskilja när vi försöker pratar med varandra. Massor av tång har blåst in på land och sanden ser en aning annorlunda ut. Grova sandkorn har följt med vågorna och väl synliga sandbankar har samlats en bit ut i vattnet.



Vår tappra sol kämpar för att ta sig igenom grå, kompakta moln :


__________

Ann: "Tänk att jag trodde jag kommit fel först... du har ändrat utseende på bloggen :-) Kul!"

Ja har ettbra tag tänkt på att skifta utseende... men jag är ju egentligen inte så mycket för förändring... vänjer mig och gillar läget så att säga. Väl medveten om attt ett visst mått av förändring bara kan vara välgörnde. Behaglig blå färg tyckte Mats och tror jag gillar designen.
__________
 
"... Kändes konstigt att läsa receptet, märkliga smaker ihop, men spännande, nytt för oss alla sex idag och bannat gott tyckte vi alla :-)

Anonym kommentar: "Måste kommentera att jag på Willys fann deras (blå etikett) kassler med hela 93% kötthalt!"


Majssoppa med kassler
Portioner: 4 Tid: 25 minuter

Ingredienser
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 msk rapsolja
½ tsk red hot chili pepper
2 burkar majskorn (à 340 g)
9 dl mjölk (3 %)
½ tsk salt
100 g risoni
200 g kassler
2 msk tapenade

1. Sätt på pastavattnet. Skala och hacka vitlöken och löken. Fräs i olja med chili i en stor kastrull.

2. Häll av majsen och häll ner majskornen i kastrullen tillsammans med mjölk. Sjud 5 min och mixa majsen med stavmixer så att den blir slät.

3. Sila soppan, pressa ut så mycket vätska som möjligt. Smaka av med salt.

4. Koka risonipastan. Finstrimla kasslern. Lägg pasta och kassler i tallrikar. Häll på soppan och servera med tapenade.

... fast jag brynte kasslern lite...
 
till gjorde jag egen tapenade (ej köpt med onödiga tillsatser ;-D) med kapris då jag inte hade sardeller

Färdigt på: 10 min
Ingredienser
400 400 g urkärnade oliver
2 2 msk sardellfiléer eller 1

Gör så här
1. Skär ner sardellerna och oliverna i mindre bitar och mixa tillsammans med övriga ingredienser.

2. Låt gärna stå och dra ett tag innan servering.
 
... och nybakt, frasigt bröd :-)
 
4 ½ rum golv lagt, ½ och hall kvar, två stora lass till hålet på åkern där vi eldar skräp emellanåt, båten fixad!
 
Slut för idag, tack för idag!"

Får mig att tänka på den där lilla visan vi alltid sjöng stående vid bänken innan det var dags att gå hem för dagen... fortsättning: ... vi ses igen imorgon tack och adjö!

Själva har vi nu fixat till oss för snart bär det av på Cabaret i Hässleholm Kalle och djuren håller ställningarna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Måste kommentera att jag på Willys fann deras (blå etikett) kassler med hela 93% kötthalt!