Bloggintresserade

lördag 20 februari 2010

Finns lycka utan shopping?

Ett lager av vitaste vitt ca. 1 dm tjockare än igår... funderade kanske man borde plocka fram sina solglas? Men inte på grund av stark sol ;-)

**********

Idag damp ett, som jag upplevde det, läsvärt Kristianstadblad ner i lådan.

Kulturbladet ägnade idag hela fyra sidor åt ämnet konsumtion.

Har haft med mig det du skrev om om ödmjuk skönhet i ditt förra inlägg Monika på http://ljusbla.blogspot.com/. Wabi Sabi var ett nytt, tror jag uttryck för mig. Sådär känner jag också inför gamla ting. De bär alla sin historia som inte alltid är känd för oss... liksom på en själ. Så brukar jag gå och fundera... ex. om väven som ännu och till min sorg ännu står oanvänd här. Så många känslor av glädje, förväntan och sorg som har vävts in i trådar på denna vackra väv som ännu gapar tom.

Ingenting blir färdigt och ska inte heller bli det- det handlar mer om hur vi väljer att förvalta det. Alltså handlar det dels om ursprunglig kvalitet och om att vi bär ett ansvar för att vårda och att inte göra större ingrepp än att andra kan ta vid efter oss. Medvetna om som du skrev Monika att vi inte blir färdiga.

Artikeln börjar med "Finns lycka utan shopping?"

En ung tjej sitter på 50-tals cafét Wahlqvists i Kristianstad.

Ett härligt café med samma inredning som då. Gamla fotografier från stan hänger på väggarna och man får absolut en genuin känsla av nostalgi redan då man äntrar den gamla stentrappan in i lokalen. Ja, vi brukar besöka det fortfarande emellanåt, Mats mamma jobbade där för rätt många år sedan då han var lite grabb... och en gång hade han tillsammans med en kopis begett sig ut på lång cykeltur mellan Åhus och Kristianstad för som de tänkte göra ett besök på caféet grabbarna hade inte börjat skolan än så ni kan ju tänka!

Alltnog den aktuella tjejen driver nu ett projekt där hon har satt upp regler för sig själv att under ett år inte handla något nytt och då på betoning inget. Endast begagnat vid behov. Det som fråntas från detta är "...hygienartiklar, mat, dryck, och medicin". Hon har tidigare drivit egna personliga projekt som att under ett år bara köpa och äta lokalproducerat, ta trapporna istället för hissen. Allt för att ha mindre påverkan på miljön och det handlar för hennes del om att minska rollen som konsument för att få tid till annat säger Elna Svenle.

I artikelns slut analyserar hon varför hon gör det hon gör och kommer till slutsatsen att likt många andra så känner hon ett motstånd till all påtvingad valfrihet som råder i vårt samhälle idag. Det som sägs leda till individers frihet får till konsekvens för henne en känsla av ångest och genom att fokusera på sitt eget projekt så motverkar hon detta.

Artikeln kan du läsa på:

http://www.kristianstadsbladet.se/article/20100220/TIVOLI/702209999



Genom att delvis gå emot strömmen och handla efter sin egen övertygelse uppnå någon form av kontroll och en känsla av frihet.


**********
En liten stund av snöaktivitet i form av att få dän tung snö från lägre tak på vår tomt... och vad tung och blöt den är! Tyvärr vågar jag inte ta mig upp på stegar med tanke på min balans så jag kan inte nå de andra taken... men jag inser att det också måste bort. Ja, händerna, armarna, tiden räcker helt enkelt inte till.

**********

Två SMS och (in)snöiga bilder från Ann i Småland.



"Parabol avskottad och tinad med varmvatten från slang - mottagningskanalen försvann igår kväll

:-O "

Ja, har man ingen tv, då är man insnöad... eller åtminstone blir!


"Visst har vi fått snö natt. Under snön döljer sig trappa och stenklot och det snöar fortsatt"



Väldigt smidigt att ordna födelsedagspresent till dagens gris, Mats systerdotter Hanna fyller idag 7 år. Vi satsade på ett säkert kort en pysselhästbok (det gillar väl alla småflickor sa Mats), akvarellpennor med pensel till och ett broderiset där man kunde göra bokmärke, kort och någon tavla. Såg kul ut!

Kalas blir det en en stund i eftermiddag. Kockan själv la ihop tårtan i full mundering, ja vi har tagit ett foto när hon har julklappsförklädet och kockmössan på (det som jag sydde till henne). Kul att det kom till användning och att hon dessutom var jättestolt för det!

Hanna blev jätteglad för sina presenter. När det var dags för oss att vända hemåt till lillkillen Charlie så satt hon och målade hästar i sin nya pysselbok med sina nya akvarellpennor.

Ja, nu kan jag spä ut skottningshistorierna med svägerskans, hon kämpade häromdagen med gångar och garageuppfart i sitt anletes svett innan det var dags att hämta barnen på skolan. Efter välbehövlig dusch hade hon en liten stund över och satte sig med en tidning... somnade... och vaknade med ett ryck en kvart försent. Slängde sig ut lyckades göra en bubbla i bilen, hämtade barnen, vidare handla, såg att plogbilen varit där då de kom hem och upptäckte till sin stora förtret en hög snövall framför garageporten...

Medan barnen lekte med mittemotgrannen for hon in arg som ett bi så klart... fram med katalogen och slog kommunens nummer. Begärde tala med ansvarig och läxade upp dem efter noter. Då kommer sonen inspringande och ropar högt att det inte var plogbilen för grannen har sett att det fallit ner från deras eget garagetak. Där stod svägerskan "med skägget i brevlådan" och kan undras om denna histora nu är anslagen på kommunen. Vad tror ni?

... efter kalaset väntar melodifestivalen ikväll. Vad säger ni det hade väl varit konstigt om inte den låten som Darin framförde gått vidare? Det tycker iallafall vi!

**********
Nu tänker jag minsann ta och stryka en stund. Hur kan det vara att stykkorgen jämt är full och ändå är vi inte fler än tre personer i hushållet numera. Bäst att inte bli sittande här för länge, för katten Olivia ligger och sussar i sin säng här brevid och minsann så drar hon rätt rejäla timmerstockar. Inte utan att man själv blir dåsig.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Var det charliebus som bar in den tidningen?

Grattis till sportlov, gud va skönt att vara ledig. Ni får åka skridskor en dag, med varm chokladsmjölk och ostsmörgås, ett måste.

Jävla snö säger jag bara, det tar ju aldrig slut, man är verkligen trött på det, så här känns det inte som att man kan minnas ens att jag varit med om.

Ska det bli kul med kalas? hittade ni någon fin present till Hanna?

Händer annars idag? Lite melodifestival kanske och en godispåse, det tycker jag låter underbart :) Sånnaa Fazér Marianne....mums filibabba.

Ha en mysig dag...Puss och kram eva

Anonym sa...

Hej på dej Eva-Katrine, vad kul att du skrev!

Vi får väl se vad det blir någon aktivitet lär det väl bli. Pappa ska vara ledig en dag men vi har inte pratat om vad vi ska hitta på.

Kan tänka mig att det är tristare med snö i stan för den ligger väl knappast vit särskilt länge med alla avgaser. Hörde av pappa att du gått och ramlat på väg till jobb igår. Hur gick det? Blöt ch skitig blev du så klart...?

Vi har inte fixat något än men det kommer. Pappa ska skjutsa mig ner till leksaksaffären sen han är ju i jobbartagen på Kalles toa. Kalle har jobbat inatt kom hem nu på morgonen så han ligger och sover. Måsta ha varit ett onådigt väglag att köra i.
Ingela

Anonym sa...

Ja han sa det, något kul måste ni hitta på:)

Övar han på sin gitarr där hemma?

Nej snön håller sig väl ändå hyfsat vit eftersom det snöar konsant...:)

Ja jag halkade, men det gick bra, blev jävligt sur bara. haha

Ja hoppas att du hittar något där, kör/ åk försiktigt.

Hörde att åhusglass ska återinföras, mums va gott säger jag. :) Då blir det en massa glass i stora lass i sommar.

Puss och kram dotter

Gudrun sa...

Hej! Här snöar det så jag blir galen, just nu har jag inte mycket till övers för snön. Var ute och försökte få bort snön från ett av småhusens tak, men jag är höjdrädd. Så istället för att ta några tag med skovel så blir det tusen med borste, nu har jag ont i händerna.
Wabi Sabi är nytt för mig också, läste lite om det i ett annat inslag och det känns aktuellt.
Ha en bra kväll.

Fånga dagen sa...

Hej!
Tack för att du gillar mina tavlor, kul.
Intressant inlägg du hade idag.
Har funderat i de banorna jälv någon gång.
Snö säger du, ja jag tror jag blir galen snart, här snöar det hela tiden, har skottat tre gånger idag för att man ska ta sig ut. Längre ner i sverige är det tydligen mycket värre, gott att bo i mitten då.
Ja ikväll blir det melodifestivalen och jag hoppas verkligen att det blir fler bra låtar än förra veckan annars ställer jag snart upp själv.
Ha en fin kväll.
Kram Lena

Ingela sa...

Hej på er vet inte om man ska hoppas på bättre låtar ikväll eller om vi vill släppa fram Lena nästa gång ;-)


Kan bara instämma angående snö, snöskottning och höjder... inte utan att det står en upp i halsen!
Och det gör all mat också efter kalas tyckte ändå att jag var rätt nätt på det men det är ju just det där att man sitter ner och stoppar i sig... Kan ju säga att vi alla fick oss ett riktigt gott skratt angående snö och skottning. Men väljer att lägga det i inlägget, så vi ses kanske där?

Anonym sa...

Söndag på dig! Mer snö kommen inatt, idag skall jag med maken ut och skotta såghuset och ett av garagens tak, igår plogades och skottades det mest hela dagen, vår enskilda vägförening fick hyra in en grövre maskin att trycka ut vallarna för vägen blev smalare och smalare för varje snöfall och plogningsvända.

Kanske ovanligt neggo men tyckte nog att gårdagens startfält i melodifestivalen var bland det slätaste jag hört, tack och lov gick Darins låt vidare :-) enda jag fattade tycke för faktiskt. Så det var en enkel deltävling kan man säga :-D

Utlyser en annan sorts tävling - hur undvika att snövallarna uppkommer vid infarter när väg plogas? ;-)


Ha bra dag detta skottår,
Ann

Anonym sa...

Tänker på små och stora djur i naturen med all snö, och... på älgsteken i grytan på spisen och då blev det

http://www.youtube.com/watch?v=KPn_fcrhZ40

Ann :-)