Bloggintresserade

torsdag 4 februari 2010

Ta sig vatten över huvudet


Först GODMORGON TILL ER!

Så uppe, lite ruggigt men idag fridag, bad och frukost och bladet på bordet. Läser och påminns åter om att:

http://www.kristianstadsbladet.se/article/20100204/KRISTIANSTAD/702049828/1018/&/Maten-i-skogen-borjar-ta-slut

och att jag idag ska jag kolla talgapparaten om den kanske behöver laddas om!!!

**********

Ta sig vatten över huvudet i en något annan bemärkelse

Vid min award och som en punkt skriver jag som så här:




  • Gillar oxå vatten, att vara ren :-), men hatar få vatten över huvudet :-(


    Som så mycket här i världen är mina upplevelser av vatten komplex. Den första delen tycker jag talar för sig själv. En ren doft av i synnerhet DOVE tvål kan få mig nästan i extas... medan däremot en alltför stark parfymdoft kan vara svårt. Den skymmer liksom sikten ;-) Utomhus en fuktig vårdag får balsampopplarna i grannskapet att sprida en väldoft som är ljuvlig.

    När jag simmar och befinner mig nära vattenytan slås jag av hur mycket syre det finns i omlopp och upplever hur lätt det går att andas. Att simma kan dessutom få mig i ett tillstånd av flow. Jag gör något mer eller mindre automatiskt och går helt och fullt in i det.

Men som med så mycket: finns det och har funnits svåröverkomliga men. "Vatten över huvudet :-("
En stark upplevelse från barndomen av att vara nära att drunkna. Var ju något av en landkrabba från inlandet och vid ett besök vid havet och en vattenrutchkana så avslutades den där jag inte bottnade. Den där instängda bubbelkänslan och inte kunna andas kan jag uppleva i tanken närhelst jag vill. Tilläggas bör kanske att det inte var just denna rutchkanan från 40-talet här nere vid Täppetstranden.



... och mest riktat till dig kanske Babsan: Efter min stroke med balansrubbning i dess spår känslan av att inte riktigt ha någon uppfattning om vad som var upp eller ner. Tankarna på lilla sjukhusbassängen där minsta vågskvalp fick illamåendet att skölja över mig. Men det finns bara ett sätt att övervinna en sådan känsla och det är att känna trygghet från någon annan och att utsätta sig för den i mindre och i regelbundna doser.

Men viktigast av allt och något som finns anledning att återkomma till då det känns tungt!!!





**********
Nä nu har ju jag ingen erfarenhet av pälsar, men blev ändå lite nyffe då jag läste kommentaren under gårdagens inlägg...tänkte kanske är det kaninpäls i västen inte den blekaste faktiskt. Fann den här artikeln från Sörmlands museeum och tänkte kanske att fler kunde tänka att det var intressant för fler att läsa... Angående kanin, 40-tal och kall vinter!

Kaninpäls i krigstid
http://www.sormlandsmuseum.se/Startsida/Samlingar/Foremalen/Manadens-foremal---arkiv/Kaninpals-i-krigstid/


**********

Ann: En dag kanske du vill se Mma (Grace) Makutsi... sekreterarrollen i Damernas Detektivbyrå med underfundiga kommentarer och en lika excentrisk rent kitchig klädsel apropos min Maktutsi häromveckan menar jag att man oftast ser Makutsi i en mönstrad och kortärmad nätt blus med krage, där hon har en tunn tant/damsjal knuten i helt annat mönster men matchande färger som slips... till detta oftast en annorlunda mönstrad kjol som givetvis matchar ändå :-) och gracila skor :-) någon gång en kofta. Jag blev så förtjust i rollens söta blusar med kuliga scarfar :-)

Några varianter syns i denna lilla korta video (de färgglada är flest i serien)

http://www.hbo.com/the-no-1-ladies-detective-agency/cast-and-crew/grace-makutsi/index.html#/the-no-1-ladies-detective-agency/inside/index.html

klicka nertill på INSIDE

och där klickar du på
INTERVIEW med ANIKA NONI ROSE "


Försökte precis, men det får vänta för nu säger Charlie till att det är dags för vår runda ;-) Hann se så mycket som denna söta tjej med frän klädsel


**********












Mor (Västerås): Godmorgon

:-)! Vackert att se på!


**********

Vilken förmiddag! Blev en lång promenad tillsammans med många flanörer.

Förbi en granntomt där traktens rådjur brukar gena spår även idag :-) Då har inte våra djur behövt sätta livet till. Skönt!






Vidare ner till havet där var det minsann nya byggen på gång. Massor av fällda tallar. Ska det bli hus där? För det kan väl inte vara här som den nya vägen ska dras till hamnen? Inte så nära havet väl?



Drar mig till minnes att det året då Mats och jag träffades fanns på platsen en ute rutchkana. Ämnet verkar ju aktuellt för dagen :-)

Fortsatte förbi badhytterna med kände mig inte frestad ett dugg, inte ens en dag med strålande sol som denna.


Sedan utmed havet förbi Utespat ... nu började det lika något ...




Bryggan...





... och Kantarellbadet



Vid Kanta luktade det jättegott av mat... möjligen ärtsoppa... ja, jag hade ju kunnat fråga kocken för han kom i full kockmundering och genade området, men kom mig inte för.






Nu plingade det i skrivande stund Veckans soppa skriver Ann Grönkål med prinskorv.

http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=159413


Denna soppa fick två 9:or av 10 möjliga

Grönkålssoppa
Portioner: 4

1 grönkålsstånd (ca 400 g)

1 l skinkspad eller köttbuljong (tärning eller fond + vatten)

2 msk vetemjöl

dl vispgrädde

½ tsk mald fänkål

½ tsk salt1 krm peppar

½ dl hackad gräslök


Tillagningstid: Över 20 min
Skölj och repa bladen från grönkålen. Koka kålen mjuk i skinkspadet i en gryta ca 15 min. Ta upp kålen med en hålslev och hacka den fint, gärna i matberedare. Lägg tillbaka kålen i grytan. Rör ut mjölet i grädden och vispa ner i grytan. Låt koka ca 5 min. Smaka av med fänkål, salt och peppar. Rör i gräslöken. Servera soppan med ägghalvor eller prinskorv.


**********

... Nu ska vi inte gå händelserna i förväg... men soppan på planeringsstadiet även här :-)


... väl hemma hoppade jag på oranga faran (dvs min älskade cykel). Genvägar senvägar, ja det stämde på ett par sträckor. Inom biblioteket (hade väl varit underligt annars), Konsum för inköp till dagens soppa "Potatissoppa med svamp, bacon och mejram" till efterrätt planerar jag "Kokospaj med jordgubbsylt och vaniljglass"

Soppan fick av oss 7 respektive 8 utav 10 möjliga poäng

Desserten full pott av oss båda!

Potatissoppa med svamp, bacon och mejram

500 g mjölig potatis

2 morötter skär detta i små tärningar

1 bit purjolök strimlas tunt

2 blekselleristjälkar i mindre bitar

Värm lite smör och rapsolja och fräs detta några minuter

1 ½ liter kött eller hönsbuljong samt 1 lagerblad tillsätts

kok i ca 20 minuter (ta bort lagerbladet) och ungefär 1/3 av soppan

Resten mixas och 1 dl grädde tillsätts

Tärna ca 100 gr svamp och ½-1 paket bacon och fräs i lite smör tills det fått färg. Krydda med salt och peppar samt ½-1 msk finhackad mejram eller libbsticka tillsätt 1/3 delen soppa och fräs allt tillsamman. Tillsätt i soppan

KLART!

**********

Kokospaj

100 gr smör

2,5 dl vetemjöl

0,5 strösocker

0,5 msk vatten

Skär smöret i tärningar óch blanda med mjölet. Tillsärr övriga ingredienser och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform oricka bottnen .ch låt vila i kylen minst 30 minuter.

Förbaka skalet 8-19 minuter på 225 grader.

Sänk varmen i ugnen till 175 grader.

Fyllning

50 gram smör

2 stora ägg

1,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

200 gr kokosflingor (1 påse)

rivet skal av en citron (kan uteslutas)

Smält smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda ner kokos rivet skal och det smälta smöret. Rör om oc låt det svälla.

Fördela i pajskalet och grädda ytterligare 10-12 minuter. Serveras ljummen med smakrik sylt och vaniljglass.

**********

Låter spännande kombination tyckte Eva-Katrine då jag berättade det för henne. Själv hade hon precis ätit jättegod lax från gårdagens gormetmiddag :-)

**********

Kunde inte låta bli att kika in på bloggen då jag kom hem en hel del läsare :-) men inga fler nya kommentarer :-( ...

Nejmen vad kul ANN! TUSEN TACK! Posten måste ha kommit sent idag och att jag därför missade den! Och jag som hade fått brev och allt just idag! Har bara hunnit avnjuta en bit på Brolle. Härliga toner! Imorgon är det fredag... vad härligt!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Kuckeliku! Jag är också vaken, ute har vi ett par minus och ingen ny snö. Snövallarna på tomten vår är typ kommunalt stora nu om du fattar vad jag menar :-)Ha en go fridag!

Ann

Ingela sa...

KUCKELIKU på dig själv! Den här tuppen har till synes försovit sig något men allt är inte alltid som det ser ut ;-)

Fånga dagen sa...

Vad berörd jag blev när du skrev att du nästan drunknade. Pappa var med om något liknande när han var ung och det sätter spår.
Jag känner dig tydligen inte riktigt än men vad menar du med stroke? har du haft det till följd av olyckan? och i så fall vad mycket jobbigt du måste gått igenom. Jag funderar lite på det här och tänker på hur många öden det finns som man aldrig får reda på.
Ha det gott nu
Kram Lena

Maria sa...

Hej!
Vilka vackra bilder från en snöig kust! Känns exotiska för mig på något vis.

Ingela sa...

Lena: Tror att du förväxlar mig med kompis Ann med den förfärliga bilolyckan. Själv hade jag ett sprucket aneurysm januari 2002. Precis som du säger alla har vi vårt... trots att det ibland kan kännas "ensamt". Men vi är inte ensamma har bara olika erfarenhetsnischer dvs sett ur vår synvinkel precis... Det gäller även det som du pekar på Maria... exotiskt för en är inte det för någon annan! Ha en go fredag!

Anonym sa...

Sparat på Makutsilänken till din lediga dag - svårt att inte hinna för videon är bara 2 min och 2 sekunder lång :-)

Ingela sa...

Men du Ann full rulle igår och du vet när Charlie är i farten svårt eller omöjligt att vänta. Jag öppnade den, men han skällde så jag kunde inte höra något. Långpromenad, cykeltur,missade t.o.m brevlådan, matlagning, Ghost Whisper... Sen hade jag mina bilder att föra över till datorn, snickra med text. Ja du ser inte lätt med ledig dag ;-)
Nu på Milnergymnasiet innan jobb men inget ljud på datorn så jag får suga på karamellen tills efter lunch. Ha en bra dag snäckan!

Anonym sa...

Vi gav båda grönkålssoppan 9 av 10 poäng förresten.

Gunilla sa...

Vilket långt inlägg du gjort det tar ju flera timmar så du är riktigt uthållig. Mina inlägg skall gå ganska fort det tar ju lite tid med att lägga ut bilderna ochså.
Fina snöbilder.

Ha en riktigt fin Fredag och trevlig helg
kramen/gunilla