Bloggintresserade

söndag 6 juli 2008

Forskning och antaganden

Dagens adress för den hugade:
har jag inte kunnat låta bli att läsa under Lejonet den 19. Tyckte att det stämde alldeles utmärkt. Mats fisken 2...likaså.

God anledning att öka sin tékonsumtion (!); Läste någonstans att det gjorts en ny fransk studie där man konstaterat att tédrickande kvinnor har mindre risk att drabbas av stroke och hjärtsjukdomar och det beror på att mindre plack annars lägger sig i kärlen.
På tal om detta hittade en intressant sida på temat kropp, hälsa, antioxidanter;

Vill du bli piggare, gladare och få ett bättre skydd mot cancer och andra sjukdomar skall du satsa på gröna grönsaker och blad.

Grön sparris med lufttorkad skinka
ca 15 minuter
10 st
grön sparris, färska
5 skiva(or)
parmaskinka, lufttorkad, stora skivor
Tillagning
10 små knippenProva gärna med olika slag av lufttorkade eller rökta charketurier. Nu finns ofta fler sorter att välja bland och följande passar bra till sparris; pata negra, prosciutto, parmaskinka, bresaola, örtagårdsskinka eller varför inte lite rökt kalkon.När du väljer sparris så finns det också här lite olika sorter. Variera färgerna med vit och grön sparris. Om man har tillgång till saluhallar då kan man hitta minisparris från Thailand och de passar utmärkt till detta drinktilltugg. De behöver endast ett kort uppkok i saltat vatten för att bli klara. Finns inte färsk sparris så kan man välja frusen eller konserverad.Tillagning:1. Skala och skär av ca 1 cm av änden på sparrisen. Koka sparrisen i rikligt saltat vatten och det räcker med ca 1-2 minuter för att sparrisen inte ska bli överkokt.2. Häll upp kallt vatten blandat med is i en vid bunke, och lägg ner den färdigkokta men fortfarande krispiga sparrisen i isvattnet. Det gör att kokningen upphör och sparrisen behåller sin fina gröna färg. Låt sparrisen bli helt kall och låt sedan torka på handduk.3. Dela en sparris på mitten och gör samma sak med den lufttorkade skinkan. Linda in två bitar sparris i en liten skiva skinka och lägg upp i små koppar eller på fat.

I vår trädgård växer sparris lite varstans och även hos grannarna. Här i Täppet var förr Sparrisfält...

Inga kommentarer: