Bloggintresserade

onsdag 30 juli 2008

Bjärehalvön

Utflykt med Maria och Nisse till Norrvikens trädgårdar. Vi får höras senare. Per-Olof i uppbrottsstämning han ger sig av 10 precis som vi. Eva-Katrine ledig till 14 och Kalle hela dagen så Lucky blir inte ensam.

Det har varit en härlig dag i goda vänners lag. Massor av arter, färger och dofter. Norrvikens trädgårdar på Bjärehalvön Sveriges vackraste trädgårdar, värt varenda krona (60).



Se på luffarn som går här på vägen

Fantastiska rododendronlundarna och jag kan föreställa mig hur vackra de är på våren. För att känna stämningen tog vi oss in i en av "skogarna", svagt framåtböjda på det prasslande underlaget av vissna löv smög vi in. Runt hörnet följde vi den slingrande gången, så var vi i ett slag inne i den romantiska trädgården. Vem vet kanske dyker det upp ett foto här framöver. Kan tänka mig att det inte hör till ovanligheterna att se brudpar som gifter sig i det lilla kapellet.






Ädelcypresserna var verkligen mäktiga, ja så svindlande höga att jag nästan blev yr av att blicka upp i kronan. Helt omöjligt att uppskatta höjden på dessa.



I Barockträdgården, ett stenkast därifrån, plåtade vi en underbar klätterväxt (trumpet någonting...) och visst liknar blommorna änglatrumpeter?!



Rudolf Abelin som trädgårdarnas grundare hette, ansåg att det var just barockträdgården som angav ton åt hela platsen med sin raka linjer, vattenblänk och tuktade buxbom. Här ser ni också familjen Abelins bostad. Idag finns här en innerträdgård under tak med restaurang, utställningar och här kurslokaler för ledarskapkurser och turism.





Vackra vita näckrosor och snövita hortensior.










En liten bit därifrån låg en närsynt och naken fältbiolog av sten.


En Pärlemorfjäril ser ni på en Rudbeckia till vänster om ni förstorar bilden. Förresten en ligustersvärmare var det som vi hade på vår husvägg. Alltså inte längre ett mysterium (under Anna Hansdotter ska få en ram/juli).

I den kuperade Japanska trädgården växte mängder av spännande växter. Fastnade för ett apträd (bild kommer senare) och bl.a. vackra valnötsträd.





Vi slog oss ner i gräset och packade upp vår medhavda matsäck och njöt samtidigt av den enormt vackra omgivningen.




Korkek





Eva-Katrine ringde och berättade att de spelade hennes singel på lokalradio inom tiden 9.30-10
adress;





Så klart tog vi en tur ner till Torekov och vandrade runt bland "småbåtarna". Sommarstugan var liten, men så söt!

Hemma igen till 18. Borta bra men hemma bäst. Efter kvällsmat i trädgården kom Dan och Ann cyklande. Det var inte igår så vi hade mycket att prata om. Saknar ditt mail Ann, men förstår att något kommit emellan.










Perssons trädgård





Inga kommentarer: