Bloggintresserade

lördag 26 juli 2008

Mamma med två rådjurskid


Mera sol och värme. Planerar idag till stranden blev ju inte riktigt under gårdagen. Eva-Katrine på jobbet skulle försöka sitta i kassan idag när "snorstadiet" verkade över. Då är det stört omöjligt att befinna sig just där. Karl-Mikaels bil är hemma, hoppas han har ledig dag idag så han kan vila upp sig från sin förkylning. Ja, "... när man talar om trollen står de i farstun". Härligt ledig dag då kan han enjoya oss när vi har sommarens lekkväll med Mats syster Camilla och familj.

Idag när vi skulle ut på Luckyrunda vid halv 10-tiden hyschade Mats när jag var på väg till grinden. Fick då syn på ett rådjurskid och mamman en bit före in på "mittemotgrannens tomt". De hade färdats på deras upptrampade stig inifrån "ödetomten", utmed vårt plank men på sommarstugetomtens däremellans sida. Famlade febrilt efter min mobil innan jag fick in rätt läge var det försent trodde jag och stoppade ner den igen. Då såg vi ännu ett kid som blivit kvar, försent en gång till, för det hoppade över vägen efter sin mamma och sitt syskon.

Rådjuret är ett litet hjortdjur (20 till 30 kg) låter lite som en skällande hund. Hona och hane är lika stora. Hannen kallas bock, honan get och under ett års ålder kid eller killing.
Namnet kommer av radjur som betyder fläckigt djur. Fläckarna övergår sedan i en jämnare färgning.

Geten kan bara para sig under juli-augusti. Efter en framgångsrik parning befruktas ett eller flera ägg, Efter ett antal delningsstadier stannar fosterutvecklingen upp. Denna ”vila” i fosterutvecklingen upphör vanligen dock i Sverige i månadsskiftet januari–februari. Getterna föder därefter mellan 1 och 4 kid efter 10 månaders dräktighet, i maj–juni. Två kid är det vanligaste. Kiden följer sin mor till cirka ett års ålder då de blir könsmogna.

”RÅGETEN LYSSNAR
Rågeten vrider sina stora öron och lyssnar efter misstänkta ljud. Hon kan höra lätta tramp på långt håll. Hon har just slickat sig om nosen, den är alldeles blank. En fuktig rådjursnos kan känna otroligt svaga dofter. Med luktsinnet kan rådjuret också hitta rätt sorts mat.
Rågeten ser mycket bra, men ändå är det ett fel på synsinnet. Ögonen är inte bra när det gäller att se föremål som står stilla. ”
Källa;
http://www.djurskydd.org/a0007radjur.html




Rådjuret betar i tidig skymning och sen gryning vilket innebär att det inte är helt ovanligt att få se dem. De har fyra magar för att kunna smälta svårsmält mat - de heter vommen, bladmagen, nätmagen, löpmagen.


Ser fram emot att höra mer om din tossiga dröm Ann om princessan Desiré, mamma och bilen och ufona i Paris ... :-)...

Hemma igen från stranden, rätt skönt det med. Har svårt att vara stilla någon längre stund lagom med sol (inget bad) en lätt fika och bladade en Allers, sen var vi överens om att ge upp. Stannade till hos Mats farbror Lennart och hans Britt, de var ute och klippte häck (!). Lucky glad när vi kom hem, men så hade han fått en lur i lugn och ro.

Idag vila från trädgårdsarbete. Kvällen blev hellyckad, handbollsturneringen vanns av värdfolket. Vi saknade bara Anna-Karin och Per-Olof som inte kunde vara med ikväll. Camilla SMS:ade dem och talade om det. Efter ett par röda pep det till och Per-Olof skrev från 60-årskalaset att han hoppades kunna vara med på kräftskivan... han frågade när den var och Camilla kontrade med att vi inte visste men att för säkerhets skull kunde han väl boka alla lördagar t.o.m september. (Förresten kommer han till Åhus på måndag Ann, bl.a för att låna en resväska till hans och hans Millas Turkiet tripp).



Lucky tapper med sin nya boll han fick efter förra besöket hos veterinären. Han hade kul och var mycket nöjd med att vara med. Vill ogärna få på tratten ikväll och bli smord. Eva-Katrine och han gick hem i förväg, det är ju i stort bara runt kvarteret. Alla hemma igen vid 23.

Inga kommentarer: