Bloggintresserade

söndag 13 juli 2008

Svart granit

Först frukost i det gröna, men det var inte så varmt nu, jag satt t.o.m och småhuttrade.

Efter en dags stiltje i köket är det ett nödvändigt ont att ta i med röjarinsats.
Börjar bli svårt att lura i Lucky hans medicin... Han är trött på att vara sjuk och speciell... Han är värd att skämmas bort och vi försöker göra livet så gott vi kan för honom.
Men hans kompis Melvin 2 år gammal har också blivit sjuk. Häromdagen följde inte bakänden med och han spydde hela natten. Han har varit hos veterinär som tog prover men inte annars förstod vad det kunde vara...kanske epilepsi. Hoppas verkligen på det bästa.

Efter en rejäl promenad med Lucky åkte Mats och jag på utflykt runt Immeln. Besökte Breanäs och körde på en naturskön väg. Kom hem med en sten i svart granit från ett nedagt bruk, och som vi tänker laborera med som stomme till fallet vid dammen. Svart granit kallas även diabas och är en mörk basiskmagmatisk bergart.

Det var i Gylsboda en plats inte så långt från Lönsboda som man på 1870- talet hittade den svarta graniten och där man 20 år senare startade brytningen. Som mest hade bruket 400 anställda dagslönen var mellan 2.50 och 3 kronor om dagen och lönen betalades ut varannan vecka. Vid löning kunde det gå hett till vad gäller slagsmål och fylleri. Bruksamhället med sina 1000 invånare och som byggdes på platsen hade det mesta att erbjuda, här fanns handel, dansbana, caféer, hälsovård samt föreningar för kropp (idrott) och själ (mission).

Lucky och jag tog kvällsrundan på tu man hand.

Här sussar Olivia och Lucky sida vid sida.

Inga kommentarer: