Bloggintresserade

måndag 14 juli 2008

Grattis

...Rosi och Michael på födelsedagen !!!(...ett kraftigt försenat till dig Irene!!! Glömde.)
Härligt väder håller tummarna för att ni också har det på er dag. Säkert bjuder mor på god tårta idag, men hittade ett recept för lite sedan som jag sparade för det så sött och gott ut. En annan gång kanske?

Marängtårta / Pinocchiotårta
Smaskig marängtårta som kan varieras med olika fyllningar. Denna tårta kallas även pinocchio tårta.
Bottnar sockerkaksdel:
· 75 g margarin eller smör
· 1 dl socker
· 1 ½ tsk bakpulver
· 4 äggulor
· 1 ½ dl vetemjöl
· 2 msk mjölk
Bottnar marängdel:
· 4 äggvitor
· 2 dl socker
· ev. ca 35 g mandelspån
Fyllning:
· 3 dl vispgrädde
· färsk frukt eller bär (t.ex. skivad banan eller jordgubbar/blåbär/hallon)
Gör så här:
Rör margarin/smör och socker till en jämn smet. Tillsätt bakpulver, en och en av äggulorna till en porös smet, mjöl och till sist mjölk.
Bred ut smeten antingen i en långpanna 30x40 cm klädd med bakplåtspapper eller också i två runda formar med löstagbar kant (smörjda och bröade om det inte är teflon) ca 20 cm i diameter.

Vispa äggvitorna till fast skum, tillsätt socker och fortsätt vispa marängmassan några minuter.
Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna.
Strö över mandelspån om du vill ha det.
Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna.
Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.
Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat.
Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.
Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär.
Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också).

Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker den ihop och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.
Tårtbotten med marängen överst är färdiggräddad och har höjt sig fint i ugnen.
Lägg ena botten på ett fat och lägg sedan på fyllningen. Jag har valt grädde och banan, men det går lika bra med någon annan fyllning, se förslag ovan. Lägg sedan den andra botten ovanpå och din marängtårta / pinocchiotårta är klar att servera!
Adress; http://www.recepten.se/recept/maraengtaarta.html


Har fått ditt mail Ann, skriver mer sedan, nu ska vi åka och titta på fiskar. Idag också främst Lucky, men också dammdag. Fallet på plats, pumpen igång. Kvar en hel del...kant och växter (i och vid sidan)... Hörs!


Ja vad ska man säga om Lucky. Vi gör allt för att förgylla livet för honom bullar som han älskar, äter vid bordet, leverrpastej, filé inget för fint för honom, 2 dagliga promenader där han får välja håll... Vi lämnar honom bara korta stunder ibland. Försöker själv att inte tänka så mycket framåt men det är svårt. Han är min ögonsten och jag fattar inte hur jag ska klara mig utan honom.

Skönt med sådana där slappedagar. Vädret tydligen inte så fint hos dig Ann, men det är ju rätt varmt i alla fall eller hur? Ann skriver: "I lördags var det åska, i omgångar och timmar
och läste sen på textTV det var det åskrikaste dygnet hittills i landet, det
märktes ända hit :-)".
Här i Åhus har det också åskat mycket. Vilken takmålning, oerhört vacker... är det du som skulle vara konstnären?

Inga kommentarer: