Bloggintresserade

torsdag 10 juli 2008

Kakelugn och Rosenvial

En strålande dag. Flickorna sover ännu, Anna-Karin i datorrummet så dagens inlägg får vänta. Lucky och jag har just kommit hem från vår tur, egentligen lite för sent det är skönare innan den riktiga värmen kommer. Men ville själv bada och tvätta håret först.

Tänker nu gå runt och inventera vad som kan komma till användning när vi gjuter cement. Mats kom hem med ett par säckar råmaterial igår. Passar på att rensa ur med plastflaskor om inte annat så för att använda som trattar. Lite städning på kuppen, inte dumt.

Frångick sedan mina vanor och la mig ovanpå sängöverkastet tillsammans med Lucky och såg den sista halvtimmen av Nyhetsmorgon. Märker att jag inte är så van att behöva visa hänsyn på morgnarna och att antingen jag eller ungdomarna med snudd vänt på dygnet.

Har fått bilden på dina fina luktärtor mor. Du skrev att du hade satt dem i våras. Då kan det inte vara den sort som kommer år från år "Rosenvial". Det är sådana jag har. Tänker ta en bild på mina till bloggen, fina är de också även om de växer lite knepigt. Slingorna struntar i stödet som jag försökt hjälpa dem med och har valt ett eget, den spretiga Ginstbusken intill. (Just nu kände jag mig lite som en luktärt, förstår inte det)



Rosenvial (Lathyrus latifolius) ärtväxt från centrala och södra Europa och Nordafrika. Finns med i ”Skånes flora” 1870. Prydnadsväxt och förvildad i hela Sverige. Flerårig klättrare med sina upp till 4 meters revor. Fäster med klängen, har mängder av blommande klasar utan doft i purpurrosa till rosa eller vitt i juli-augusti och därför en vacker blomma till snitt. Varianter där framföallt bladen skiljer. Frukten är en balja med många frön. Fick ett tips på nätet att man kunde så fröna i jordfyllda toapappersrullar och sen plantera ut hela rullen. Värt att prova tänker jag!



Jag följer med spänning er renovering Ann och är mäkta imponerad av er urtjusiga kakelugn. Den är så vacker så jag blir andlös. Ann; "titta in vid krönet och såg stämpeln i lergodset på kakelugnen:-) Kakel A-B, Karlskrona."

Kul att det hade letat sig in någon bild även på dig och Micke...nu känner jag igen både hur du ser ut och hur du låter (Häftigt med telefonsamtalet för ett tag sedan!).


Flickorna är hosn frissan A-K beställde tid igår och det är Evas lediga dag så hon följde med. De gjorde en rabarpaj innan de stack så jag antar att det blir "fest" när de kommer hem. Lucky passar på att ta sig en lur nu när här är lugnt och tyst tänker att han är glad att ha barnen samlade men att det tar på krafterna. Började med vitaminer igår och idag ville han några vändor till efter bollen men man få kasta kortare och säga till honom att det räcker...

Ikväll planerar vi en tur ner till stranden. Flickorna ska göra någon form av paj så ska vi duka upp fest där Mats och jag en gång brukade hålla till den sommaren då vi träffades...det brukar vi göra varje sommar, det gäller att hålla på traditionerna. Ett kvällsdopp blir det kanske också om vindarna fortfarande är rätt. Nej det här var en parantes nu väntar fortsättningen på "städet"...

Turnering i Kristianstadspelet alla fem, endast du Per-Olof som saknas.

Inga kommentarer: