Bloggintresserade

torsdag 17 juli 2008

Cumulusmoln, Black and White, Grattis Lena

Vaknat till och ifrån sedan 3. Idag ska vi på galej, Maria och Nisse hämtar upp oss klockan halv 7. Nyss ätit en liten rostad och kaffe mycket utspädd med mjöjk (ja sånt e livet). Mats packar ihop baguetterna vi ska ha med till någon naturskön plats i Danmark.


Lucky lite orolig för han märker att vi ska iväg men han har fått sin medicin och sin ska nu få sin runda om än tidigt. Sen blir han säkert glad när Per-Olof kommer. Han ringde igår att han kommer.

Eva-Katrine är ledig idag också, tänker åka till Gittes tygaffär och handla. Har för sig att jag ska instruera henne att sy. Det var ett tag sedan men när jag var yngre så ritade jag och sydde mycket kläder. Hade sedan ändå väntat med tygköp tills jag kan följa med. Kanske gör vi det imorgon.

Så nu är vi åter hemma efter en aktiv dag. Uppehållsväder sånär som på några få droppar i Danmark. Däremot fullt av Cumulusmoln.

"Cumulusmoln, "stackmoln"
Cumulusmoln är väldigt vackra, liksom ulliga, blomkålsliknande moln som tillhör de låga molnen. De har ofta väldigt skarpa konturer och glänser vit i solskenet. Undersidan brukar dock vara mörk eftersom de är så pass täta att ljuset inte kan tränga igenom. De kräver mycket energi för att uppkomma och ligga kvar, och därför försvinner de oftast på kvällen då solen gått ner. Ute till havs däremot kan de klara sig i flera dygn om vattentemperaturen är hög. De första cumulusmolnen på året brukar ses som säkra vårtecken.
När toppen av ett cumulusmoln "lutar", dvs rör sig fortare i överkanten indikerar det på att byarna blir större och hårdare.
Det är även cumulusmolnen som står för vindens pendelförmåga. Bäst pendlar vinden då den kommer utifrån havet i regelbundna mönster. Stackmolnen kommer sällan ensamma, utan i "flock". Inne över land är de i regel färre och det blir längre avstånd mellan byarna, vilket resulterar i att det tar längre tid mellan vindvriden. Molnen växer ju vanligtvis fram under dagen och är som störst på eftermiddagen, då även vindbyarna är som hårdast. "
På adress http://www.jaar.org/olof/geo/moln.htm


Idel glada miner och utbyte av tankar och idéer...heter det i båten eller på båten? Kan det handla om storleken? Stor båt på och liten i??? ...fortsättningen i den stilen. Betongdagen kommer att bli intressant, idéerna flödar... till slut skruvade "killarna" upp volymen på radion...man kan ju ana varför!

Det blev lite handlat också och när vi packat upp tog Olivia en låda i besittning. Så gör hon alltid när vi kommer hem från affären men då är det kassarna.

Till höger leker mor och son.

Öppnade sedan mail från Ann, alltid lika spännande. Idag var det mest riktat till Mats så han läste det och svarade dig Ann.


Kan tala om att prydnadsjordgubben (Lipstick) blommar lite vid dammen. Växer som andra gubbar med revor. Passar till marktäckning våra vänner har den vid sin damm (trivs där). Blommar från tidig vår till sen höst. Kan bära gubbar där plantan trivs. Att den bildar revor gör att den även passar i amplar.
Liten kabbeleksplanta i förgrunden, växer i våtzon.


Spelkväll i uterummet, hela familjen samlad sånär som på dig Anna-Karin. Just idag är det 12 år sedan vi hämtade hem Lucky en liten svart "nalle". Återkommer med foto när jag har letat upp det och scannat. Har inte hittat foto på Lucky som riktigt liten men däremot lite annat... Här dammen som föregångaren såg ut när barnen var små;





GRATTIS på din dag syster Lena !!!

Inga kommentarer: