Bloggintresserade

torsdag 6 november 2008

Vilken tur

...att jag lämnade hatten hemma när Lucky och jag skulle ta middagspromenaden. För oj vad det blåser här i Åhus!!!

Tillbaks imorse...Tidig torsdag morgon. Frukosten avverkad här (lika gott bröd idag) och vi har med bad och annat gjort oss redo för att möta dagen. Klockan är 6.41 det är ganska beck ute, men ändå aningen ljusare precis vid grantopparna. Gryningen är påväg. Och vet med tanke på andra dagar att det kommer att gå med stormsteg när det väl börjar.

Idag mötte oss en himmel... klart sevärd allra helst vid motorvägen. Där såg vi något som vi aldrig hade sett förut. inringat av bomullsmoln tittade fram ett tvärrandigt parti i starkaste rosa och blått...så grannt. Jag försökte faktiskt få fram mobilen (det går fort på motorvägen), pga tonade rutor tog jag beslutet att det ändå inte skulle göra verkligheten rättvisa och lät det vara.
Rätt mycket röd-rosa på himlen vittnar tänker vi om en fin dag. Återstår att se.
---

Så nu är jag på jobbet. Paradisträdet utanför mitt fönster gör sig inte längre för alla löv och de flesta frukter har fallit. Några bruna och förskrämda små äpplen hänger singel eller i par som för att värma varann. Den glesa kronorna förmår inte längre dölja grannbyggnaden 10 meter härifrån. Jag spanar ditåt, men bara för att se ett sextiotal oupplysta fönster eller rutor med nerdragna persienner... Sånär som på ett där jag ser ett tänt akvarie och däri ser jag hur det rör sig av liv.

Egentligen är trädkronan inte ful, med en annan bakgrund hade den gjort sig med sitt virrvarr av mörktmossiga knotiga grenar. Kan föreställa mig det i ett öppet landskap med diskret bakgrund. Tänk vad fantastiskt det är med växterna i naturen, de som går i dvala och vilar sig under den här mörka tiden för att hämta ny kraft och sedan slå ut och bli som unga på nytt. Endast ha växt på höjd och i omfång och ha varit med om mer. Varför skulle det vara annorlunda med människor? Ja då menar jag så klart inte att översättningen är enkel men kanske något i stil med?

---

På väg hem ifrån jobbet på bussen fick jag tillfälle till att fördjupa mina tysta morgonfunderingar med Gunilla, Millas mamma. Jag funderar på vad du sa Gunilla; om att man kan undra vad som döljer sig i den stora del av hjärnan som man aldrig brukar... vi vet ju att det finns reserver att ta till vid behov, men det handlar ju mer om att celler omvandlas till stamceller och om nya kopplingar...
___________

Ann: "Min ex-svärmor-låt gå var tack och lov aldrig gift med ex:et...men tänker på henne som svärmor- var en dröm, god och snäll och hon bakade ett bröd hon lärt sig i hemmet som vi åt till middag som var så gott!

Jag har aldrig likat sirapslimpa och söta bröd, men detta har en alldeles egen smak, himmelskt god. Givetvis fick man receptet, men det försvann och när hon gått bort, bara några månader efter svärfars bortgång, kontaktade jag ex-svägerska som bodde i huset med receptsamlingen för att få kopia men hon hittade inte receptet...
Sen har jag letat under åren då och då, hittade ett liknande men inte perfekt jag använt ibland som nu är nedpackat i flyttkartong i detta hus, så jag letade igen
online inspirerad av ditt gammelbrödbak igår och jag tror jag fann det nästan... vet receptet på 1påse/2kg rågsikt=6 limpor skulle ha en hel burk (sån där brun plastburk farinsocker kom i förr) det är väl 500 g tror jag och detta recept tycks ha mindre farin, äggmängden är jag helt osäker på så det blir att testa detta matbröd som skall skivas rätt tunt och inte annat än lite smör på i mitt tycke:

http://recept.blogs.se/?tag=matbr%C3%B6d

GODA LIMPOR

Ingredienser
1 liter ljummet vatten
2 pkt jäst
1/2 paket brunfarinsocker
3 ägg
2 kg rågsikt
2-3 tsk salt

Gör så här
Blanda alla ingredienser och låt jäsa cirka 30-40 min.
Knådda degen smidig och dela den i sex bitar och rulla till limpor.
Låt dem jäsa under bakduk på en plåt i cirka 30 min. Grädda sedan i 175
grader i nedre delen av ugnen i cirka 30-40 min
Pensla dem sedan med vatten och låt svalna under en bakduk"

Tack det tänker jag då prova för jag har fått blodad tand på att baka bröd.

---

Har redan idag fått respons på första PIMuppgiften. Höll faktiskt på att spricka av stothet! Var tvungen att ringa till Mats och berätta när jag kom hem. Han sa skriv det på bloggen vettja så det gör jag nu.

"Detta är nog en av de innehållsmässigt mest intressanta förstauppgifter jag fått in. Verkligen spännande att läsa om hur brödbaket gick till förr. Särskilt med tanke på hur torftiga våra köpebröd är Jag ska nog prova Ellys limpor en dag..."

Men så kommer MENNET och något annat var ju knappast att vänta när man gör uppgiften före man tar del av instruktionerna!

"...Din uppgift ser i stort sett bra ut men jag skulle vilja be dig ändra en sak innan jag godkänner din uppgift. Du har löst bildplaceringen genom att skapa tabeller. I uppgiften står det att "Du ska använda figursättning för att placera bilden bredvid texten"...Skicka därefter in din uppgift på nytt. I övrigt ser det jätte-bra ut!"

Lika bra att ge sig i kast med det före helgen.

Eva direkt från huvudstaden: "Så det stormar lite nere i Åhus, det låter ändå höstigt och mysigt... Själv har vi det bara svinkallt här uppe i huvudstaden :)ingen blåst och ingen sol... Hoppas att Gunborg tycker att brödet blir supergott till din festmiddag i helgen!"

Synd att du inte kan komma Eva-Katrine men nu går det snart till den 22/11 och när du kommer hem på bröllop.

__________


Ann: "Igår så vackert väder. Glömde onsdagsstäda kaffemaskinen så det har jag att göra idag. Idag mellanhimmel, både blå och grå och stilla ute än så länge.

Funderat lite på dagens outfit, så man inte ser helt vardaglig ut ikväll på gravöl med chicsen på jobbet, har en mönstrad halvfärgglad klänning, kanske över svarta jeans eller svart kjol och svarta stövlar... samma outfit skall klara att jobba i 4 timmar innan galej :-) Jag tar mig inte tid eller lust att stämpla ut kl 19, köra tur&retur totalt fem mil för att duscha och svida om för någon timmes galej och sen hem igen en vardagskväll med arbete imorgon dag... kan nog ha roligt ändå :-)"

Själv är jag ju en kjol/klänningstjej. (Är man tjej i den här åldern? När upphör man i såfall att vara det?) Jag är allergisk emot att det tar någonstans. Ta det du känner dig bekväm med och ändå lagom fin det är mitt råd eller... fråga maken och ta det andra ;-).

Ann: "Fel av mig, det är en tunika, inte klänning, och jag har svarta jeans under för jag kände mig inte bekväm med kalasbyxor :-)"

Nä allraheltst vissa kalasbyxor är inte heller helt sköna. Härligt ord förrestyen som man sällan höridag när det är strumpyxor hit eller dit. Flörresten någon mer än jag som har haft livstycke och riktiga strumpor?


Ann: "Krånglat att ladda ner bilder från telefonen till datan och skapat en blogg till oss alla chicks på jobbet med bilderna jag tog från igår, jag var nämligen den enda med kamera :-)

http://jotexchicks.blogspot.com/

Vi hade roligt, en frågelek om att gissa 25 yrken där bokstäverna kastats om med skiljefråga och tre pristagare. Vi var nog 16 chicks. Tror merparten gick när jag gick och några lekte vidare på nattklubb :-) Jag var i säng kl 23".

__________


Ann: "Vädret milt, och växlande molninghet idag, nu nattsvart ute".

__________

Nej Runo jag har inte fått några handlingar från nestkusinen. "Om inte: Jag har fått en del uppgifter på papper från släkten ... Jag har inte så mycket användning för dem så jag undrar om jag kan skicka uppgifterna till dig?"

Ja, skulle du vilja det så vore det roligt!

"Som kuriosa så kan jag berätta att vi har en nästkusin  och dennes son(brylling?)heter Anders Hallberg och är en av de mest tongivande spelarna i elitserien med Lugi handbollsförening.

Men dessvärre så är... nestkusinen... Landskrona Bois fantast men han är väldigt trevlig att prata med".

Där fick du mig allt att skratta Runo. Tur att vi kan se andra kvaliteter hos folk... allra helst släkten! HI HI

__________

Sovit en timme vakna till pannavärk och ömt tandkött. Omslag i vädret månne?

__________

Mats och jag har kommit överens om att det blir lagom att dela på en pizza ikväll.

Gamle volvon krånglar och står nu vid sopstationen (märk väl inte på!) Jag och Lucky fick en promenad dit för att hjälpa Mats putta den i lämpligare position. Projekt morgondag. Kanske Kalle tar hand om det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så det stormar lite nere i Åhus, det låter ändå höstigt och mysigt....Själv har vi det bara svinkallt här uppe i huvudstaden :) ingen blåst och ingen sol....Hoppas att Gunborg tycker att brödet blir supergott till din festmiddag i helgen!

Ha det super...Puss och kram Eva

Anonym sa...

Kaffe/knäckebröd nu. Fel av mig, det är en tunika, inte klänning, och jag har svarta jeans under för jag kände mig inte bekväm med kalasbyxor :-)

Vädret milt, och växlande molninghet idag, nu nattsvart ute.

Kvällen på dig!

Ann