Bloggintresserade

söndag 12 april 2009

PÅSKDAGEN



Bäcken som en gång drev kvarnhjulen vid Blåherremölla

Länsstyrelsen skriver om trakten och motiv för traktens bevarande;

http://www.m.lst.se/skane/Kartor_och_planeringsunderlag/Kulturmiljoprogram/Sarskilt_vardefulla_kulturmiljoer_i_Skane/Kristianstad/Olserod-Blaherremolla-Maglehem_.htm
__________

Ann (6.50): Dagen tycks inte ha vaknat än, gråblått ute. Fågelkvitter.

Angående stövlar på hygget, det fanns de som hade kängor, men jag blev inte blöt för i markberedda fåror gick det upp och ner och varierade från kolad mark, sandmark till mullrik jord vidare till blött träskliknande :-) Vi har sett mygglarver, grodor, ödlor och citronfärilar och hemma gick sädesärlor och pickade i gräsmattorna. Arealen på hygget knappt 4 hektar = 12 000 plantor, aningen frösådd går bort och uppskattningsvis 8 000 att plantera, stämde rätt bra för vi har inte många hundra kvar i lådor i garaget. Tror maken och bror gjorde nån överenskommelse där, han har också gård med skog. Gott! Nu är det gjort!

Njae, plantorna kräver ingen skötsel mer än om något år att besprutas med något så att älgen inte äter upp dom, dom är besprutade från leverans också. Om inte, skulle inte många bli kvar tyvärr.
__________

Påskbord hos svärmor, promenad i omgivning och kaffe och tårta. Sen var alla planterare så mosiga att de gick hem och vi såg 18 nyheterna liggande raklånga i sofforna hemma som utslagna hjältar :-) Vädret på topp hela dagen.

Idag? Vakna långsamt. Låta tvättmaskinen gå lite för tvättkorgen är mer än rågad... vi tänkte montera markiser och kl 13 är det middag uppe på kullen hos svägerskan.

Påskgodis på dig!
_________

Rapport från Åhus. Klockan har hunnit bli styvt en kvart över 9. Det är fortfarande grått och disigt även här. Möjligen vågar sig solen fram till eftermiddagen.

Har bäddat, vikit tvätt, frukosten är på plats och vi har även läst Kvällsposten med bilaga. Planerade ett tag att ta snabbpromenaden redan på morgonen, men dotra hamnade spontant med kompisar på påskaftonskväll och behöver nog sova till idag skulle jag tänka. Charlie har redan hunnit avverka sitt morgonryck och nu sover han rätt tungt inne hos Mats som bänkat vid morgontv.
_________

Nu planerat för eftermiddagen... I vänners och konstens tecken. En liten runda i närmsta omgivningen och så landar vi efteråt hos Maria och Nisse.

Lite får vi väl hinna på hemmaplan idag för igår blev det mest vila och nöjen. Mats och Charlie är ute och kopplar pumpen i dammen och jag planerar att stryka och vika strumpor.
__________

Så en upplevelserik eftermiddag blev det och som kronan på verket en trevlig kväll. Fortsättnng följer med bilder imorgon nu ska jag inta horisontalläge.
Godnatt!
__________

I Backspegeln;

Ännu en tur neråt Österlen med avfärd redan klockan 1. Först en vacker bilfärd förbi Christinehof genom Lövestad där vi såg att det var marknad dagen till ära.

Men först; Maria Hilfon i hennes gamla gård på vichan. Hoppar recension i år eftersom jag skrev en rätt utförlig sådan förra året. För intresserade går det att navigera bakåt och reläsa det. Kan ju tillägga att vi som brukar åka dit på konstrundan idag konstaterade att hon lämnat temat lövhyddor och nu övergått att måla gestalter som döljer sig bakom bladverk. Kommer nog ändå någon bild framåt kväll. När vi var klara och varit inne och snusat på deras bautahäftiga nybakade kokoskakor bestämde vi oss för att fortsätta färden tillbaka förbi Lövestad.

... Parkerade och använde apostlahästarna för att navigera in i byn bland marknadstånd och folkvimlet. Men fanns där något av värde? Nej man undrade hur någon kunde vara spekulant på dito.

Men hem kom vi ändå med en prisvärd mässingsbricka med Charlie inpräglat i. Den ska killen få bära i sitt halsband. Lucky hade ett precis likadant (63 kronor inkl. gravyr tänkte vi var nästan som hittat).

Kul att du Jeanette hade köpt snarlika till dina valpar just igår...

Jeanette: "Haha:-) Va konstigt att vi valt samma dag till att införskaffa id bricka åt våra valpar, Charlies var också fin!! Coolt att alla pojkarna fick ben:-) Kram Jeanette".


__________

Ett besök i vår favoaffär "spiken i kistan" med fullt av gamla saker... rivningsmaterial och annat. Rätt rörigt för tillfället för man höll på att utvidga sina lokaler som nu skulle inrymas i två lite större gamla kåkar vid sidan av bygatan. Mormors mameluckor helt stängt för tillfället: Tyvärr för där gillar jag att gå och botanisera bland gamla kläder. Tänker att det kommer en del bilder även här.


Vem minns en sådan här tandläkarstol...


... eller en sådan här kassaapparet och våg?





Vad sägs om torrklosetten?





Färden fortsatte tillbaka norröver. Förbi Vittskövle och slottet, över Härnestads gamla bro, så smal att endast ett fordon i taget kan passera. Vi svängde sedan av emot Yngsjö.

Det var då Maria och jag fick syn på dem massor av tranor i två flockar flög strax framför oss uppe i skuyn. Mäktigt! Stannade till vid Pulken där kommunen fordrar dem för att skona böndernas åkrar i Kristianstad och på deras väg till Hornborgasjön. Såg fler på håll vid Helgeå, men det fick stanna därvid...
---
Ett konstbesök till blev det Thomas Hallqvist i Härnestad. Hade i år gjort lite annorlunda konst utifrån foton på sina barnbarn. Dessa hade han behandlat i Photoshop och sedan nyttjat trä och träets ådring i bilden. Han hade tankar om att i nästa steg göra bilden tredimensionell, efter vad jag förstår blir det ju då en skulptur.



En fågelskulptur hade han även utanför sin ateljé och den skulle jag naturligtvis klappa och fåna mig med.



---
Vid det här laget kände vi oss rätt mätta på konst... men däremot hungriga i magen, så vi åkte vidare till Maria och Nisse och blev bjudna på rökad lax potatis och romsås. Riktig påskmiddag!

1 kommentar:

Jeanette... sa...

Haha:-)
Va konstigt att vi valt samma dag till att införskaffa id bricka åt våra valpar,
Charlies var också fin!! Coolt att alla pojkarna fick ben:-)

Kram Jeanette