Bloggintresserade

söndag 19 april 2009

Söndag

... märk väl inte sunday åtminstone inte ännu... annorlunda frukost inklusive fil men idag utan kvällstidning och bilaga på morgonen...

Vidare idag? Per-Olof och Milla åker till Helsingborg via Rullebacken. Vi väntar hem Eva-Katrine, när? Tvätta bilen som är Mats ögonsten. Dona med tvätt och disk. En runda ut på EKO framåt eftermiddagen. Förbereda köttfärslimpa till idag och imorgon.
_________

Ann: "Märklig känsla att vakna utan sol... men lufttrycket ökar och prognosen visar soligt så vi får leva på hoppet tills den visar sig!
 
Maken och svägerska tror att äppelträdet överlever mitt anfall och hänvisade mig till de träd som står orörda... skall försöka komma ihåg och ta en bild att visa dig sen.



Det känns idag i min demolerade axel, faktiskt fick maken klättra upp i trappstegen och knipsa långa i mitten för jag räckte inte till :-)"

Alldeles säkert överlever det! Hoppas självklart också att din axel snart mår bättre. Jag har hört att fruktträd och då i synnerhet äppleträd tycker om att bli ompysslade (beskurna) och ger därefter flerfaldigt tillbaka. Mycket handlar det ju om att få in ljus i kronan. Och för skönväxtens skull bör man välja att ta bort inåtgående skott och även naturligtvis för att få in optimalt med ljus.

Ann: "Angående äppelträden pre-tröstar jag mig med att förra året var kanonår med insekter och drösvis med frukt, naturligt brukar året efter bli lite av ett viloår för växtligheten och då inte så stor skada om jag nu tagit i för mycket eller fel... :-)"



Ett första material till Valborgsmäss kanske?

Var inne en liten runda i buskagen igår under städning och fann något litet rotskott av var det nu Forsythia eller Ribes (?) ... ja det är frågan. Mycket har vi ju redan städat bort... Tänker lägga lite energi i den frågan sen... om du vill... Skulle ju kunna krukslå dem så länge. Kanske blir det en tur uppåt en dag vem vet. Visserligen tar det ju lite tid för egna skott att bli en buske men å andra sidan får man ju följa dem redan från "barnsben" :-)

"... Fniss, ja skulle du vilja uppfostra ny ribes vore det himla roligt att följa :-) och blir det direktleverans vore det obeskrivligt roligt :-)
__________
 
... Vi skall på födelsedagskaffe idag, min goa svägerska på kullen fyller år i veckan, men då hon bor nån timme norr om oss alla firar vi henne här idag innan de åker hem :-) Det blir tårta inköpt på kondis igår berätta hon :-)
 
Söndag & bilagor på dig!"

Ja, så var det ju med det...

"... Aj då, köpte vi de sista bilagorna igår... så du ingen fick, förlåt :-D
Well, dags ta itu med dagen!"

:-D (?)... nu tror jag ju inte att det var riktigt så du menade ;-), men det sägs annars att skadeglädjen är den enda sanna glädjen. Får kolla på EKO i em. om där finns någon bilaga kvar. Det är egentligen lugnt för numera har man nästan nog av trädgård i natura. Annat är det på vinterhalvåret när man behöver drömma sig bort en stund...

Ute en runda i trädgården och fotar i brist på bilagan. Bara lugn bilderna kommer...



Julrosor vid dammen och så klätterhortensian och en hög tuja i väster Går med lite planer för den ena stora tujan (av 2) varför inte ett litet experiment i Japansk stil (?) Vi får se !

Orange kejsarkronor i väst. Vackra men med en mycket säregen doft. Sägs där de växer hålla borta sorkar och rådjur.






Lökarna kommer från vårt allra första hus (av tre). Det var Lyckebacke och låg också nära havet, men söderöver mitt emellan Yngsjö och Olseröd.

Huset byggdes en gång av "Kejsaren". Ja han var verkligen känd i början av seklet under detta namn och i bygden. Vet faktiskt inte vad han hette "på riktigt". Han och hans fru hade bott på granngården ett stenkast därifrån men när paret blev gammalt så byggde de just vårt lilla hus.

Trädgården där var verkligen full av sk. "sorkarygor" på grov skånska men översatt blir det ungefär sorkhögar.. Man hann inte mer än att platta till en så poppade det upp en ny hög någon annanstans. Ett tröstlöst företag med andra ord.

Vi blev inte långvariga, Mats fick lappsjuka på landet medan jag trivdes rätt bra med det också. Jobbade vid den tiden som hemsamarit till de gamle mer och mindre originalen. Men vi flyttade i alla fall efter 1 ½ år och lämnade sorkarna ifred.

Byggde vårt hus bodde där några år familjen växte ifrån huset och så hamnade vi i Paradisområdet inte så långt från det vi byggde själva.



När vi ser trädgården som så sakteliga växer fram i Paradiset... tänker vi att här vill vi stanna! Tänker på Ulf Lundells strof "Nära havet vill jag bo... så att själen kan får ro..."

__________

Solen glimtade till i Åhus vid 11-tiden... Det passar fint för en tur till havet måste till idag... hann inte mer än notera det.. verkar svårflirtad idag. Väntar nu på att ungdomarna ska dyka upp för att strax ge sig av västerut. Ett parti Yatsy hann vi med Mats, Per-Olof och jag... och att lite löst diskutera om ungdomarna skulle med till Rökeriet på Irländsk afton i maj... och kanske blir det så ... Härligt att ha er hemma hoppas att det inte dröjer en månad tills vi råkas nästa gång.



... Sen en tur till standen.



Idag lågvatten och sandstranden var ovanligt bred... långgrunt, sandbankar och synliga stenar en bit ut i vattnet.






Här kommer Charlie i full karriär på stigen genom tallskogen mot bilen:








__________

Eva anländer med tåget till Kristianstad vid två, så det passar precis att vi möter upp henne i samband med den planerade turen till EKO. Nu hemma igen med diverse smått och klockan har hunnit bli halv fyra. Solen skiner fortsatt... tillfälligt sömnigt värre, börjar märkas att vi vaknade tidigt.
 
__________

Ett ryck till i trädgården... nu spolat planket klart på baksidan (hade jag tagit bilden nu ikväll på baksidan hade det inte varit grönt på ekplanket längre). Mats gräver vidare på kökssidan. Någon gång ska det väl bli klart, men det är onekligen ett evighetsarbete för hand.
__________

Ann: "En solig dag ... och tårtan var så vacker (vit med två röda rosor och två chokladstänger) och så god!
 
Maken körde ris och jag gav mig i kast med ett litet, knotigt och urgammalt äppelträd som har tre basgrenar och två av dem är döda sen några år, jag bara klippte bort döda kvistar. Får små, docksöta äpplen de kallar smultronäpplen pga sin smak. Sen gick vi till nyaste trädet svärfar satt för omkring 20 år sen (som förra säsongen fick sig en så hård omgång av trädgårdsmästaren att t o m motorsågen krävdes) och hjälptes åt för det var rena skateboet av vattenskott... om det känns i axeln... jo, det gör ju det... vi pausa framåt eftermiddagen. Syns det skillnad på före och under tiden på bilderna tro :-D"

__________

Charliestjärnan har hjälpt till med diverse trädgårdsarbete därute slutade dagens gärningar med en ordentlig dusch nu håller han kväll.



Själv har jag tagit ett bad och tänker ta en titt i BO & LEVA bilagan som fanns på EKO!!!
__________

Potatisen står på kokning, strax vankas det köttfärslimpa med sås, lingon och gurka till. Jag säger bara mmmm... men INTE Marabou mjölkchoklad!
__________
 

Inga kommentarer: