Bloggintresserade

fredag 22 januari 2010

SCHINDLERS LIST

Under ett par veckor tittar vi på filmen "Schindlers list" med vår gy-grupp. En oerhört stark film som väl de flesta har sett dock inte våra elever. Den berör och ger upphov till många tankar och diskussioner. Både vad gäller regissörens sätt att arbeta med kameran med effekter som vinklar, zoomning, musik samt att han för stark känsla av dokumentär filmar helt i svart-vitt. Filmen är ju baserad på en händelse i verkligheten. Filmen har fått sju Oscars.

Oscar Schindler är en av huvudpersonerna som påtagligt ändrar sin syn på människan under filmens gång. I begynnelsen är han en gambler hela hans tillvaro upptas av njutning av olika slag. Han omger sig med vänner, kvinnor, sång o dans samt mat o dryck. Men all njutning kostar, och han får idén att starta en emaljfabrik för att tjäna ihop en förmögenhet. Han anställer judar som billig arbetskraft, och det är just så han till en början ser på människorna. Var och en är inte mycket värd för honom bara de tjänar hans syften.

Itzak jobbar som assistent på företaget och det visar sig att han kommer att ha ett positivt inflytande på Schindler.

Schindler är parallellt medlem i tyska nazistpartiet och skaffar sig många kontakter bland SS-militärerna.

Amon Goethe är en av dem. Han bor så att han kan se rakt ner i ghettot. Behöver väl knappast säga att han har sjuka tankar på att judarna inget är värda. Ibland tar han sitt gevär och går ut på sin balkong och skjuter besinningslöst ner judar. Han blir otippat förälskad i sin hushållerska en judisk kvinna... det bär honom såklart emot. De är ju inget värda. Han slår på henne antagligen för att förneka denna känsla av förbjuden kärlek. Det är då han inser, tror jag, vansinnet i det hela och vacklar i sin tro.

Schindler övertalar att köpa ut sina judiska anställda genom Amon för att ta dem med till Tjeckien och för att bygga upp en ny fabrik. Men det händer mycket innan många väl är där.

Schindler går i konkurs och låter sina anställda gå. Han inser vidden av det hela, vad han kunde ha gjort... av än mer. Ödmjukheten fick hans tårar att rinna över. Han får en ring av sina judar som de har samlat ihop till och låtit gravera in följande text: "Den som räddar ett liv räddar hela världen" .

Har ni inte sett den här filmen är det ett måste... och har ni sett den gör det igen för man behöver påminnas ochså är det ju med en riktigt bra film har jag upptäckt att man ser nya saker varje gång samtidigt som man får nya tankar.


**********

Idag kunde man läsa i Aftonbladet hur Förintelseoffer vann mot försäringskassan. Ja vad ska man säga annat än att det ju var för väl.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6468158.ab

**********

4 kommentarer:

Maria sa...

Hej ingela!
Kul att du hittat till mig, välkommen åter!
Det var ganska många år sedan jag såg den filmen, men jag minns att den var bra.

Birgitta sa...

Tittar in för att önska dej en skön och mysig helg.
Har inte sett den filmen. Tittar sällan på filmer.
Ha det gott.
Kramis Birgitta

Fånga dagen sa...

Ja du den filmen är stark den.
Jag funderar lite på vad det är du skulle vilja ha hjälp med, är det småbilderna som jag har i högerspalten eller är det ex.vis utlottningsbilder och tävlingar?
Bara jag vet exakt så kan vi säkert ordna detta snart.
Ha en bra helg nu.
Kram Lena

Ingelapingela sa...

Hallå där Lena faktiskt egentligen både och för små miniatyrbilder det har jag inte lyckats limma in trots ideliga försök. Det jag syftade på då jag frågade var egentligen när du rekommenderar en tävling hos någon annan hur gör du för att få bild osv?