Bloggintresserade

lördag 7 februari 2009

Lördag på er!

I Åhus har det varit full rulle på morgonen. Morgonbad, frukost, tvätt, bädd, Mats och jag har hjälpts åt att "röja undan" här inomhus. Blir säkert en promenad strax och i eftermiddag tänker vi göra tomten "barnsäker"...

Ann: "Det börjar ljusna och ser ut som om tjockan ligger kvar idag, grått väder är enerverande likaså dimma och nu har vi båda två..."
__________

Så nu har Mats konstaterat att en hundbur vi hade i förr-förra volvon passade perfekt i denna volvon vi har nu. BINGO- kanon att vi aldrig gjorde av med den!
---

Långpromenaden avklarad, vandrade utmed stranden och tittade på förödelsen efter allt blåsande. Vågorna har ätit sig in i nya playan och ett stort parti var redan borta! Blött och fukt och dimma ligger här som ett lock. Mats fick ta av sina glasögon för att kunna se.

... Sen hamnade vi hemma hos Anderssons och passade på att utbyta nyheter. Staffan tänkte sammanställa bilder från Thailand så det blir kanske visning endera dagen. Så hade vi bilder med på Charlie såklart. Grabbarna Mats, Staffan, Per-Olof och Karl-Mikael planerar framöver dubbel i tennis... Per-Olof lär väl ha försprång för han har tränat ett tag. Kalle har ju spelat tennis förut men de andra har säkert lagt av sig rätt bra.
__________

Hemma igen, har tvättat, vikit och rullat strumpor. Nu hamnade jag här vid datorn, men egentligen sortering och rensning bland papper på skrivbordet.
---
Mats är nu uppe och tippar, försöka duger! Hade ju suttit fint med en vinst!

Så väntade trädgården det blev allt som allt ett par timmar. Snyggat till på baksidan imorgon väntar nästa bit. Blev aldrig något höststäd och här är tämligen rörigt ute, inte vill vi möta våren så. Vi har fixat till vid dammen, fyllt på med vatten och sett att fiskarna faktiskt är vid liv (vi befarade att de gått hädan i vinter, men de måste ha legat och sussat nere i hålan! Dessutom får vi tänka på den lille vovven som kommer att ha mycket upptäckarlusta framöver... Vi gick när det började regna. Ja så har vi gråtit en skvätt över Lucky och tänt ett ljus för honom som ska brinna över helgen.

... Mör oxstek med kokta grönsaker, sås, potatis, lingon och ättiksgurka mmm.

Uttagning till melodifestivalen... sen inte mycket mer idag...
__________

Ann: "Ja du, när jag jobba 'som vanlig' innan sa jag kanske lunch, som åts på jobbet. Men nu och med sist em/kvällsjobb tror jag det blir middag, dagens varma mål mat MITT på dagen, middag :-) Sen äter vi kvällsmat, lättare, på kvällen, inte 'middag' igen. Läser wikipedia :-)
 
Middag (mat)

Från Wikipedia

Middag kallas numera i allmänhet den måltid som äts på sen eftermiddag eller tidig kväll, normalt ca. kl. 16-20.

Ursprungligen syftade uttrycket på dagens största måltid, den som då åts vid [ http://sv.wikipedia.org/wiki/Middag_(tid) ]middag, mitt på dagen. När kvällsmålet i samband med industrialiseringen och det därav följande åtskiljandet mellan hem och arbetsplats gjorde att man i stället kom att äta den största måltiden när man kom hem på kvällen, kom ordet middag att förflyttas till att gälla den tidiga kvällsmåltiden. Särskilt i södra Sverige används ordet middag emellertid fortfarande ofta i den betydelse som på annat håll numera för det mesta kallas lunch.

Om den mat som serveras på kvällen är av enklare slag och inte tillagad mat, brukar den inte kallas middag. Då är ord som kvällsmat vanligare. En måltid som serveras kl. 20 eller senare kallas ofta supé.

---

Middag (tid)

Från Wikipedia

Med middag avses den tidpunkt då ett halvt dygn har fortlöpt, det vill säga klockan 12.00. Timmarna närmast före middag kallas eftermiddag."

---

Ja min erfarenhet från uppväxten är (jag växte ju upp hos min farmor) att vi åt middag mitt på dagen och att det var huvudmålet på dagen. Vikta dagar: To soppa, Lö Fiskdag (då kom fiskbilen till Hlm), Sö Stek ... något med köttfärs en dag, vidare korv. Pyttipanna var mycket vanligare och det gjordes på resterna. Förr när man arbetade fysiskt hårt så behövde man ju energi för att klara em. farmor hade ju dessa erfarenheter med sig, så allt har ju sin förkaring! Men varför egentligen äta mest på kvällen då? Som nu.

På kvällen åt vi kvällsmat ofta mackor (ägg och kaviar med chokladmjölk var favorit) men, det kunde också vara något lättare lagat kanske mannagröt (tyckte att det liknade vit kaviar), eller någon annan sorts gröt ex. råggröt med sirap mmm.

Faster Gunborg berättar: "En tid arbetade Mor i Kristianstad hos Sigrid Fröjd som hade pensionat eller var det kanske bara matservering. Om tiden har hon berättat att inte alla förmådde uppfylla kraven från chefen. Ordning och reda i köket för allt skulle fungera perfekt. För Mor var det inga problem och hon lärde sig säkert mycket om matlagning och hushållsarbete. En bra grund för framtiden. För laga bra och god mat det var något, vågar jag påstå, som hon gjorde bättre än de flesta!

... Ja Mor kunde visst behöva hjälp utifrån tiden innan vi kunde göra nytta. Dagens meny innebar många mål från morgon till kväll; frukost, f.m. kaffe, middag kl. 12, e.m. kaffe, kvällsmat kl. 18 och sen också kvällskaffe. Kvällsmaten var lika rejäl som middagen. Alltid potatis i någon form med sill, saltsill, kryddsill eller fläsk t.ex. Också bröd med smör eller flott.

... Många familjer med många barn levde under rätt knappa förhållanden den tiden när vi växte upp. Minns inte helt klart i vilken utsträckning fruarna i huset tog vad arbete de kunde få för lite extra inkomst. Kommer ihåg en del av dem, och kanske mest Ellen Svensson en rekorderlig människa, som gick vägen kanske bortåt en fem kilometer från Rickarums skog till byn och hem igen efter en lång arbetsdag. Säsongsvis var det ju mycket utearbete, för innan ”självbindaren” kom så måste ju all säd bindas till nekar. På våren skulle potatis ”skäras” till sättor, och på hösten var det potatisplockning och betupptagning. Tänker mej att hon också hjälpte Mor ibland, som kanske vid stortvätt eller andra omfattande åtgärder.

... Efterhand gick vi i skolköket, och då kanske vi praktiserade lite hemma, och gjorde så gott vi kunde för att avancera efter hand. Vi lärde oss nog mer av Mor än i skolköket, men jag kommer ihåg just makaronipudding, som blev något nytt på matsedeln hemma ibland".
__________

"Va? Eva-K blodtrycksmedicin?" Under fredagen...
_________

"... Bjuden upp till svägerska och svåger på lite firande ikväll, det blir pressveck och klänning minsann! Före dess får jag nog se dem i annan mundering klyvandes ved här idag :-)"

Mysigt med vänner så nära, ni får hjälpa varandra att lätta på dimman!

__________

Angående att skypa kolla Ugglebloggen till vänster....

__________

Inga kommentarer: