Bloggintresserade

söndag 15 mars 2009

SUNday i Värnamo

Zzz... sen... endast Charlie och jag är vakna... själv känner jag mig fortfarande rätt såsig, liksom Olivia som ligger här i lilla soffan bredvid inne i arbetsrummet... Charlie däremot är det fullt söndagsös på, från vardagsrummet ljuder stim och stoj och pip från hans leksaker...

Ute känns det ganska milt (precis som meterologerna förutspådde), daggdropparna hänger stinna på grenarna, dimman ligger som ett skirt täcke över jorden. Vilket frestar mig att gona ner mig själv en liten stund till...

Slumrade nog till ett ögonblick. Tills en mycket leksen Charlie väckte oss... fick för mig att ta en kortfilm för att skicka till dig Ann. I samma ögonblick som det var klart så plingade det till i min mobil... REDAN?...Då visade det sig att du tänkt liknande dagens foto på fågelhuset... snacka om TELEPATI!

Skulle tro att här dyker upp en ögonblicksfilm på Charlie i Paradiset framöver.
__________






Ann (8.09): "Högre lufttryck, himlen på väg att skingras ser blå fält mellan vita tottar och hör fåglarna ända in i huset. Sista snön helt borta, bara några få decimerande fläckar från skottade högar kvar. Och solen är här!!"



Ingen sol i Åhus fortfarande endast blött.

Oj höll på att glömma Kvällspostens bilaga Leva & Bo tema ; vårfint 99 ideér. Så inbjudande...

__________
 
"... Vedade igår, lagade kyckling med light kokosmjölk, ananas, ingefära och kycklingpaj med bönor till kvällen, bakade ett bröd från Expressens bakabok med hör och häpna cocacola (inte min melodi)... återkommer med utlåtande".

Låter avkopplande från andra stimuli att donas med ved. Man står där, med ett fysiskt jobb som tröttar och som man behärskar, medan tankarna kan ila dit man vill.

"... Min väninna ringde från sjukhuset! Hon är relativt ok, berättade om obeskrivlig huvudvärk i nacken, kunde inte höja huvudet. Vi skrattade lite i luren och jag var SÅ glad höra från henne, hon hade haft merparten av familjen hos sig från dagen innan och de hade åkt hem".

Låter som om hon kan ha fått en blödning i hinnan som omger hjärnan. Det är ju ett tag sedan vi camperade ihop Inger på CSK men det var ju det som du ju hade haft, om jag inte minns fel. Den följdes ju av en obeskrivlig huvudvärk!
__________
 
"... Till kvällen var det härligt att två favoriter sopade banan med melodifestivalens juryar :-)"

Absolut, tycker jag med! Hos oss brukar vi vid finalen ha omröstning i olika kategorier (egentligen din uppfinning Anna-Karin när du bodde hemma). Då röstar var och en här hemma (1-10) och räknar sedan ihop poängen.
Mina favoriter visade sig vara Emilia, delad tvåa Caroline och Sara, därefter Malena (samtliga med endast 3 p differens), Mats hade Sara och Caroline på delad första, därefter Agnes och sedan Emilia. Eva-Katrines favoriter var Agnes och Måns.

Kalle skulle iväg och köra taxi (han började 10). Men, han höll absolut på operalåten därefter Heat. Det här med operan tänkte han var så originellt så det säkert skulle kunna slå även ute i Europa...
__________
 
"... Tänker älgstek med potatis, sås och kantareller idag. Lååååång promenad".

Låter vansinnigt gott och skönt. Hos oss vankas idag pannbiff med lök, sås, potatis och lingon. Vi har också planer att sätta i verket långpromenad med den lille. Ska bara vänta tills duggregnet avtar tänkte vi.
__________ 

"... Mera! Vill följa mer av syateljéns göromål :-) Pga ert sy tänkte jag 'sy' igår när jag såg reklamen med långklänning i typ 'quiltat mönster' på tv :-) kommer inte ihåg vems reklam det var, massa folk i cape med huva och bara hon som sticker av...
Svejs!"

Visst är det så att man inspirerar varandra och av varandras aktiviteter. Som det där med brödbak. Men, coca cola i bröd låter verkligen annorlunda... säkert bra för jäsningen med kolsyra och sötman för smaken. Plingeling här anlände även ett foto.

Anns utlåtande (9.45): "Oväntat gott! Lite åt hållet av mormors gamla härliga bröd á lá surdeg och rågmjöl. Tror blandningen med ättika, sirap och kanske colan plockar fram det där genuina gammeldags ihop med det grova rågmjölet.
 
Allt om mat
Colabröd i korg 

Degspad av coca cola eller liknande coladryck fungerar utmärkt vid brödbak. Det här lättbakade brödet, som bara ska jäsa en gång, får sin fina form av att jäsa i en mjölad brödkorg.
 
1 stort bröd
 
100 g jäst
6½ dl coca cola
½ dl majsolja
2 tsk salt
½ dl mörk sirap
1 msk ättiksprit 12%
1 dl potatismjöl
1 l grovt rågmjöl, 550 g
8-9 dl vetemjöl special, 480-540 g
 

Gör så här

Smula jästen i en bunke eller hushållsmaskin. Rör ut den i lite av colan. Tillsätt resten av colan, olja, salt, sirap, ättika, potatismjöl, rågmjöl och vetemjöl special. Arbeta kraftigt ihop till en jämn och smidig deg.

Ta sen upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till en rund bulle. Mjöla en rund, ganska stor brödkorg och lägg i degen med den jämna sidan nedåt. Låt jäsa under bakduk ca 1 timma.

Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp brödet på en plåt med bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen 15 min, sänk tempen till 175 grader och grädda ytterligare 35 min.
Ta ut brödet och låt det kallna på galler under bakduk.
---
 
Själv har jag hittat ett recept på FENOMENAL FILLIMPA i Mersmak nr. 1. Återkommer när jag har provat det endera dagen...

Vad gäller långklänningen har jag nog missat den ska hålla utkik i fortsättningen.
__________

Härligt att höra din röst Irene, Glad och Go för det mesta trots det du är med om. Du ska veta att man kan inget annat än beundra dig. Ja, då har vi att vänta på det där budgetreceptet, tänker att Ann nog är lika intresserad som jag... fast att hon inte vet om det än...! Ta det när du har lust och ork!
__________

Så nu är kryddskåpet klart... burkarna inventerade, sorterade (bokstavsordning) och påfyllda.
__________

Ann (10.45): "Hej igen, Stek i ugnen, duschad och klädd och in kom maken som tvättar bilen och berättar att hans bror med svägerska kommer med middag till svärmor och vi inbjudna också, men eftersom ugn och grytor med skalad potatis, morot etc är gjort tar vi våra fyllda tallrikar med över till svärmor och äter med dom ändå om än inte bjudmat :-), och dricker kaffe ihop. Promenaden? Ja, den undrar jag över med... vi får se.
 
Nåt hände, solen gömd bakom grå himmel... hmm. Kollat tv4väder och ser molnsjok som täcker både dig och mig omkring 13 idag... snyft, jag som trodde på en solig dag, och typ 8C enl veckans prognos... gjorde du nog ock". 
__________

Så har vi vandrat till havet en runda med Charlie... varit inom en vända på vägen hos Britt och Lennart och visat upp den lille!
__________

Ikväll ska vi på bio och se "Män som hatar kvinnor", filmatisering av Stig Larssons prisade roman.

Smygtitta på "Män som hatar kvinnor"

http://www.expressen.se/noje/film/1.1274829/smygtitta-pa-man-som-hatar-kvinnor

Ann (16.23): "Hemma igen. Middag kl 13 hos svärmor, efterrätt och kaka med glasstårta och de följde alla tre med oss på promenad och vi är tillbaka :-)
 
Svägerska (makes bror) sett filmen och sa det var bland den bästa hon sett, så jag tror att ni har en fin kväll framför er. Kvittersångkväll på er!"

Nyss hemma och visst var det en höjdarfilm...!

__________

Imorgon väntar Katrineholm på Mats... tycker att det börjar bli ett väldigt farande och flackande...
__________

Inga kommentarer: