Bloggintresserade

torsdag 14 januari 2010

TORSDAG

Godmorgon på er! Ännu mörk och rätt mild morgon. Känner båda att vi har en begynnande förkylning på gång, men vad är väl det då jag samtidigt hör om katastrofen på HAITI från media. Man ser försöker sätta sig in i hur det skulle vara, lyckas inte. Det är bara ord och finns inga som skulle kunna beskriva det oerhörda som har hänt dessa drabbade.

Trots det ryms dessa fakta här i samma mening...

Vet inte varför jag kommer att tänka på Lisa Nilsson. Mer än titeln och smäktande toner:














Under tänkvärt här till höger läser vi; "TA VARA PÅ DITT LIV FÖR NU ÄR DET DIN STUND PÅ JORDEN".
Vilhelm Moberg

Så lätt att glömma trots att man innerst inne vet och påminns emellanåt.

Själv hade jag ett SMS som väntade nu på morgonen från dej lilloppan: "Sov gott min bästis"... vilka vackra ord, de klingar som balsam och ger en efterklang som vibrerar i kroppen. Vilken oerhörd förmån att få uppleva... både känslan och orden!


Att betyda något för någon annan... bäst och betydelsefullast av allt. Men kärlek och krav finns från början... positiva sådana... Frön som sås, underhålls och frukter skördas.


**********

Ann i Småland: "Mycket upp- och nertemp sista dagarna, idag har vi -3,5C. Senare idag skall jag fixa tösalt, trappan har ett otäckt tjockt lager is som bara måste bort. Istapparna på bilden jag tog i tisdags är kvar, de sitter uppe på husets stora tak, de jag kan nå och har tagit bort sitter på glasverandan vid ingångstrappan.


**********







... Veckans soppa idag blir Indisk Soppa
http://www.alltommat.se/recept/indisk-soppa-3594
... och den var härlig tyckte vi båda som provsmakat ur tillagningsgrytan :-) Utmärkt i kallt vinterväder att värma sig med, hög poäng av oss.




Ingredienser
1 st lök, gul
2 st vitlök, klyftor
125 g vitkål
0,5 st aubergine, (150 g)
1 tsk smör
2 tsk garam masala
1 tsk farinsocker
1 tsk salt
2 msk tomatpuré
6-7 dl vatten
0,5 st grönsaksbuljongtärning


Tillbehör
färsk koriander

4 msk matlagningyoghurt
240 g naanbröd, eller annat bröd


Tillagning
Här har vi använt Garam Masala, en indisk kryddblandning som innehåller många av våra typiska julkryddor, t ex kanel och ingefära.
Naanbröd är ett indiskt bröd som går att köpa färdiga i butiken inom det orientaliska sortimentet.
1. Skala och hacka lök och vitlök fint. Strimla och hacka vitkålen.
Tärna auberginen fint.
2. Börja fräsa lök och vitlök i smör i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt Garam Masala, farinsocker, salt och tomatpuré.
Fräs en stund och tillsätt sedan vitkål, aubergine, vatten och buljongtärning.
3. Låt soppan sjuda ca 15 minuter med lock. Smaka av med salt.
4. Garnera soppan med koriander.
Servera soppan med matlagningsyoghurt
och ät gärna naanbröd till.

Krya nu riktig på dig och Masse!"


**********

Hör att en del är klara över soppmenyn för dagen... riktigt klar är jag inte men soppa kommer det att bli. Det stannade vid Anns mammas köttfärssoppa, kolla efter recept under kategorier, Recept: soppor

**********

Det är ju ledig tid idag och då väljer jag att besöka mina favoritbloggar. Idag utsåg jag Norrskenets trädgård till en favorit :-)

Adress: http://norrskenetstradgard.blogspot.com/

Vilka underbara bilder du har fångat. Inte utan att man tinar i vintern, tänker framåt för en stund på allt underbart som vaknar ute i vårnaturen (eller vår natur)...



Tar mig tid och blickar så ut genom fönstret och får se en alldeles underbar himmel... nyans av lila på gränsen till rosa... försöker men lyckas inte fånga den, känner däremot den kalla våta snön i mina slippers :-) och skyndar in igen ;)


Läste någonstans att "Det mänskliga skapandet är en förädling av naturen själv". Tyckte att det var en härlig beskrivning som återger vad vi håller på med då vi skapar i tanken och med våra händer.

**********

På tal om min nya syhörna så skulle man ju kunna tro att jag hade fått tips igenom LEVA & BO...


http://www.expressen.se/levabo/1.1843481/ordning-reda-med-personlighet


... men just detta nummer har jag missat! Ändå vilket sammanträffande!!!

Nej, tummen loss fick jag av Charlotte i tygaffären som sa att "varför lägger du det inte framme så du har överblicken över vad du har i gömmorna" och jag har fått en del tygrullar för att lägga det just inbjudande... och jag kan då säga att det är mycket annat funnet i skåp och lådor som inspirerar... även om jag nu inte har kommit mycket längre än att jag håller på för fullt och bringar ordning i tingen!

Jag har ett stort gammalt kontorsbord som jag placerat mitt ut i rummet för att rymma både dator och symaskin. Faktiskt rätt likt bilden i tidningen!

På ena långväggen har jag planerat en större anslagstavla där jag ska kunna skifta bilder efter vad som för tillfället känns mest intressant.
Idag ska jag ta mig an en sekretär som måste bort. Skulle ju tro att det som med så mycket annat får mig att förlora tid och rum då jag plockar bland undanstoppat material. Små lappar och brev från när barnen var små och annat t.o.m då jag själv var liten... och man minns det plötsligt som igår.

Mats har blivit inspirerad och planerar för fullt sitt arbetsrum i garaget. Det ska vara enhetliga lagerhyllor fortsatte han igår... ordning och reda på hyllorna. En del jobb som ligger framför honom efter att taket lagts om med andra ord. Men samtidigt väldigt kul försäkrar jag.



**********


(9.08)... Och nu skiner solen :-) i Paradiset !



Först en Charliepromenad, blå himmel och härligt väder.

... och hemkomna har POSTEN anlänt (!) solstrålarna har letat sig in i musikmaskinen! Kan man annat än att bli gla´ av att först få ett brev med snigelposten sedan dansa rundor med Charlieboy i stora danssalen nu när fåtöljerna är på service i Möbelhuset :-)) TUSEN TACK!!!

















Cykeltur på oranga faran. Något vanskliga vägar så farten fick bli därefter.


"Åhus fiskeflotta"












Åhus gamla slottsruin med silon i bakgrunden...








Så nu har jag mitt bokmanus på USB- bara tänk att det gick att rädda! För att inte tala om alla bilder. Tack KENZA!

**********


Premiär för Antikrundan ikväll, den får man ju inte missa!

... Men först en Charliepromenad i den stjärnklara kvällen. Man skulle kunna se en stjärnbild ORION rätt tydligt i söder hade Mats läst i tidningen och planeten Mars som en lysande röd prick. Hur vi än spanade såg vi massor av prickar men kunde inte upptäcka någon stjärnbild som utmärkte sig... däremot en röd blinkande fläck. Det måste vara planeten MARS. Häftigt!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ska äta Thaisoppa idag..:)

Hoppas att den är god..

Skriver mer sen. Njut av dagen nu med Charlie. Nu ska jag sälja :)

Puss lillfia

Anonym sa...

Jasså...köpt tyger :) Vad är det du ska sy för något ? :)

Idag går försäljningen superbra. Jätteskönt. Säljer jag 3 till innan kvällen imorgon så får jag biobiljetter :) alltid något:)

Hoppas att ni har en mysig soppdag hemma du och charlie. Pappa kommer snart, några timmar kvar bara.

Puss och kram eva

Fånga dagen sa...

Hallå där!
Fina ord du kommer med, fin sång.
Jag har tänkt på det du frågade om varför vi reagerar så olika när det gäller beröring. Ingen kan ju säga exakt hur det ligger till men ideér finns.
Jag tror personligen att en del av orsaken är med från födseln.
Det har ju tex visat sig att de barn som får mycket beröring när de är för tidigt födda växer snabbare och blir mer välmående än de som får mindre beröring av olika orsaker.
Under min tid på högstadiet så träffade jag en kille med heltaskiga hemförhållanden, slag och hårda ord från födseln. När man skulle lägga handen på honom för att visa att man fanns så ryckte han alltid till som om det hade bränts, jag hann aldrig vänja honom vid att beröring kunde vara något lugnande och att inte alla som tog i honom tänkte ge honom stryk.
Det här med neuropsykiatri är lite spännande, man kan ju beröra på så många sätt, för en del av dem som inte alls reagerar positiv på närkontakt skulle jag tro att sinnesupplevelser passar bättre, har sett lite olika filmer på det.
Nej det här tror jag inte man kan finna någon lösning på över bloggen men det är ett otroligt stort och intressant ämne.
Ha en bra kväll
Kram Lena

Ingela sa...

Hallå E-K vad gäller tyger; gott om ideer finns, men allt ska vara klart först.

Grattis min lilla försäljerska! Då kanske det blir bio framöver. Går där något som du skulle vilja se nu?

Idag blir det Anns mammas mustiga köttfärssoppa och paj till efterrätt! Kramar från mamma

Ingela sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ingela sa...

Lena verkligen ett intressant ämne det här med beröring. Att vi har olika starka känselspröt så är det ju bara. Hundar har ju en hörsel fyra gånger så stark som en människa. Lukt och känsel tillhör också deras starka sinnen. Stora variationer förekommer bland människor En Temple Grandin har en diagnos inom autismspektrum har skrivit om detta och jämför dessa människors sinnesupplevelser. Och eftersom vi alla är olika finns naturliga variationer. Som du säger ett stort men intressant ämne att fundera kring på bloggen. Kanske någon annan som får tankar?

Gunilla sa...

Hej Ingela


Vad glad jag blir för din fina utnämning. Tack för alla fina och värmande kommentarer.Jag uppskattar det verkligen.

Jättefint inlägg du har gjort mycket tänkvärda ord.

Ha det gott
Kramen/Gunilla