Bloggintresserade

måndag 8 mars 2010

Internationella kvinnodagen


... fyller idag 100 år absolut något att fira. Vi är nog många som har haft anledning att fråga oss vad internationella kvinnodagen betyder för oss och vi har firat den på många sätt.


Tack för titten Ann och välkommen tillbaka ;-)
http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6728182.ab

... En sådan ska jag önska i julklapp sa Mats (han har ju precis fyllt)

... och absolut tänkvärt det här hur kvinnor kämpar för att klämma in och dölja mer eller mindre naturliga förändringar, medan det ofta ignoreras bland karlar överlag... och man kan ju fråga sig var jämlikheten och toleransen kommer in!

Ja det är mycket som kvinnor har kämpat för och kampen är långt ifrån slut för trots denna kamp har vi svårt att nå jämställdhet. Det är ju nästan ofattbart att kvinnor blev myndiga först vid 21 års ålder och tilläts rösta 1921 här i Sverige. året efter kunde de första kvinnorna väljas in i riksdagen. Det skulle dröja till 1997 innan den första kvinnan blev biskop. Året efter kom ny lag om våld mot kvinnor först 1999 förbjöds sexuella tjänster enligt lag. För fem år sedan skärptes lagen om könsdiskrininering.




Första världskriget bröt ut i augusti 1914 och pågick till 1918.

Före kriget hade kvinnor som kämpat för kvinnornas rättigheter fängslats i massor framför allt i England. Men när så världskriget startade släpptes samtliga av dessa kvinnor ur fängelserna. Förmodligen var det så att de starka kvinnorna nu ansågs behövas i kampen för att dra runt landet och för att vinna kriget. Kvinnorna själva framhöll sin förmåga att samarbeta, organisera arbetet och att ta ansvar och med Pankhurst i spetsen skulle de komma att stärka sin ställning.


Efter första världskriget fanns det inte längre fog för tidigare uttalanden som att kvinnor inte borde lämna spisen och hemmet. Tidigare hade den förutfattade meningen varit att en ”riktig” kvinna inte borde delta i det offentliga livet utan att hon skulle hålla sig passiv och vara laglydig. De engelska suffragetterna (kvinnosakskvinnorna) bröt emot dessa förväntningar. Under kriget bevisade kvinnorna sin duglighet skötte hemmen samt höll igång industrin, tillverkade vapen och ammunition åt sina män som var ute i kriget.

Detta första världskrig slutade 1918 och sex miljoner kvinnor över 30 år och som var bosatta i England fick rätt att rösta. En åldersgräns som 1928 kom att sänkas till 21 år. 1919 kom förslaget i Sverige att ha lika rösträtt för alla män och kvinnor. Riksdagens båda kamrar kom att slutgiltigt godkänna förslaget om kvinnlig rösträtt 1921. Därmed blev kvinnorna också valbara till riksdagen och fem kvinnor blev vid första valet invalda.


Det här är Nils och Karin med sina båda döttrar Elly (min farmor) och Rut.

Karin är dotter till Ola Lund från Västra Torup och Anna Hansdotter (Tjörnarp)på fotot här till höger.

Karin arbetade vid den här tiden som strykerska och farmor har berättat om alla hennes järn som stod på uppvärmning vid brasan.

Detta för att hon hela tiden skulle ha något som var riktigt varmt. De var visst också av olika form för att komma åt att släta till tyget i varenda skrymsle.
Faster G. berättar: Mormor strök ju och stärkte gardiner och annat. Kanske var det skjortbröst och kragar till folk i trakten.

Karin slet hårt, hämtade tvätt skötte om tvätten och levererade sedan till folk.

Farmor berättade för mig att det var till gemene man, men naturligtvis främst till dem som kunde betala för tjänsten. Själv föreställer jag mig att Karin var driftig och att hon fick sköta barnen mycket själv när Nils var iväg på jobb. Men hon var en positiv, glad och harmonisk kvinna. Och jag tycker att det riktigt syns på bilden hur hon står med båda fötterna på jorden. Det lyser igenom att hon är en stark och robust kvinna och så länge hon var ung orkade hon kanske därför med tempot.

Men hur blev det sedan?
Vilka tankar och förhoppningar drogs hon med?
Det kan vi idag bara spekulera i och försöka måla upp en bild för.

Så här berättar min faster G.: "Aldrig ska man glömma Rammen NR 5 i Nävlinge. Helt utan bekvämligheter, men så trivsamt. Nu är allt borta för längesen och där finns en sommarstuga. Någon utanför närmsta kretsen säger sig lätt minnas den lilla verandan med stärkgardiner och mängder av pelargonior. Trivsel skapas av människan och inte av moderniteter och prylar".

Idag är det jag som har tagit mig an Charlierundorna. Mats har varit på sin gitarrkurs ikväll. Börjar bli kul nu sa han efteråt, nu är det "lite att bita i". Saltön tillbaka på tv. Det gillar jag och satt som klistrad ;-)

4 kommentarer:

Petit Eyekiss sa...

så bra du skrivit om kvinnodagen.
Ett långt inlägg var det, så jag förstår om du behövde ta igen dig en stund före.
Min kvinnokamp i år har ju varit att övertyga sambon om att vi behövde en ny spis. Kvaddade två tårtor och en kaka till hans födelsedag i mellandagarna. (Ingen undervärme och spisen är närmare 30 år gammal)
Jag har bakstrejkat sedan dess.
I dag kom den nya, och vilken fröjd att laga middagen på den.
Nu blir det dags att fylla frysen igen med "Bettans bullar" och en äppelkaka som han älskar ska han få...
Men... det tog över två månader!
Elisabeth

Ingela sa...

Hej Elisabeth!

Vad härligt med ny spis! Då blir det genast roligt att göra både det ena och det andra. Oj vad det ska lagas mycket gott och bakas :-) Mitt i allt kanske vänta gör det ännu mer efterlängtat!

Ingela

Anonym sa...

solen glimmar blank och trind, vattnet likt en spegel, småningom upp blåser vind i det fallna segel....

Vilken underbar vår morgon....somnade vid 20.00 igår helt underbart.

Kram eva

Ingela sa...

En glad och utvilad tjej hör jag! Härligt!!!