Bloggintresserade

måndag 19 april 2010

Nejmen titta en SVALÖRT, så här tidigt!!!

Såg den igår på söndagspromenaden just utmed det där stråket där det förr låg en rad stora gamla sekelskifteshus med parkliknande trädgårdar... där järnvägen och badtåget tuffade förbi ända ner i Täppet till badplatsen. Det var med början på 1890 -talet tills persontrafiken lades ner krings mitten av 1900. En idyllisk tanke inte sant?

Mer om dessa tankar runt just badande kan man läsa på http://www.ts.skane.se/fakta/havsbad-for-alla För det härmed att bad i havet de har man då inte gjort i alla tider;-)

Idag är det ett hamnområde där ingen får bo, och där endast ett par av de stora fina "villorna" finns kvar... resten av tomterna ligger öde tror att det är kommunal mark. När jag såg den där lilla växten igår så tänkte jag att en svalört måste det vara, men att det verkade vara tidigt! Gul som solen lyser den lilla skönheten och nog sticker den då ut!


Då vi kom hem var det jag som stack in och kollade i "Vår flora", där det bekräftades att växtplatsen var i gamla parker att de blommar på våren FRÅN BÖRJAN AV MAJ... Den här lilla uppstickaren var mig tidigt ute ;-)))



Hade tagit ännu ett vackert foto från en av tomterna som nu är översållade av blommande lökväxter företrädesvis scillor, men lyckades med konststycket att radera det! Jag har det kvar i mobilen så det kommer nog till här kanske redan i eftermiddag. Blir det fint väder så ska jag fortsätta slipa på bordsunderredet och eventuellt om vi har plåtfärg hemma börja måla om det. Vi får väl se, vädret verkar ju arta sig bra :-)



Ann: "Tänkte extra på dig för jag bakade SKÅNSKA thekakor och ack bubblan vad goda de var, inte visste jag att det fanns specifikt skånska men nu vet vi, toppbetyg och de finns på" ;



http://www.alltommat.se/recept/sk%C3%A5nska-tekakor-med-nyponcurd-11089



Och numera även här:



Ingredienser
600 g vetemjöl
50 g smör
50 g jäst
1 dl ljus sirap
2,5 dl mjölk
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kryddnejlika

Nyponcurd:
1 st citron, saften
2 msk nyponskalmjöl
2 dl strösocker
2 st ägg
2 msk smör



Tillagning
De här goda bröden är en hybrid av tekaka och skånsk pepparkaka. Snabbakade och underbart goda med smör, cheddarost och en klick nyponcurd.
1) Blanda mjöl och kryddor i en bunke.
2) Värm mjölken fingervarm i en kastrull och blanda med sirapen i en bunke. Lös upp jästen i blandningen.
3) Smält smöret och låt det svalna lite innan du blandar ner det också.
4) Blanda allt och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
5) Ställ in ugnen på 200 grader.
6) Knåda degen och dela den i tio delar. Forma delarna till tio platta, runda kakor och låt jäsa på plåten, på bakplåtspapper, i ytterligare 30 minuter. Bred en duk över.
7) Mjöla kakorna och nagga dem med en gaffel.
8) Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter och låt svalna något före servering.

Nyponcurd:
1) Pressa saften ur citronen och blanda med nyponmjölet och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull. Koka tills blandningen tjocknat.
2) Vispa i en separat skål äggen och det övriga sockret luftigt.
3) Vänd ner äggblandningen och sjud försiktigt under omrörning tills innehållet blivit krämigt.
4) Ta kastrullen av plattan och rör ner smöret. Låt svalna före servering. Curden håller sig i ca två veckor i kylskåp.

**********

Hejsan svejsan ;-!
Blåst har det nog varit lite varstans låter det som, men ändå är det ett fantastiskt väder om dagarna. Perfekt för att torka lakan i Kerstin! Finns väl knappast något skönare än att krypa ner mellan svala vindtorkade och väldoftande lakan!
Tiden perfekt för att träffa vänner Elisabeth Hoppas ni får riktigt mysigt! (angående boken så handlar den om Ellen Key men är skriven av Ingela Bendt)! Eller sjunga och tralla till en go låt Eva-Katrine!


Dagens musiktips är från dotra härunder "vår och myshumör" var det :





Från det ena till det tredje...
Grannen börjar mer och mer likna en pepparkaka, satt i solstolen då jag kom hem med bussen vid middagstid.

Inte vart man ensam om att ha noterat svalört inte Kerstin och Pella. Konstigt våren verkar på ett sätt tidig trots kall vinter. Det är som om den bara har legat i startgroparna och lurat ;-)) Ja precis som du säger Lena så var det ju vad jag trodde tills nu ... att den har stått extra skyddat!

De där skånska pepparkakorna lät frestande hade inte varit dumt till kvällskaffet ;-)

Det har på det hela tagit varit en bra dag. Visserligen gjorde jag ju inte precia det där som jag hade tänkt men jag har slipat bordsstatiset men inte målat det än. Däremot planterat lite. Man måste ju som du säger Lena njuta lite också. Charlie behöver ut och ett par längre turer och trädgårdsvistelsen gör även honom gott.


Allt detta blåsande, vågar knappt säga det, men några droppar regn hade nog inte gjort ont. Förresten så spås det nog komma imorgon!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Godmorgon Pinglan! Vi började söndagen med gråväder och lite regn, men det sprack upp till sol för det blåste bra, blåste mest hela helgen faktiskt. Tänkte extra på dig för jag bakade SKÅNSKA thekakor och ack bubblan vad goda de var, inte visste jag att det fanns specifikt skånska men nu vet vi, toppbetyg och de finns på http://www.alltommat.se/recept/sk%C3%A5nska-tekakor-med-nyponcurd-11089

Klarblå måndagshimmel med solsken på dig!
Ann

Ölandsvindar sa...

Jag har också hittat en och annan svalört men de har inte riktigt kommit igång. Men de lyser som små solar!I dag har vi både vind och sol så jag ska passa på att tvätta lakan. Trist men skönt när det är klart.
Kram
Kerstin

Petit Eyekiss sa...

Godmorgon!
Måndagsmorgon, och sol från klarblå himmel.Ingen värk i kroppen i dag, och humöret i topp. Härligt!!!
Vi ska iväg och handla lite.
Ska ha våra grannar från Muskö på middag i morgonkväll. Dom har aldrig besökt oss här i stan. Det blir till att putsa och feja lite extra.Boken du rekom. av Ellen Key ska jag försöka låna på biblan.Den blir bra att ha med till landet.
Kram
Elisabeth

Möllebacken sa...

Tack för påminnelsen, jag kunde för mitt liv inte komma på namnet på Svalörten. Hittade 2 stycken i går, i söderläget av trädgåden. Och såg dem även på ett kalhygge.
ha en skön dag i dag.
Kram Pella

Gudrun sa...

Hej Ingela!

Du är i farten rejält hör jag.
Hoppas det går bra med sliparbetet. Tror nog jag skall hitta på något i maklig takt en stund idag.
En riktigt go dag önskar jag dig.

Fånga dagen sa...

Jamen goddagens tjejen.
svalört, tänk det visste jag inte att den hette, fin sak. Den kanske står så varmt till att den inte orkade hålla sig nere i marken längre eller?
Hoppas du haft en bra dag, själv har jag haft både och eftersom man blir så in i baljan trött av jobbet men tog igen det i eftermiddag ute i trädgården. Fann tillbaka till energin.
Ha en god kväll nu min kära vän.
Kram på dig
Lena

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=FzQBOBoPg04

Musiktips från Stockholm...jag är på vår och myshumör och då dyker sånna här låtar upp i mitt huvud som vanligt =)
Kram eva

Anonym sa...

TisdagsHej! Månne du känna för en protestlista att skriva under på mot köttklister?
http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=14868
Solsken också idag, skymtar något vitt moln, vi hade frost imorse. Ser faktiskt den där nästan osynliga första tendensen till skir grönska på en och annan buske, något småträd.
Ann