Bloggintresserade

lördag 8 augusti 2009

Krogrunda på cykel


__________

Alltså, vilken varm natt... Strålande solsken vid "kuckeliku 7". Eva-Katrine redo för kassan...
Planer för dagen; Charlie motion, plocka, krogrunda på cykel ställen som är öppna för besök är Åmund, Åsikten, Pråmen, Handelsbaren. Rökeriet, Golfrestaurangen, Åhus Strand... ja listan är lång men tiden satt från 15-20 så vi lär inte hinna runt.

Ann: "Idag vaknade jag före vädret! Strax innan 06 och hade drömt att 'Lilly Berglund' eller nåt liknande efternamn skulle hyra Skolhuset... nä, vi känner ingen Lilly :-) än iallafall. Himlen ovaken och grådassig, men nu, en timme senare börjar den vakna och bli blå!
--- 
Maken redan uppstigen när jag vaknade, Gubben gått ut efter frukost och Gumman vandrade i köket och fick gå ut när jag kom ner. I serveringsköket satt maken och hade morgongos med lille Emil, bak lykta dörrar. Han gosa, lekte, åt och tog microlur medans vi vakna till kaffe, nu har han också gått ut, liksom maken som redan sågar stock för att klyva till ved.
--- 
Svalt, så jag skall skynda att städa, det hanns inte med igår. Tvätt, fem ärenden i stan, allt gräs som skulle klippas och så vart klockan kvällen. Väntar ännu en het dag så jag tänkte få svettig dammsugning gjord rätt tidigt :-)
 
Du undrade om Emil häromdagen, jo det går bra, han är undergiven båda våra gamlingar. Men lite till sig emellanåt, och så har vi Gumman som inte får plats... vi kan väl inte fortsätta ha Emil inlåst i 'eget' rum på nätterna, inte gott för honom, inte gott för oss och hur göra kalla årstiden när katterna är mer inne och vi t ex bortresta över dagen... så vi funderar, smälter tankar och tänker nya. Det lutar nog åt att för vårt och våra gamla inneboendes ros skull, och för Emils behov av gos och kunna växa behöver han nog en alldeles egen matte eller husse, och vi har en ensam husse på gång... på landet...
__________
 
... Tänkte du kanske känner känsla av att tänka på vårt hus, stilen och sen tänka smidesmöbler ute och om det stämmer för dig. För oss stämmer det kanon, visserligen mer modernt stuk på de vi köpt men essensen finns tycker vi. Modernaste flätade rottinggrupperna á lá soffor och detta huset, eller aluminium... hör inte ihop. Vi har trämöbler, också urfina KWA, men... tar stryk ute på däcket ser vi efter tre somrar här, måste ha tåligare. Där vi bodde tidigare hade vi två verandor med tak på var sida om huset, med var sin trägrupp, taken skyddar ju oerhört trots årlig omsorg med tvätt och oljning funkar det inte här där så exponerat för väder och vind. Därav tanke om mer tåligt material till trädgårdsmöbler och sen i förlängningen att passa stilen på huset :-)
--- 
Artikeln om gamla snickrade trämöbler är ju nästan den ultimata makan till sådana här hus, det och de där snirkliga tunga gjutna cafémöblerna ofta vitmålade... men dessvärre inte så bekväma att sitta länge i enligt min rumpa därför valde vi inte helt med ögat utan även med bakdelen och ryggen :-D
--- 


Oljat mot sjön

Däckets storlek? Att den lilla bit som är gjord är gjord beror på att det är källare under, där nya prylar (ack.tank, expansionskärl etc) från nya pannrummet installerades, och det oanvändbara sluttande befintliga taket ville jag ha höjt till golv i våg att kunna gå ut på och snickarn fick det gjort, tur det för gamla taket som revs var uppruttet. Det skall fortsätta förbi fönster och dörren i salen, runt hörnet/gaveln ut mot vägen, runt det hörnet in mot verandan där man går in på framsidan. Så det återstår en hel del. Tanken är att kunna följa med, och vissa heta dagar, undvika solen på däcket i möblerna eller däckstolar. Vi stannade för vi har inte 100% tänkt ut vad däcket skall vila på, det måste passa huset, växa fast som stenfoten som är husgrunden liksom... antingen för dyrt och tungt med granit eller för klent sommarstugebetonat med klena betongplintar... vi funderar mera... :-)



Oljat mot tjärn"

Vad fräscht och snyggt det blev... kan ju berätta att Mats som har pratat om mörkt däck hade fria händer, jag hade bara signalerat att jag just gillar det ljusa fräscha också, kom hem från Timber trading med färglös olja.

__________
 
Ann: ... Åh, du gillade rabarberchutney också?!?! Härligt! Så roligt! Var det som du inbillade dig av att bara titta och läsa receptet, eller? Och jag antar att Lohmanders fått ta plats i era gommar och var med igen :-)  Mumsigt!!
 
Well, ha go somrig lördag!
__________

... Skulle skicka mms till dig igår! Gick inte, serverfel, sms gick bra, maken testa sig telefon till mig, samma fel så vi antar Felia hade problem igen. Så jag skall tanka av bilder och maila istället".

Missa inte kolla gårdagen!
__________ 



På väg ner till havet


Havet. Kameran riktad mot Fårabäck och i fjärran Landön


Sol och lek och bad och fika... Vind och rätt höga vågor. Hörde påväg dit på radion att sjöräddningen varnade för starka undervattenströmmar i Hanöbukten från Yngsjö och neråt Friseboda.
__________

... sedan hem bad och hårtvätt och svida om. Mats invigde sin nya snygga kortärmade skjorta som han fyndade sist vi var i stan. Själv botaniserade jag och fann en sval sommarkjol och valde en nästan vanlig t-shirt till den och mina slippers. Ja, jag har inte kunnat gå "power" på några dar för jag har haft ett rejält köttsår på hälen som vätskat nonstopp. Men om någon dag är det nog fritt fram igen!

Klockan tre mötte vi Nisse och Maria på gamla bron över Helge å, den som vi för bara ett par dagar sedan färdades under med båt... och tillsammans...


... mötte vi upp Dan och Ann i deras hem. Årets krogrunda hade börjat.

Kan tänkas att här kommer något foto när dessa väl är på plats i datorn.


På kvällen efteråt summerade vi besöken och var och en satte ett totalt betyg från 1-5 (där 5 är bäst).

Skulle försöka mig på att släppa styret med ena handen och göra två saker på en gång (stoppa min väska i cykelkorgen), hade glömt att det går ju inte (strokesymtom). Klarade mig utan fall kanske tack var whiskyn i västen? ... men det gjorde inte du Ann lite senare utanför Rökeriet... Inte en droppe kanske därför?


Första anhalten vid Rökeriet, där bjöds vi en läcker laxsnitt
Vårt betyg 5 st. 4:or och 1st. 5:a

















På vägen ut kunde jag inte motstå alla dessa fötter:

Otrampade fotsulor och fötter påväg

Efter en i mitt tycke hemsk cykelfärd, som med facit i hand ändå gick bra... stora vägen 118 med massor av trafik och ingen väggren...

... anlände vi till Golfkrogen. En solig och egenligen mysig innergård med där det skedde krock med något ev. årsmöte eller dito. Maten som bestod av ett minikycklingspett och något spännande med salami smakade bra. Hela konceptet fick av oss 1 st 4:a och 5st 3:or.

Mot småbåtshamnen! Där blev vi mottagna som andra klassens gäster på Åmunds. Där var fri passage för sk.bokade gäster medan krogfolket som bokat på sitt vis hamnade utanför kön. När vi påpekade servicen möttes vi med att skulle ha varit där vid halv 4... (men rundan med valfri ordning var mellan 15-20?). På vingliga papptallrikar serverades vi en miniportion av deras kända revben med starksås och blev anvisade platser i restaurangens utkant. Maten ok och visst gratis koncept med småbåtshamnens stämning fanns där. Vårt betyg 5st. 2:or och en styck 1:a.

På Åmunds och utanför träffade vi flera grannar också ute på cykelfärd...

Nästa anhalt Åsikten Där var det liknande... med den skillnaden att vi själva fick duka av efter de förra gästern. Betyget? Ändå ett halvt poäng mer än Åmunds.
__________


Så har turen kommit till att ta båten över till Handelsbaren. Här kollar Nisse "färjelistan" medan vi andra spekulerar över hur vi gör om inte alla kommer med båten... det är ju inte så långt. "Go tro och stora skor så kan man gå på vatten" som mormor brukade säga minns jag.

På andra sidan ån stod Stampe och fixade käk något med kyckling och nudlar. Glassigt läge på rätt sida av ån 2 st 4:or och 4 st 3:or.



Där strålade vi samman med ännu fler grannar... eller som Mats uttryckte det plats för grannsämja.


Pråmen dit vi kom en kvart över åtta (att stå i kö försinkar), men humöret var ändå på topp denna dag och trots att egentligen bara Mats och jag gillar stekt sill som vi serverades på grovbröd blev vårt samlade betyg tillsammans med trevligt bemötande och att vi naturligt sällade oss bland övriga gäster
1 st 4:a, 3st 3:or och 2 st 2:or.

Vi skyndade vidare Till Åhus Strand som var det sista stället, men medvetna om att det kanske inte skulle fungera för nu var klockan över nio. Men det var det bästa stället, för trots att de redan hade plockat undan i köket eftersom vi var de sista gästerna bemöttes vi hur serviceminded som helst. Det resulterade i 1 st 5:a, 1st 4.5, 3 st. 4:or 1 st. 3:a. Köttfärsfyllda canelloni med grönsallad!

Avslut hos Perssons när tom. gitarr och ukulele kom fram.

Kommentar härunder: "Åh vicken härlig krogrunda!"
__________

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh vicken härlig krogrunda!