Bloggintresserade

söndag 23 augusti 2009

Kronoskogen

A (7.20): Solsken och klarblå himmel!


Här ligger gubben och solar sig 8-)


... och här ligger gumman 8-)
__________

Igår bjöd maken mig till Matkulturella Torget och vi inmundigade indisk kyckling, tunnbrödsrulle med kräftstjärtar och kaffe med spanska våfflor i myllret av människor, och det var en och annan att hälsa på och byta något ord med, trevligt! Tog en promenad i den för biltrafik avstängda staden, på bron kikade vi en längre stund på barnen som rullade runt i ån i såna där härliga FunBallz. 50 kr turen, verkar vara en luckrativ om än säsongsbetonad verksamhet :-D "

Skulle du kunna tänka dig det? Läste om denna sysselsättning häromdagen i Metron. Hade inte stött på det tidigare och kan säga att jag då själv inte skulle vilja befinna mig i denna luftbubbla på vatten... men kan väl tänka mig att det attraherar andra...

... det får mig också osökt att tänka till på det du berättade om att du skulle vilja flyga luftballong Maria... att du drömmer om känslan av att i stillhet sväva runt i det blå... Jag måtte nog vara en fegis för jag föredrar fast jord under fötterna och jord under naglarna...

Möjligen som jag sa kunde jag tänka mig en tur med segelflyg över hemtrakten!

__________

A: "... Vi gick ner till skogen bakom ladugården senare på eftermiddagen och skulle se om det finns blåbär kvar, och javisst :-) samt mycket lingon och här och var slånbär, plockade en hel del med nyinköpta (vi hittar inte svärmors gamla) röda bärplockaren en dryg timme och sen hemåt för att rensa, har köpt ny rund bärrensare ock.



Maken sa han skulle leta fram en mackapär i uthus till att rensa bär med tillsammans med dammsugare far hans köpt och familjen använt! Övergick min lilla kunskapsbank...

Denna patentrens:


... och jag blev så full i skratt när han kom in med en blå nästan y-formad plastapparat med tratt! Men ack vilken lisa för själen, den fungerar ypperligt och jag förstod att prislappen på 187 kr från kanske slutet av 1970-talet samt patentstämpeln hade tyngd! "
---
Detta fick mig osökt att tänka på gårdagens citat i Bladet på temat KUNSKAP:
Bildning är det som blir över när vi glömt det vi lärt oss

Kul även om det kanske inte precis stämde på just detta du berättade!
---


... Wow! Så det blev en liter lingon, en liter slånbär och 1½ liter blåbär, fortsättning följer sa vi :-)


__________

Pratade med J om Emil i telefon, de har det så gott. Hade börjat ha ytterdörren öppen och Emil gått dit och nosat på luften men än inte gått ut utan håller sig runt husses ben :-) Mysigt!
__________

Du skrev igår; "Ja sen fixa vi en dosa till Mats som har för avsikt att nu att lägga sin sista hand på elen A :-) " Härligt! För er båda :-D
"Så här såg det ut på kvällen när vi kom hem" Flott värre!!"
___________

Solen skiner från en absolut klarblå himmel i Paradiset. Inte ett moln så långt ögat kan nå. Vad månde bli av denna dag? Allra först tänker jag fördjupa mig i bildgalleriet jag har på Jönssons orkidér som inte går av för hackor... vänta ska ni få se! Klart!
__________

Hur långt har ni avancerat med städning Eva-Katrine och Erik. Jag är snart så nyffe så jag spricker...
__________

Efter biltvätt i hallen bär det ner till sjön (minns ni?) för att samla blåstång för årets projekt. Nu ska vi äntligen göra slag i saken och prova Trädgårdsmästare Nilssons rekommendationer!

På vägen satte vi på bilstereon och just precis då sjöng Lasse Stefanz om Åhus strand... tillfälligheter...?

Tji fick vi...
Anlände till stranden nere vid skjutfältet, vi laddade med några hinkar... men vadnudå?... framför oss vällde ut ett jättesällskap med sina setterhundar... vi hade uppenbarligen hamnat på en träff för ett slutet sällskap...

... vi beslöt oss för att prova nere vid Snickarhaken och Kronoskogen istället. Nackdelen är att inga hundar får vistas lösa här... många badgäster på stranden... inte heller någon tång så det får anstå till framåt kväll när vi tänker göra ett nytt försök.

Istället blev det en härlig tur in i skogen vi följde stigen...



... backe upp och backe ner, njöt av stillheten, suset, värmen och frapperades av mångfalden av trädarter bla ek, bok, rönn, tall...


... och gran. Vilket får mig att undra hur det går för er nya granplantering A!? En annan är ju novis och har inte den blekaste hur fort plantorna växer!

På marken blåbärsris...



... och lingonröda tuvor...



... mjuka mattor av olika slag av mossor, här vitmossa...

Soliga gläntor...



Utplacerade "långbänkar" där man kan tänka över ett och ett annat eller kanske bara vila sina ben.

En och en annan söndagsflanör och joggare passerade i spåret.

Lyckades tyvärr inte fånga den vackra Spillkråkan på bild och som troligen uppfattade oss som orosmoment och därför tog till flykten...


... men däremot myrstackar i riktning emot söder och där det idag rådde febril verksamhet.
Lite kul och annorlunda bygge här där även det döda trädet inretts, ut och in genom hålen kröp ett myller av myror ut och in.



Kan undras vad som händer i starkare blåst om bjälkar och virke hamnar i olag.

Och vi undrade varför vi så sällan är på denna plats som var vår absoluta favoritplats när ni barn var små. För ni har säkert inte glömt kittlingen i magtrakten när "stora stygga vargen" jagade er och Jack och Knubbe då för rätt längesedan.

Så här skrev Kalle i Mats album som vi satt ihop till hans 50-årsdag:





Så nu är även operation skafferi och kylskåpsrens klart för denna gång ... samt en strykning av trädäcket :-)

Idag blir det lövbiff, stekta potatis, bearnaisesås och nu ska jag botanisera bland dina inläggningar A :-)... återkommer! Rönnbärschutney blev det A, klart godkänd och spännande smak, men jag tyckte nog ändå att rabarbern är ett strå vassare. Vad tycker ni själva?

A;s kommentar: "Numero Uno är Äppelchutneyn, andraplats kommer rabarberchutneyn och sist :-) min rönnbärschutney, lite ovant men klart godkänt vi haft till bl a köttfärslimpa. Var bara en idé jag fick när jag inte hittade nåra spännande recept med rönnbär. Bidde det redig Lohmanders igår tro :-D ?"

Äpplechutneyn har vi inte provat ännu, det ska bli spännande! Jag gillar ju rabarber och den där syrliga smaken faller mig i smaklökarna :-) vad gäller såsen fick det bli sådant där surrogat som vi hade hemma inte redig vara den här gången inte!

Nyss hemkomna ifrån stranden vid skjutfältet som vi ikväll fick ha för oss själva. Blåstång står förberett till morgondagen när däcket har torkat. Ett kvällsbad i karet och så väntar Wallanders Tjuven.

...men först några vändor Asken där Kalle gick ut som vinnare ikväll!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Gud va snygg familj vi är :) haha! Ser ut som ni haft en riktigt skön dag....och fortsätter med trevlig film. Avis!

Cissi sa...

Det verkar som att du/ni haft en riktigt skön helg, det har vi också..Solen har skinit och vi har varit ute hela dagarna. Fick inhandlat lite nya perenner.. Ska bli roligt, men aj vad det var jobbigt och plantera dom. Men det får man ta. Fint kommer de nog bli. Det blev lite olika blommor, höstflux, aster aklejor och nån till (glömt namnat)som ska blomma juli aug sept. Har många som blommar tidigt. Så nu blev det några sena istället. Jag blev väldigt avundsjuk på orchideérna, igår provade jag för första gången att plantera om min, den har blommat om flera ggr och nu tyckte jag det var dags att plantera om den så jag delade den. Det är bara att hålla tummarna nu. =o)
Jag fick äntligen rätt på mitt bildspel.Så nu är det bilder på katterna och vår hund o lite hundkompisar. Måste här också påpeka vilka oerhört gosiga katter ni har, dom är verkligen jättefina. Nu är det bara besöksräknaren kvar =o)som jag ska ordna till sidan.

Jag önskar dig en bra och skön vecka.
Godnattkramar Cissi

Cissi sa...

Glömde ju kommenter dina fina bilder, det är så härligt att gå i skogen, tyvärr kan jag inte göra det längre, så jag njuter av dina bilder =o) Har ni många djur? Jag har fått det till att ni har två katter och en hund stämmer det?

Kram igen...

Anonym sa...

Numero Uno är Äppelchutneyn, andraplats kommer rabarberchutneyn och sist :-) min rönnbärschutney, lite ovant men klart godkänt vi haft till bl a köttfärslimpa. Var bara en idé jag fick när jag inte hittade nåra spännande recept med rönnbär. Bidde det redig Lohmanders igår tro :-D ?


Ann