Bloggintresserade

lördag 29 augusti 2009

Frihet i öppet landskap

Godmorgon mina vänner... vaknade för en stund sedan efter att ha sovit nonstop en hel natt. Härligt och skulle tro det närmaste utvilad som går vid den här säsongen. Himlen blå och redan antydan till sol. Se bara:


Tog fotot nyss i riktning emot havet som ju här ligger i öst där solen stiger upp.
Grannen reste ett rätt stort partytält igår så det ska kanske vankas kräftor i helgen. Igårkväll somnade vi till ljud av fest i en annan riktning... en fördel som jag har som halvdöv är att jag bara kan lägga mitt hörande öra emot kudden :-))
__________

På morgonen hittade Jag reklam för en serie skrifter skrivna av Martin Lönnebo som väckte mitt intresse se honom i musik, bild och text på adress:
http://www.youtube.com/watch?v=ftZSWYxW13E
Missa inte det!
... och på adress:
http://www.dn.se/insidan/skont-att-livet-ar-andligt-och-kort-1.591084

Martin Lönnebo, pensionerad präst och biskop, menar att den yttre tryggheten bara är en illusion. I stället är det viktigare att vårda och utveckla den inre självtilliten, det han kallar livsmodet.

Det gjorde jag och nickade många gånger under läsningen.

Under Tänkvärt till vänster finns ett nytt citat. Fanns på en av mina otaliga lappar vem? Inte den blekaste!
__________

Tidningen Sköna hem kom i brevlådan igår (ja, jag har glömt att säga upp prenumerationen) så jag tänker lägga mig en stund till med den och försjunka i fina bilder. Inget på programmet idag än... mer än att fixa present till Per-Olof som bli 25 nästa lördag. Ett kalas som går av stapeln här i Paradiset.
__________

Ann: Sovmorgon vare här! Växlande himmel ute och de 13 C:na känns lite höstruggiga, överallt ligger gula löv för igår eftermiddag drog ett regnväder in med hårda vindar och runt äppleträdet var det knôfullt med fallfrukt när vi kom hem efter en tur att gratta min favoritmoster som fyllde år med ett fiberoptikstearinljus och så var vi inom kyrkogården med ny bukett...  där vimlade det av sniglar! Vansinnigt otäckt och det har vi aldrig märkt tidigare... men nu förstår vi att det är inte rådjuren som äter de planterade blommorna... svägerskan bytte till limefärgade krysantemum häromhelgen för att rådjur låter bli dem... förra helgen var det lite ätit på dom, vi såg då 2-3 sniglar längre bort och faktiskt pratade om dom och spridning, kanske via skor, för hos mostern istan hade vi tidigare sett oräkneliga i deras terassträdgård... nu igår var krysantemumen nästan helt avbetade och i planteringen låg nog 5-8 feta bruna sniglar, t o m uppe i vasen låg nån... ja, det var efter den vilda regnskuren vi kom dit.... vi gick på grusgången hem, skorna är tvättade :-) Jag fick otäck tanke om att skornas sulor var fulla av ägg, och att de spred sig hit.... hua typ Hitchcock's Fåglarna fast á lá Sniglarna..."
Vägledande bestämningsnyckel. Vad har jag för snigel?
http://www.tradgard.org/kunskap/snigel/nyckel/index.html

Du några frågor vad är ´fiberoptikstearinljus´?

Ann: "Det är ett vitt stearinljus format som en ros och värmen av veken när det brinner gör att en batteriinbyggd fiberoptik växlar sken mellan blå, lila, grön, gul och röd tror jag det var... lite kul i mörkret :-)"

Märkligt för just i går kväll när vi var ute på vår kvällstur och tänkte landa till på områdets återvinningsstation passerade vi det höga planket som omger Åhusparken... och det var helt täckt av småsnäckor (sniglar med hus). Fattar inte varför jag inte dokumenterade det då jag också reagerade som du ger uttryck för! Kan det bero på gynnsamt klimat först värmen och sedan mycken fukt på slutet av sommaren?
__________
 
"... Igår började ny säsong, vi fick alltså tända lite belysning i tv-rummet på kvällen... har in i det längsta envisats att vara utan och ha sommarljusets känsla kvar, men det funkar inte längre, tyvärr. Så, man får leta fram mys nu med ljusstakar och filtar och sånt :-)
 
Snygg matta, är det en sisal?"

Vände precis på den och såg att det står The original Sisal så JA. Fastnade direkt för den då jag passerade Jönssons mattor! Vi hade ju bara en dålig trasmatta där förut och denna 3 meters matta var nu nedsatt till 395 kronor.

Ann: "=snygg matta, ännu snyggare pris :-D "
__________

Men, så fint farmors avklädda strykbräde var.... faktiskt, jag skojar definitivt inte! Genuint charmigt värre! Om du får en teakbänk så förpassar du väl inte strykbrädet utan bara förflyttar till annan plats för ögat :-)"

Den här strykbrödan brukar vi ha i Kalles fd. rum som bord och avställningsyta tillsammans med farmors 50-tals möbler en fåtölj (omklädd) med en fotpall som Mats snickrat och jag klätt, en stringbokhylla och ett bufféskåp. Tyvärr är detta rum lite av mitt dåliga samvete för där hamnar sådant som vi tycker behöver förvaras och komma undan inte alls det som det var ämnat för från början. En avkopplande plats för nostaligi. Det måste vi göra något åt. Strykbrädan har jag fått en hel del beröm för och flera höjda ögonbryn. Det handlar lite om att se möjligheterna i tingen!
__________

Är det sån du menar? http://www.blocket.se/pitea/Telefonbank_i_teak_22796709.htm?ca=23_8&w=3&last=1 Piteå lite långt bort... otympligt post/busspaket lär kosta skjortan kanske ner till er...


Ja, just en sådan menar jag! Men, som du säger är det lite för långt iväg! Men du får gärna hålla utkik nu när du vet hurdan den ska se ut :-)




__________ 

E-K shoppat på Beyond Retro? En av mina bokmärkta favoriter minsann :-) Tänkt mig till butiken i Arkaden vid tillfälle, men glömt så jag tackar för påminnelsen :-) Jag ger högsta poäng till kavajen :-)
__________
 
Så, nu har jag vaknat och kaffekoppen tom, skall göra maken sällskap nere i lilla källaren som skall snitsas till, skrapa väggar, putsa nytt och måla nu när alla installationer för värme är klara så är resten mitt :-) Skall bli mitt förråd á lá skafferi sa köksAnn :-)
__________

Så nu har vi hunnit vara på skjutfältet och stranden med Charlie, som sprang det fortaste han kunde ner i vattnet.

Här ser han ut som han tänker... kommer ni?
E-K (15.14): "Min fina hund va söt han är, hade gärna sprungit i vattnet med honom nu".




Ja han fortsatte träna sig att simma idag men det är väldigt långgrunt i vattnet för tillfället.

Jovisst är det mina nya piratbyxor fyndade på Lindex för 98 kronor :-)



På fältet finns på ett ställe rätt mycket flinta stenar. Tror att jag har skrivit om detta tidigare. Plockade några även idag... En idé har tagit form inne i mitt huvud. Få se när och om jag sätter planerna i verket :-) Hoppas vädrets makter är med oss imorgon då väntar stranden på oss igen!

Här en mossbeklädd sten:



Vädret var kanon. Varmt och skönt visserligen några mörka moln på himlen men det klarade sig från regn ända tills vi kom fram och in i bilen, vilken tur vi hade :-)


__________

Efter strandenturen hade Charle fått sitt för en stund och vi lämnade honom att sova en stund medan vi själva begav oss mot stora staden. Mängder med folk på stan denna dag vi gick och spankulerade ett tag fixade presenten till P-O, besökte Bomässans tält på storatorg. Bara för att konstatera att vi har bytt fönster, tilläggsisolerat, nytt värmesystem. Köpte en fin bollkryss på lillatorg,


Blommorna är ljuvligt vitrosa men det syns kanske inte?


E-K: "... blomman utanför dörren ser klockren ut.

Denna julen tycker jag faktiskt att vi ska göra en sån granbock igen som får stå där utanför dörren med rött sidenband. Det gjorde vi ju inte förra året. Kommer ju vara hemma länge i jul. För jobbar jag kvar på cafét ska det nog gå bra :)

Absolut det gör vi. Stommen finns ju kvar... någonstans... klart du redan tänker på julen som älskar den... Ja visst är det mysigt i år kommer vi ju att bli många i Paradiset för det här året kommer ju även Anderssons. Berättade jag att Erik börjat träna så smått på julsånger på pianot för att spela för oss på julafton? 2 månader har han tagit lektioner!

... passerade Olssons ost och tänkte landa till på tillbakavägen, men glömde sedan bort det! Denna charmiga butik i gammal gemytlig miljö med spännande råvaror ostar och inläggningar. Det du Ann, det vore väl någe´?





... fikade på CoffeeHouse



En räkmacka kanske?

Hoppla glömde ju Mats fick den sista räkmackan... jag själv en med äkta feta, oliver, soltorkade tomater i olivolja och färska grönsaker. Så ljuvligt gott så det smalt i munnen samtidigt som tuggmotståndet satt i krispiga grönsaker och bröd med korn i.


... och körde sedan hem till den lille hunden.

Vi hann inte mer än hem så dök Per-Olof upp. KUL!
E-K: "Trevligt att Berra är hemma, han ville väl smyga och kolla på presenterna?:)"
Kan ju säga att vi en lite stund innan diskuterat med Kalle så hade han kommit en stund innan så, hoppla... då hade det blivit som med den där berömda cd-skivan som Kalleskulle akta sig för att sätta sig på (ännu inslagen och i sängen) :-D

Kvällspromenaden idag om campingen, konstaterade att det var rätt mycket folk fortfarande som var ute med sina vagnar... men strandbutiken höll stängt. Pratade med Jan på tillbakavägen som provat sin nya dammdamsugare idag. Nu var det rensat och fint i dammen och han tänkte snart förära oss några fiskar; arter tja... det vet man aldrig förutom guldfisk kanske slamkrypare...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Va snygga byxor du köpt snygging.

Min fina hund va söt han är, hade gärna sprungit i vattnet med honom nu.

Gick det bra idag på stan? Lunchen såg väldigt god ut. Jag har varit en liten sväng på stan idag med och rea fyndat lite till, men nu är det stopp för så länge :) haha

Puss och kram

Anonym sa...

Maten ser väldigt god och trevlig ut:) En räkmacka kanske? Trevligt att Berra är hemma, han ville väl smyga och kolla på presenterna?:)

Jag tycker att blomman utanför dörren ser klockren ut.

Denna julen tycker jag faktiskt att vi ska göra en sån gran bock igen som får stå där utanför dörren med rött siden band. Det gjorde vi ju inte förra året. Kommer ju vara hemma länge i jul. För jobbar jag kvar på cafét ska det nog gå bra :)


See you soon!