Bloggintresserade

lördag 9 maj 2009

Trädgårdslördag

...sovmorgon till 8 efter bad och hårtvätt är det dax för frukost... God morgon på er alla (9.15) Omväxlande sol här. Himlen blå på sina ställen, men däremellan vita och gråa moln. I natt har det regnat här... 45rrr (ja, det här skrev Olivia och tänkte att hon kunde få vara med på ett hörn). Men bara lite regn skulle jag skriva. Ännu blank dag... sånär som på plattorna som ska tvättas.
__________

Förresten så blommar våra löjtnanthjärtan nu och det brukar de också samtidigt som det Japanska Körsbärsträdet. Förra året flyttade jag plantan (inköpt på EKO för halva priset ett år ... läs som hittat) Denna hade blivit väldig och mycket tät, så jag delade den på två och det räckte gott. Få se om den till nästa år har blivit en en rejäl rugge.



Ja, ni ser ju Kirskålen, som liksom Olivia vill synas lite varstans... men hur var det nu Carl-Anton sjöng även om det var om ett annat slags ogräs... (Kirskålen menar jag såklart inte Olivia)

Jag lät alla mina maskros finnas, jag vet att de kallas ogräs och bör rotas ut...

Jag letade efter textfrasen och fann följande sida:
http://www.ortblomman.com/ortbiten/maskros.html


MASKROS-SIRAP:
Man tar två rågade händer med maskrosblommor och lägger i 1 liter kallt vatten. Detta värms upp och precis vid kokpunkten drar man bort kärlet och låter det hela stå över natten. Dagen efter häller man innehållet i en silduk och pressar ur blommorna väl. Saften som bildats blandas med 1 kg råsocker och en halv citron i skivor. Detta värms på svag värme utan lock. När massan fått sirapskonsistens hälls den på burkar".

... Lät väl spännande?
__________

Ann: "Jag tog en tur på gräsklipparen igår, i blåsten med torrt gräs, maken körde grenar och bror hans klippte hos svärmor och när klara och skall fika får vi se att svägerskans flaggstång lutar så vida pass, mot deras hus, i blåsten... Upp och fälla stången, jag fällde ihop deras trädgårdsstolar som flyttat sig i vinden och så började det regna, och det regnade rejält, vilka skurar och åska, vilka åskor! T o m strömmen gick för knappt 5000 hushåll och kanske en halvtimme senare kom den tillbaka, det gjorde åskan också, om och om igen! Vår tvätt, den fick minsann torkas inomhus igår :-)"

Vilket oväder ni fick, då var det... det som kändes ända ner till Skåne. Epicentrum hos er alltså... Måste kännas skönt att ha sina nära i närheten som bryr sig och tar hand om varandra när det behövs.
 
"... Idag? Gråvit himmel svischar förbi, knappt 8C och en skur imorse fick vi igen. Hoppas det lättar som prognos lät höra igår.
__________

... Skall in till gårdsbutik på förmiddagen, la beställning tidigare i veckan om vattenkrasse (inte smörgåskrasse utan större vattenkrasse) och handlaren trodde han hade det till idag, spännande :-) Flera år varit nyfiken på denna gröna växt som t ex britterna ofta har i sina sallader. Klem!"



Prova du det och om du gilar det kan du ju sen ha din odling hemma själv. Köp som frö och odla själv på fuktigt papper kanske i en glasburk. Själv har jag i gömmorna en speciell burk i plast uppdelat på tre i sektioner för att jämt kunna ha tillgång till färska. Har ni sett en sån´? Annars kan jag leta i gömmorna och se om jag hittar den. Brukar ju sällan kasta något... det kan ju komma till användning :-D




Adress för beställning av fröer på Vattenkrasse även kallat Källfräne:
http://www.froer.nu/products/17507747/vattenkrasse+k%E4llfr%E4ne

Det här är Anns burk i sektioner för odling av krasse. Mina är lika av modell äldre kanske 70-tal och gul :-)
__________ 



Klockan har nu hunnit bli nästan fyra. Dagens plattor är färdigspolade och på plats "Rom byggdes inte på en dag". Ja det är ju inte klart men det går framåt. 50X50plattor väger en del och är otympliga att hantera. Nu lär de få ligga där de ligger. Ännu lite Kirskål och annat ogräs all världens väg. Vi håller på att så kallat trötta ut varandra :).



... Vi har också hunnit äta vars en korv direkt från grillen. Lutar nog åt ett bad igen för att skölja av oss all dagens smuts. Kanske bud på en strut ikväll?
__________

Massor med erbjudanden i mailboxen och för intresserade på adress: http://www.odla.nu/shop/erbjudande.shtml
__________

...och vana trogen blev det en tur till havet med mellanlandning på Kanta för att njuta vars en strut. Skönt att höra att både du Eva-Katrine som är på vacation i Stockholm och du Per-Olof mår bra. Hade varit jätte skoj om du/ni nappade på att hanka på när det är Irländsk afton. Lite sugen lät du allt när vi pratade med dig igår. Karl-Mikael har vi ju på hemmaplan även om han ska köra i natt. Du Anna-Karin har säkert kommit hem igen och vilar upp dig efter veckans arbete i Gävle och med målning och renovering för att fylla ut fritiden. Antar att de blir glada att få kontoret målat vitt och fräscht istället för trist brunt!

Inga kommentarer: