Bloggintresserade

torsdag 14 maj 2009

Torsdag

Godmorgon... tidig men ljus... anar solen... Dricker morgonkaffet vid datorn med Olivia och Charlie som åskådare. En nästan blank dag, på förmiddagen jobb, power walk i eftermiddag. Det är allt jag vet, ännu.
__________



Visst ser det rofyllt och mysigt ut uppåt landet... Frasen och sången: "I en röd liten stuga ner vid sjön ska vi bo..." dyker upp...

Men vi har det bra här... Nu tänker jag och Charlie bege oss runt kvarteret. Skönt och tyst ute, solen kommer och går.
__________

Hann med en tidigare buss till den stora staden... bussen som i sin tur var sen :-).

Först på jobb, städerskan har gått, samlar ihop mig för dagen...

... kul att du ringde vid denna arla morgontimme Anna-Karin, dessutom med hälsningar från en elev från tiden på flyktingskolan, ny kollega till A-K sedan förra veckan. Hälsningar även till dig Lena... "den bästa lärare hon haft någon gång", sa hon. Säger tigertofflor dig något?

Tänker ofta med värme på den där tiden. Minns du strapatserna när vi på avslutningsdagen skulle cykla från Simrishamn-Åhus. Lika roligt som vansinnigt med en sådan kraftansträngning utan någon som helst träning.
__________

Ann: "Lite stel idag efter att ha gått med böjd rygg igår, både att bespruta ogräs och plocka nässlor krävde det gåsättet :-)
 
Ser ut som en vitgrå dag, ser ingen klar himmel alls faktiskt, det var ju lite tråkigt. Blir nog regn för nu har först Gumman och en stund senare Gubben ätit, men se de ville inte gå ut..
__________
 
... Minsann, 39 kronor för en så stor skål och av trä, det kallar jag fynd! :-) Fin var den!"

Tyckte vi ock... vet inte riktigt än vad vi ska ha den till bara lite små funderingar... men bara vikten är värld sin vikt i "trä". Håller på att ringa in användningsområdet
__________
 
Innehöll er kassler oxå 78 eller kanske 82% kött... resten bl a gummi för att stabilisera...?  ;-)"

Oj och hujedamej... ska kolla om omslagsplasten ligger kvar i soppåsen. Hur ska det vara då?

Ann: Hur skall det vara då? undra du.. ja det är en bra fråga".

Så nu är jag hemma och har rotat igenom soppåsen Svar; Det vi åt igår var Scans Pigghamskassler Ingredienser- kotlett av gris 82 % (efter vad jag förstår är det ju iallafall bättre än 78 %), Kvar blir 18 % att fördelas mellan vatten, salt, potatisstärkelse E450 samt E 451, potatisfiber,socker antioxidationsmedel E301, förtjockningsmedel E415, konserveringsmedel E250.

"Saken är den att livsmedelsindustrin i sin jakt på vinst utformat maten vi köper, undermåligt kött som behöver gummi och annat kemiskt skräp för att likna riktig kassler. Det finns inte så mycket att välja på i flertalet matbutiker, det är typ närproducerat och ekologiskt som ligger närmast naturlig tillverkning.
 
Ville bara att du hajjade till och höjde ögonbrynet, som jag och maken gjorde när vi läst boken och tittade på först vår kasslers innehållsdeklaration och sen svärmors... urk.
 
Titta in på http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4786111.ab

Går det att göra kassler utan tillsatser?

– Jovisst. Kassler är lättsaltat och lättrökt fläskkött som klarar sig utan de flesta av de angivna ingredienserna.

http://74.125.77.132/search?q=cache:zDp3g9wgkMwJ:www.ekonav.se/%3Fp%3D171%26m%3D115%26marketAdID%3D443+%C3%A4kta+kassler&cd=16&hl=sv&ct=clnk&gl=se

Kassler föll i pris med 20 kronor per kilo. Falukorven blev jättebillig.

Vi glömde dock bort att ställa frågan varför.

Svaret var nämligen lite trist. Att livsmedelsindustrin snabbt anpassade sig till vissa EU-regler som var lite slappare än de nationella. I fallet med kassler är det uppenbart för den som har långt smakminne att den var godare förr. I dag består kassler av vatten, stabiliseringsmedel, salt, smakförstärkare och rökarom. Den geggan var förbjuden i Sverige före EU-inträdet.

http://74.125.77.132/search?q=cache:m7606yQQKMAJ:gd.se/konsument/lokalmat/1.410612+%C3%A4kta+kassler&cd=29&hl=sv&ct=clnk&gl=se

Gör slag i saken :-) låna:
Nilsson, Mats-Eric
Titel Den hemlige kocken
År 2007 (tr. 2008)"

Ja, vi brukade ju åka till Danmark och handla på den tiden det lönade sig. Kassler tillhörde det som brukade stå på handlalistan till Charkuteristen, Bengtssons hörna (med ostar med sådan odör att inget omslgspapper i världen kunde dölja den), Irma mfl. billighetsaffärer... minns också att det var väldigt påtagligt att, och att kasslern helt plötsligt blev alltför vattnig för att längre vara attraktiv och god.

Turerna började redan i min barndom då brukade farmor, jag faster Ingegerd och kusinerna Roger och Torbjörn tura mellan Hälsingborg-Helsingör. Inte alltför sällan heller... Vad kul vi hade, och vbad vi slet... kul var oxå att handlarna kände igen oss och det var verkligen en gemytlig stämning. Danska winerbröd var en självklarhet med hem i en papperspåse och naturligtvis en röd pölse (med massor av färgmedel). Pigga i arla morgonstund och dödströtta på kvällen när vi kom hem igen.

T.o.m när våra barn var små så var det nästan så, att man kunde få utflyktsresan betald genom att handla rätt grejor. Men det var då det.

Jeanettes kommentar härunder: Hej på dig!!
Minns turerna till Danmark från Limhamn när jag var under 7 år alltså (vi flyttade till Gusum när jag var 7 (1974)), då var det handla som gällde. Mor åkte flygbåt med oss:)
__________

Så väldigt trött idag. Efter en lur tog jag och Eva-Katrine vår snabba promenad. Fr.o.m. idag utökad till 50 minuter och även utmed strandpromenaden. Men idag GICK det trögt om man nu jämför med gårdagens motion... det beror mycket på dagsformen hur det GÅR.

Hemmagrillade kycklinglår, ris, currysås och massor av både kokt och färskt grönt.
 

1 kommentar:

Jeanette... sa...

Hej på dig!!
Minns turerna till Danmark från Limhamn när jag var under 7 år alltså (vi flyttade till Gusum när jag var 7 (1974)), då var det handla som gälde. Mor åkte flygbåt med oss:)

Kram Jeanette