Bloggintresserade

söndag 10 maj 2009

The reader

Måste slå ett slag för The reader som hade premiär på biograferna i andra hälften av april. Mats och jag har varit och sett den och den är så bra. Ger ett bestående intryck och många tankar.

Trailer; http://www.youtube.com/watch?v=8tCqSm4Phug

THE READER
Det finns något ´försonande´ i hur den unga kvinnan värnar om sjuka och det är också så Hanna och Michael möts.

Hanna (som spelas av Kate Winslet), lär den unga pojken Michael vad köttslig lust och kärlek innebär. Själv bär hon på en stor hemlighet. Medvetet får det omedvetna konsekvenser i hennes liv, men på något vis lyckas hon till slut fånga den. Men, det kommer att ta mycket stor del av hennes liv och uppvaknandet blir brutalt.

Hanna är mer än dubbelt så gammal som Michael. Under en stormig tid tillfredställer de varandra. För Hanna är det viktigaste orden och att fly in i berättelsernas värld.

Hanna börjar arbeta som fångvaktare i naziläger. Hårdnar av det bittra hon bär på. Samtidigt som hennes behov till slut får näring kommer hon mer och mer till insikt om vad hon har gjort.

Michael växer upp, läser till jurist, men han kan aldrig riktigt glömma sin första kärlek. Deras vägar korsas en dag i en rättssal. Han förstår nu det som han inte har gjort tidigare.

…och han förser Hanna under den långa fängelsetiden med böcker och dessa inlästa på band. Det blir en form av upprättelse när hon starkt motiverad lär sig läsa och skriva. Det är som hon då till fullo inser det oerhörda i vad hon har medverkat i. Hon lyckas skjuta det åtsidan så länge drivkrafterna och uppdraget varar. När det är slutfört och det är dags för frigivning kan hon inte det längre...

I min mening en mycket sevärd film där dessa båda starka huvudpersoner och deras relation får konsekvenser för dem båda nu och i framtiden.

Inga kommentarer: