Bloggintresserade

torsdag 25 juni 2009

Torsdagsrecept

Godmorgon på er alla läsare...
Efter ännu en varm natt har vi nu precis njutit frukosten i vårt uterum. Behöver jag säga att solen skiner? Blir säkert ännu en varm dag. Efter att oxå ha bladat tidningen och konstaterat att stor del inte gick att tyda (något fel med trycket)går inte ens att tyda citatet, men idag på temat KUNSKAP...
__________

... ljuder nu Michael Wiehe ur våra högtalare Sången "Mod" den gillar jag! Han har en sådan tyngd i orden och samtidigt en sådan lätthet i musiken.

Tudor Sandahl skriver "Det är modigt att ge sig hän, låta sig beröras, våga brinna för någonting i vetskap om att även den mäktigaste eld slockar till slut. Att gå livet till mötes utan att förneka förändringens oundviklighet, älska utan garanti om hur länge man får bli kvar hos den älskade. Att använda sig av sin fulla kraft utan att göra sig okänslig för sjukdomens och dödens verklighet och att djärvt blotta sitt hjärta utan att veta hur länge man ska förskonas från sorg. Det är denna dans som är så härlig och så farofylld, som livet bjuder upp oss till... (En given väg sidan 38).

Vilka underbart vackra ord på ett angeläget tema.
__________

...Mats har gett sig av till Finja. Imorgon blir han ofrivilligt-frivilligt ledig (beror på hur man ser det). Det positiva i det hela är att vi rent fysiskt får vara tillsammans hela dagen...

Tudor Sandahl resonerar också om jobb, arbete, yrke eller kall och vari skillnaden ligger. Hon menar om man granskar orden så finns det väsentliga skillnader. Ett mindre jobb kan ofta utföras av en ensam person. Visserligen ger det inkomst men ger inget bestående i ens liv. Mer tyngd åt arbete, något man lägger ner mer energi på. Det skänker utöver försöjning ett värde, utgör den roll man har i världen, hur man formar sitt vuxna ansvar, en plats i gemenskapen. Yrke kräves som bekant speciella kunskaper. Utgör en fördjupning men riskerar även begränsning. Ett kall går inte att begränsa tidsmässigt det genomsyrar hela ens liv.
__________

Kolla, kolla nu är det 9 röster till vänster... Hur ska det här sluta?
__________
Ann (8.49): "Solsken och en bris.
Sov längre idag, vaknade inatt 01:20 helt kokt, du vet varm ända in i benknotorna... öppnade fönstret på vid gavel och trädde av påslakanet från täcket och hade bara påslakanet*... en dryg halvtimme senare sval och go, lite senare kall och täcket åkte på överst :-) och somnade till sist :-)

*Det ultimata sommartäcket :-D "

Ja du hur ser det ut man blir ju alltför pigg av dess nattlig procedurer. Skulle man kanske ha ett extra påslakan bredvid sängen så slapp man kränga av och på... Tål att tänkas på!

Anns kommentar härunder: Skulle man kanske ha ett extra påslakan bredvid sängen så slapp man kränga av och på´

Brukar ha det, men har förlagt ett par äldre ursvala bomullspåslakan vi haft till ändamålet. Bestämde inatt att leta lite till, och om inte finna dom ta fram ett par andra :-D"´

:-D)
__________

Planer för dagen? Innearbete; Behöver dammsuga, vika tvätt och sortera det som ska strykas. Vattna alla ute och inneväxter.

Dax att dra igång... vi hörs!
__________

Upptäckte två Sms från igår i pausen och i mobilen... sitter nu på gårdagen. Hälsningar från mor och från Eva-Katrine.
__________

Promenad. Och på promenaden inriktade jag mig idag på rosor.



Den gula rosen nu på plats under gårdagen.



Äntligen hemma och kunna lägga sig på min favoritplats tänker Charlie.
__________

Sen tänker jag för första (?) gången snickra. Ja det var ju förstås när jag var i 10 års åldern då cyklade jag och kusinerna till lanthandeln i Attarp för att inköpa min första hammare. Den hade jag för övrigt sparat ihop till med veckopengen. Hjälpte deras föräldrar att bygga deras villa. Vi barn gav oss sedan på att designa en kåk på egen hand av spillvirke från fars bygge i Lilla Oberöd :-)

Resultatet få se, det är tänkt ska bli en lätt enkel dörr för att dölja förrådshörnan med däck, gräsklippare och rullebör bredvid ludan.

... till hälften målad men nu är det nog för idag. En stunds vila sen tänker jag ta en rejäl tur med Charlie till havet inför kvällen.
__________

Charlie hundkurs ikväll...

Jeanettes kommentar härunder: "Lycka till på kursen, Charlie med matte :-)"

Tack, kan säkert vara svårt för andra att förstå, men med mitt "osynliga funktionshinder' blir sådant här näst intill omöjligt. Därav prickarna ovan. I teorin vet jag nog hur det ska vara... men när jag ska göra flera saker på en gång samtidigt eller uppfatta mer än en sak... då blir det komplicerat... jag våndas innan och är besviken på mig själv efteråt.
Varför inget är som förut, varför jag inte längre känner igen mig själv. "Yes man so är det"... Svårt för att inte säga omöjligt för andra att förstå. Kraven blir helt enkelt för stora till min kapacitet. Och... irritationen och frustrationen har ingenstans att ta vägen. Jag kan ju inte bli arg på andra för att de inte förstår, så då drabbar det mig själv!
Vad hjälper det mig då att jag som i det här fallet kommer med lille Charlie som ska vara en lyhörd och lättdresserad blandning av bordercollie och retriever.

Men nu känns det skönt jag har ringt och pratat med kursledaren som själv sitter i rullstol. Jag berättade om mitt funktionshinder att det inte syns. Det var bra att veta tyckte hon och vi bestämde att jag skulle gå dit och vara med på teorin utan Charlie så sluter Mats upp sedan med Charlie vid 19. Vi får dessutom en lite extra lektion efteråt. En sten föll från mitt hjärta. De sista brädorna på dörren åkte sedan upp med en farlig fläng. Kanske blir den dessutom målad också innan jag måste ta en lur (1/4 av dörren sedan gav jag upp för idag).

En rejäl runda nerom havet med Charlie, så tid till någon lur blev det inte. Utan sedan solopromenad ner till Kollo för teorin och att kolla på första övningarna innan Mats kom med Charlie i Kalles bil, punka på två av våra däck, kört i skruvar med nya däck (kul?) Nu är vi iallafall hemma (21.00) trötta och hungriga så nu ska vi ha sprödbakad torsk och mos mitt i nassen...
__________

Ann: "... Hade svägerskans dotter med sambo på morgonkaffe igår, senare lite bak av Leksandskaka och sen till stan. Vi girls fikade ute på terassen jämte åkanten i ett par timmar, härligt! Handlade lite viktigheter på hemvägen, skall proviantera mera idag.
__________

"Fått receptet på fina midsommartårtan!!"

Bild midsommardagen den 20 juni.
---
Midsommartårta med röda bär
Ger ca 10 bitar

Ca. 500 g blandade frysta, tinade bär

1 dl färskpressad apelsinjuice
4 gelatinblad
1 ägg
1 dl socker
4 dl vispgrädde
1/3 tårtbotten ( 24 cm i diameter)
3 dl bär till garnering


1. Mixa bären till en puré och sila bort ev. kärnor och skal i en finmaskig sil.
2. Rör ihop purén och apelsinjuicen.
3. Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ,ca 5 min.
4. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa grädden lätt. ( jag vispade rätt hårt)
5. Värm purén försiktigt i en kastrull. Ta av från värmen. Lyft upp gelatinbladen och låt dem smälta i purén under omrörning. Låt svalna något.
6. Blanda ner purén i äggsmeten och vänd sedan ner grädden.
7. Lägg en tårtbotten i en form med löstagbara kant. Fyll upp med moussen. Ställ i kylen i minst 6 timmar. Dekorera tårtan med bär och kanske några hallomblad strax före servering.
__________

... Kräftpaj: "Vi bjöds ju frisk och god kräftpaj och nu har jag fått receptet från svägerskan, från tidningen Laura i april. Vansinnigt gott och fräscht, kanske nåt du vill testa ock".

Kräftstjärts- och mangopaj



Ser vansinnigt god ut. Den måste vi prova!

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Skulle man kanske ha ett extra påslakan bredvid sängen så slapp man kränga av och på"

Brukar ha det, men har förlagt ett par äldre ursvala bommullspåslakan vi haft till ändamålet. Bestämde inatt att leta lite till, och om inte finna dom ta fram ett par andra :-D

Jeanette... sa...

Lycka till på kursen, Charlie med matte:-)

Kram Jeanette

Anonym sa...

God morgon! Vad vacker min fina hund ar, langtar tills jag far gosa med honom igen :) Hur har ni det, horde att det var varme bolja i sverige, kul for er. Hoppas att det haller sig tills jag ar hemma.

Har ar det sa varmt sa man maste drick sa manga liter vatten varje dag. Jag ar uppe lite innan erik nu, han har hostat hela natten och inte kunnat sova. Sa han far sova lite langre.:)

Hur ar det med era forkylningar dar hemma? Idag ska vi pa shoppingtur, kopa whiskeyn har, den ar mycket billigare an pa flyget. Sen blir det sol och bad vid stranden...\

Ses snart! Alskar er....Puss eva