Bloggintresserade

lördag 13 juni 2009

Besök i snickarboa

... till skillnad från yngre studenter (?) tidigt vaken. Skulle tro att klockan inte visade på mer än runt 5. Men vad är nu detta? Öm i halsen vid denna årstiden? Vad ska man göra? Löser några SUDOKO, bläddrar i en tidning, smyger sedan upp en liten stund till datorn.

Min vana trogen blickar jag bak på gårdagens blogg. Fyller i de tappade ord som jag då brukar hitta ( det är ju del av mitt funktionshinder, hoppas att det inte är allt för störande, ni får försöka göra som jag fylla i det som fattas).

Vädret? Ja solen har jag sett 20 över 7, men högst tillfälligt... skulle jag tro... omväxlande sol även här hela förmiddagen!

A: "Lätt mulet och torrt ute! Enligt prognosen kan vi få lite omväxlande sol idag, då kan vi klippa gräs :-)
__________

Tog några bilder igår i snickarboden, på tredje generationens snickare som gjorde tre fönsterbågar till stor gårds ladugård och ett uthus. Stor chans att hans farfar gjort originalen en gång i tiden faktiskt. Idag målas bågarna och på måndag tas de till glasmästaren för inglasning.



Så vansinnigt roligt att få göra ett besök i er absolut inbjudande och spännande snickarboa. Ja, jag är exalterad!
Titta noga så ser du i förgrunden de gamla usliga fönsterena, och i bakgrunden längre in de två färdiga nya bågarna :-)



... men vad är en snickarboa utan sin snickare!



Skulle tro att dessa vackra gamla fönster ändå är prototyper rätta mig om jag har fel!



... För när de har genomgått mästarens känsliga händer, då har det verkligen hänt något med materialet!!! Ägaren måste framöver vara stolt och lycklig över sitt uppfräschade hus och kunna blicka ut genom dem. Han är skicklig din make!
Vilken härlig story med dessa fönster... det här med farfar...går det att ta reda på på något vis? Men med tanke på närheten verkar det troligt. Fanns det fler samtida snickare i trakten...

"Inga prototyper här inte. Originalen nedtagna från byggnaderna på andra sidan sjön, medtagna hit för måttanpassad nytillverkning :-)

Bilden med brun och vita skavda, krackelerade, rötade fönster är originalen, bilden med trärena bågar är nytillverkade med de gamla som förlaga :-)

Ellor... menade du skämtsamt farfar snickrade ihop prototyperna en gång i tiden, och nu görs arketypen, ha ha var det så du mena :-? "

Ja, se där som det kan bli när man inte uttrycker sig klart och tydligt! Det är ju en tolkningsfråga och du har redan gissat dig till vad jag menade.

Farfar Henrik
Jo, farfar här var nya tidens barn. Född 1878 men ville inte gå i faderns och tidens fotspår som torpare.

Han var bland annat och jobbade på Trollhättans kanalbygge. I Växjötrakten tog han jobb och fann sin kärlek i ett potatisland. Väl stadgad i hemtrakten här kom nya tiden och möjlighet att köpa loss torp med mark och så gjorde han, som startat egen byggfirma och hade folk anställda och dräng och piga hemma säsongsvis att hjälpa till på egna gården.

Det gamla torpet revs och han byggde huset som finns idag till sig och sin familj. I omgivningen finns massor bostadshus, ladugårdar och annat han byggt under sina år. Han hade en viss snits på sina hus så man än idag ser exteriört att farfar byggt det, det tros han fick inspiration av foto från släktingar i Amerika, eller kanske på sina jobb i andra trakter i vårt land, vad vet vi. Bland annat arbetade han två gånger med att renovera kyrktornet, sista gången var han 78 år och det dokumenterades med artikel i lokaltidning med fotografi till och med.

Det finns i familjen berättat att farfar jobbade på stora gården på andra sidan sjön, han rodde dit och hem och när det var dåligt och dimmigt väder stod farmor nere vid sjön med tänd lykta för att visa vägen för farfar hemåt. Så jo, det är väldigt sannolikt att det är farfar, den lokala byggmästaren i trakten, som gjort fönsterna som barnbarnet nu kopierar och byter ut. Farfar blev 100 år och lite till innan han gick bort.

År 2000 hade företaget 90-årsjubileum."

Så vansinnigt roligt att läsa när du berättar så levande om farfar Henrik. Nästan som om man möter honom på min blogg idag. Något foto på snickarHenrik?

A: "Jag skall se om jag hittar t ex tidningsartikeln om farfar i kyrktornet, den var kul. Finner jag den inte i gamla datorn får jag vänta till svägerskan åker hem till Taberg där hon i sin dator har allt.

Jag träffade aldrig farfar Henrik, men det känns ändå ibland som jag känner honom, måste bero på att jag och svägerskan forskat så mycket på honom, deras släkt :-) Jag kallar honom för farfar Örn, han hade såna där buskiga ögonbryn du vet :-) så fin han var!"
__________

Så flott E-K blev, var det en byxkjol var den absolut underbar!"

Kommentar under gårdagens inlägg ihop med bilder.
__________

Inga som helst planer för dagen ännu... mer än att jag tänker mig upp en runda till posten. Projektet är klart... Få se hur det tas emot... ;-D

Ja och så har vi ju Per-Olof hemma och ska njuta av honom så länge han är här! Mats har tingat bärhjälp av honom i eftermiddag till Kalles uteplats. Fönster som vi har sparat i samband med byte för ett år sedan i vårt hus. De måste komma undan från fågelvolonjären, den ska rivas till förmån för trädäcket. Fönsterna planerar vi framöver att ha till hjälp för att bygga in Kalles uteplats till stugan. Stugan har ju endast ett rum, sovloft, kök, dusch och toalett. Så ett uterum där han kan träffa sina kompisar under varmare årstider hade ju varit toppen...

När vi flyttade hit för rätt många år sedan hyrde vi ut stugan veckovis under några somrar och det var pengar som sen var bra att sedan ha för underhåll av vårt boningshus. Så blir det nog framöver igen.
__________





Handarbete i köket Mats berömda köttbullar rullas och steks inför midsommar! ... med överinsyn av Charlie och Olivia (vänner på ett visst avstånd).











På tal om midsommar... mail i boxen...
Vad kul att höra av dig Runo! Önskar också dig och din familj en trevlig midsommar!!! Hoppas att allt är väl med er!
__________

Stryktvätt sen njuter Eva-Katrine och jag "Rasmus på luffen" medan Mats och Per-Olof flyttar fönster och river volonjären. Vilken skådespelare Allan Edwall var!
__________

Så nu är här liv i Paradiset. Per-Olof har sina kompisar här. Pizzabak på gång. Mysigt!
__________

Inga kommentarer: