Bloggintresserade

söndag 7 december 2008

2:a advent

Sköna sängar men sov knappt en blund natten till idag pga en hemsk hosta. Så illa att jag till slut hostade blod från luftrören. Längtade efter datorn för att slippa räkna får och micron för att värma vatten. Tur i alla fall att det bara var så där illa när jag lagt mig.

Adventsfrukost på slottet vid 9. Behöver väl knappast säga att även den gjorde oss mer än nöjda.

Snacket och reflekterandet fortsatte... tillbaka till hjorthornen på nyckelknippan rätt skrymmande i fickan... var det horn som hjortarna tappat av sig själva...hur fungerar det då med taggar och ålder? Har de behållt sina när de har många eller? Vi kom inte fram till mer än att det bara blev spekulationer. Någon som vet? Vid tillfälle tänker jag då annars söka information på google...

Detta var vad jag fann: Hornen är ben, som byts varje år. De växer ut från sk. Rosenstockar två förhöjningar ovanför ögonen. Hornen fungerar som en gradbeteckning, som djuret visar för att imponera eller skrämmas. Störst horn vinner ibland utan strid. Storleken har med åldern att göra men det är en myt att taggantal motsvarar djurets ålder. Några månader efter brunsten alltså före vintern fäller djuret sina horn. En ny horncykel inleds. Ibland kan man finna fällhorn i markerna
---
Efter att vi avnjutit frukosten, packat in våra saker i bilen och checkat ut så gick vi ännu en runda runt slottet och försökte bestämma trädarter. Utmed strandkanten och även ut i vattnet växter Alar, det måste det ha varit med tanke på läget, sina små kottar och hängen, bokar och möjligen ask med rätt stora svarta knoppar och med en mörk väldigt knotig stam med liksom utväxter, något som förbryllade mig små fröställningar som påminde om enkla lönnäsor...kanske någon form av lönn då? Mängder av lavar på trädstammarna vilket vittnar om ren luft vi drog vars ett djupt andetag och gav oss hemåt!

__________

Ann:" Precis fakturerat och dags tömma mailboxen på spam och kolla din blogg :-) Snön vek hädan, barmark och grått. Idag fick jag adventskaffe på sängen med pepparkaka av maken, han kände sig ensam nerepå :-)

... Cat Stevens sjunger för mig nu på stereon, tvättmaskinen går igen och maken gick ut för att tvätta bilen. Hoppas ni hade en härlig slottshelg du och födelse-mannen! ... Ps. idag firar jag fem månader som rökfri :-) Hälsa födelsemannen det:-)"

---

Cat Stevens är också en av mina idoler...absolut han är hur bra som tänker att jag kunde alla hans texter på 70-talet...
__________

Tv-eftermiddag i fårskinnsfåtöljen med repriser av idol och isstjärnor! Tänker att det slutade med värdiga vinnare på isen men det absolut bästa numret idag tyckte jag nog ändå var Jesper och Alexandra i Fantomen dansen...helt makalöst!
__________

Tack för SMS Eva-Katrine! Sov knappt en blund natten till idag pga en hemsk hosta. Så illa att jag till slut hostade blod. Fick ju gå men en sådan gång saknade jag micron och min dator! Tur att det bara var så illa när jag lagt mig i alla fall. Har en hel del kvar att skriva under gårdagen och även idag men det får vara så nu. Kommer efterhand, nu ska jag dyka en stund. Sov någon timmme tills Mats väckte mig för att maten var klar. Ugnstekta potatis och morötter, gott kryddat och helstekt spjut med champignoner och kantarellsås. Fest idag med!
---
Pratat en bra stund med Anna-Karin. Jippi hon kommer hit på julafton! Bestämde med Anderssons att vi skulle träffas en av juldagarna då blir det lek och ploj! Per-Olof jobbar julaftons förmiddag kommer sedan. Karl-Mikael ser ut att vara ledig och Eva-Katrine...
---
Vilken känsla ändå att lägga sig på kvällen i egen säng, definitivt Borta bra... men hemma bäst! Somnade och vaknade endast tre gånger på hela natten.

Inga kommentarer: