Bloggintresserade

söndag 7 december 2008

Lördag på slottet

Framme i Häckeberga vid halv tvåtiden. Hyggligt väder, ingen sol men ändå rätt varmt. Efter att vi gjort en rundvandring runt slottet med kameran i högsta beredskap, ute på sjön var en roddbåt och två män som fiskade, på för långt håll för att de skulle fastna lyckades jag ändå få till ett par hyfsade bilder (förstorar ni bild 3 så ser ni fiskarna dvs. i båten):






... gick vi in för att få en första blick av slottet från insidan. På ovanvåningen flera konferenslokaler, högt i tak, fantastiska takmålningar, en härlig rymd i salarna, oljemålningar på väggarna, en skön blandning av gammalt och nytt skickliga stilbryt, bla en svart flygel tillsammans med sin pall. Eller klädhängaren med en jacka och väska gjorda av lera och ovanför en rad av kepsar. Så verklighetstroget att man nästan fick känna på dem för att inse att det inte var på riktigt. Inte på något sätt övermöblerat men ändå detaljer att stanna upp vid; för att refektera eller bara avnjuta. Ändå var detta bara en försmak av vår vistelse

... för vi hämtade våra nycklar snillrikt hängda i Hjorthorn i receptionen. En snabbkoll på rummen i anexet och våra grejor på plats sedan gav vi oss ut på en mindre vandring i omgivningarna.

Först fick vi ta oss över bron in till land för Slottet ligger ute på en ö.

Vi följde stranden och förundrades över hur vackert där var. Kunde föreställa oss sköna årstidsväxlingar i naturen.







Lite kul för på ett ställe en liten bit ut i sjön var en stubbe och vad såg vi "Någon hade ställt sina skor" där...

Mysiga grillplatser som säkert nyttjas flitigt vid annan säsong. Kuperat, idag rätt lerigt och följdaktligen halt så vi beslöt oss för att avsluta vår lilla vandring.

Eftermiddagskaffet serverades på slottet i samlingsrummet med en oerhört pampig ljuskrona varför jag inte förevigade den, ja det begriper jag inte. Chesterfield soffor och fåtöljer i skinn öppen spis som inte var tänd ännu. Fridfull och gemytlig stämning. Jag förundrades över den lågmälda tonen och hur det kändes som om viskningarna satt i väggarna. Till kaffet serverades mjuk pepparkaka och mandelmusslor med grädde och sylt. Vår försmak av jul hade startat.

Vi planerade kvällen med mys, prat och spelstund på rummet. Mats och jag fixade snabbt till vårt, möblerade om för att vi skulle kunna träffas alla fyra. Vi dukade upp vår lilla förfest och ämnade introducera kortspelet Asken för de andra. Så i sista stund blev vi villrådiga över hur var det nu egentligen det skulle gå till? Efter mycket skratt och några turer kom vi ändå på de rätta enkla reglerna. Ja det slutade på ett annat sätt än det såg ut ett tag då när Staffan och jag låg på jumboplatser och syskonen i topp.

Kul att det kom SMS från dig Anna-Karin med önskan att vi skulle ha kul och där du berättade att du och dina klasskamrater från gymnasietiden skulle träffas hemma hos dig... kan föreställa mig att det blev en kväll med mycket sång och musik! Skönt också att höra att ni har det bra med Lucky därhemma Per-Olof! Även Camilla och Staffan kunde koppla av när de pratat med Erik och Hanna...

Så var det då dags att göra oss slottsfina! Dusch och spackel för att om möjligt fylla igen eventuella defekter. Man gör så gott man kan och vi kände oss rätt fina när vi var klara. Några små högklackade glasskor var det inte tal om för egen del (inte idag heller med min stortå) Det fick istället bli ett par svarta lågskor med spännen. Allt för att undvika yttre tryck... dessutom redan gift ...

Prins Mats som varit rejält snuvig under spelstunden, blev som av ett under av med den i samband med att "pumpkarossen" körde in på anexets uppfart för att ta oss upp till slottet.

En sagolik afton tog form vi kände oss som Askungar på bal! Borden stod inbjudande klara i stora matsalen som var uppdelat i två rum. Vi slog oss ner i det innersta som låg närmst köket. Vita slätt manglade linnedukar låg på borden, glänsande glas och bestick i mängder och det t.o.m. doftade sagolikt därinne! Det hängde vacker konst i vartenda rum. Mitt emot mig hade jag utsikt över en tavla med en mor som höll sitt ett och halvtåriga lilla barn i famnen. Det som förbryllade mig var, att trots att det egentligen bara fanns konturer och ögon målade i ansiktena, hade individerna ett sådant uttrycksfullt uttryck i ansiktena. Så att man klart såg detaljer som egentligen inte fanns ...och de framträdde klarare ju längre kvällen gick!

Vår personlige kypare passade upp oss hela kvällen på ett fantastiskt sätt. Helt klart lika korrekt som vänligt och smidigt. I hela tre timmar satt vi och åt och drack sådant som kittlade och behagade såväl öga som gom. Blev serverade olika rätter och drycker fortlöpande personlig introduktion vid bordet. Det var viner från Frankrike (vitt), både rött och vitt från Washington state på västkusten t.o.m tjeckisk pilsner. Det genomgående temat var Jul, men så annorlunda från tidens serveringar av olika julbord. Så här i efterhand brist på menyn får vi leta i minnet och det var aptitretare, långa (annorlunda tillagad än lutfisk)utan lut kokt i 33 gradig ugn ett par timmar, krabbröra på bädd av blomkålsstuvning, Vildand, Svinsida med specialkorv, mandelkaka med apelsinsorbet, chokladmousse med boysenbär och sorbet. Allt smakfullt serverat på tallrikar i olika former säkert sviker minnet emellanåt.

Vid 11-tiden på kvällen vandrade vi in i det där pampiga rummet med engelsk tuch med chesterfieldmöbler och den ståtliga takkronan med glaskottar och där vi tidigare bjudits eftermiddagskaffe med den skillnaden att nu var den öppna brasan tänd. Vår kypare hade vi självfallet med oss till kaffet så klart en Mackmyra whiskey (hur det nu stavas) lagrad på Häckeberga.

Länken kommer framöver att finnas här. Rekommenderar verkligen ett besök för den hugade! Trots sömnlös natt känner man sig utvilad vid hemfärd!
http://www.hackebergaslott.se/botanisera/omslottet.html
alt.
http://www.countrysidehotels.se/hotell/hackeberga
alt
http://www.mackmyra.se/content/besoek/haeckeberga/?p=MerOmHaeckeberga

Ann: "Så gott att slottshelgen blev fin för er, trots förbenad förkylning och hosta. God mat och ljuvlig miljö :-)"

Irene: " Låter helt underbart med helgen. Och du skriver ju så fängslande att det kändes som om jag var med. Nästan så att man t.o.m. kan känna smaken på maten. Och även om du inte tog bilder på allt kan man se det framför sig. Så bra beskriver du. Hade du skrivit en bok hade jag läst den utan uppehåll. Det kan jag lova! Så, tack för besöket på slottet. Fniss.

Fniss det gör jag ju... fast nu är det ett tag sedan jag jobbade på den sist! Inslägget den 26 mars är ju mitt första kapitel.

Inga kommentarer: