Bloggintresserade

söndag 3 maj 2009

Brösarps backar

... som det är idag... tänk vad dagarna går fort när man har roligt! Självfallet sol också, möjligen något blekare idag... och jag kan avslöja att den inte känns så pålitlig utan kommer och går lite som den själv vill.

Mispeln mer säkert kort, den blir bara vackrare för varje dag... ser ni hur skir den är...



---


Känner ni den tunga doften av hyacinter? Detta är bara de blå men samtliga blommor och färger är lökar från julgrupper genom åren...


... sånär som på tre vitahyacinter inköpta i "Keukenhafen" tulpanresa i Holland våren för 21 år sedan. Det var på fars 50-årstrip. Då var vi där far, hans Birgitta och syster Lena. Snacka om tulpaner och andra lökväxter!!!

Observera kirskålen den kan man rensa bort och kasta eller använda i sallader :)
__________



Fortsätter med en enkel smultronröd tulipan









---
Ser jag rätt så är det en "liten, liten" skata som spatserar ute på gatan... hur är det med uppfostran bland skator egentligen :-S. Annars tillhör jag den skara som uppskattar denna art. Jag tycker att de är så härliga, de går sin egen väg ständigt ute på upptåg. Sällskapliga och till det yttre, vackra skimrande kläder. Men jag dras ju ofta till det som är udda.
__________

Alla är trötta idag utom jag, för jag kan sällan sova på morgnarna... däremot går det alldeles utmärkt på kvällarna. Det var knappt jag fick upp Charlie för att ut på morgonkisset. Sen lunkade han in igen till husse. Ännu rätt kallt ute.
__________

I ena Mailboxen finner jag om pelargonior i maten. Låter intressant något för dig Ann som gillar att experimentera med mat.

http://www.odla.nu/artiklar/pelargoner_i_matlagningen.shtml

Kommentar härunder: "Spännande, t ex perlargonsalladen verkar fräscht :-)"

Ja, jag experimenter jag också, ni har säkert sett att vi har gott om både det ena och det andra i trädgården både odlade växter, vilda växter och sk.ogräs... som kirskål och maskrosor just i år tydligen extra mycket.



Häromdagen plockade jag maskrosblommor och la i en glasburk fyllde på med olivolja. Burken skulle sedan stå ljust i ett par veckor, sen silas och användas droppvis antingen i sallad eller i badvatten (uppfriskande).



__________



A (8.40): "Som förbytt!! Vädret alltså, mulen morgon men ser ut att spricka upp nu, märkligt. Man är helt avvand nu, det skall vara sol och blå himmel...

Igår kanonväder, klippte hela svärmors gräsmattor och plan. Maken fick hem tre lass timmer. Klippte lite på Hagstrandsäpplen med maken en stund sen eftermiddag, men kvarvarande träd så höga att vi inväntar idag då hans bror kommer och de kan använda stegar så dirigerar jag.

Åt gott igår, testade kall gurksoppa med libbsticka och nybakt bröd, mums! Gjorde nästan som receptet jag glanat på
http://www.alltommat.se/recept?recipeid=5079 Rekommenderas!

Förresten, boken den hemlige kocken, har maken läst i också, han blev mörkrädd. Ser med avsmak på vad han tidigare kallat saft, Fun Light och än mer entusiastisk när jag pratar om köp av riktigt kött, skinka etc och vår kallskänkeskivare jag köpte för kanske 2½ år sen och som skivar som ett proffs, istället för skivat äckelpäckel i påläggsdisken i butiken :-) Bortsett från lurendrejeriet tänker jag; inte konstigt s k välfärdssjukdomar uppträtt, fy fabian på livsmedelsindustrin. Vi fick en liter jordgubbar av svärmor som vart i stan och dem mumsade vi på till kvällen, kändes så sommar alltså!

Har jag berättat att stararna anlände tror det var förra veckan, och några svalor som flyger attackerande över katternas huvud kom denna veckan, de otygen är redan här och operation Rädda Huset har börjat. Vi måste åter hindra dem bygga bo i nyrenoverade gavelspetsar, vi hade ett aber förra året att freda oss, huset och katterna. Här finns hur många uthus som helst de kan bo i, men inte på huset tack. Synd, för svalorns sång har alltid varit den ultimata sommarsången för mig innan vi flytta hit".

Skulle tro att det beror på just detta att vi inte har haft någon mer relation till svalor eller problem. Vi tillhör de lyckligt lottade som bara kan njuta av skönsången.

__________

Jättekul med små videosnuttar och bilder från verkliga livet... det blir liksom så att man får vara med på ett litet hörn. Gratis semester och miljöombyte ;) Absolut insuper allt! Kolla ett par dagar ner så är en videosnutt på plats. Är lite dålig på att ladda min telefon och råkar jämt ut för tomt batteri... har också litet plats i min telefon till bilder. Vägrar hårdnackat att ta bort foton på vår älskade Lucky ur mobilen. Aj vad ont det gjorde, ska det aldrig lägga sig? Vill jag att det ska lägga sig? Får kanske fixa ett extra minneskort men snart time att byta ut min mobil för vi lever ju just i ett sådant; slit och slängsamhälle...
__________


Nyss hemkomna från kombinerad nytto- och söndagstur.



Med kaffehurran med i bilen styrde vi kosan till Tomelilla och "Bo Olsson där får du mer för pengarna"... ja fyndade faktiskt en del; halva priset på elartiklar till kökshörnan, tre utelampor som såldes ut för 69 kronor styck istället för 299 som tidigare, träkant på rulle 3X 70 kronor och så lite annat smått! Vädret i Tomellilla var inget vidare. Kändes lite konstigt. Ungefär som före ett regn...

... färden gick vidare via Ingelstads kalkon. Hade tankar om grillade klubbor till söndagsmiddag... men slut trots att vi oplanerat hamnade på "Kalkondagarna"... det enda nappet blev vars en centimeters bjudslice av välkryddad korv. Med tanke på hur den sedan tenderat att åka hiss så behövs kanske ingen annan middag idag.

En härlig stund hade vi när vi vandrade på stigarna i Brösarpsbackar







Njöt av utsikten ner emot havet... gullvivorna som blommar för fullt i backarna, en och en annan mandelblom...

När lillan kom till jorden
det var i maj när göken gol
sa mamma att det lyste
av sommar och av sol.

Gullvivans plym sågs vaja
bofiken slog så glada slag
då blev jag döpt till Maja
ty lillan det var jag.
ALICE TEGNÉr

... och sedan slog vi oss ner i gröngräset. Lite blåsigt var det allt och det syns :D





"Borta bra men hemma bäst". I Paradiset skiner solen!

Dags att lägga dit några plattor till... :)
__________

Lax, kokt potatis och hollandaisesås.

1 kommentar:

Anonym sa...

Spännande, t ex perlargonsalladen verkar fräscht :-)