Bloggintresserade

fredag 5 september 2008

Gör din egen chutney


Plommonchutney
4 portioner
(som Anette på jobbet brukar göra)

1 kg Plommon (hälften mjuka, hälften hårda)
2 st Rödlökar
1 st Citron (filéad)
250 g Muskovadosocker
200 g Strösocker

3 krm Malen ingefära
3 krm Salt
2 krm Kanel
1 krm Koriander

Dela plommonen och ta ut kärnorna. Skär i mindre bitar. Lägg de fasta plommonen åt sidan.
Grovhacka löken och fräs den i lite olja tillsammans med kryddorna.
Tillsätt de mjuka plommonen och köttet från citronen. Låt de hela puttra i ca. 10 minuter. Tillsätt nu de hårdare bitarna från plommonchutneyn och låt detta puttra i ca. 3-5 minuter. Smaka av och tillsätt om så önskar lite mer socker. Kyl av det hela och slå upp på glasburk.

....hon rekommenderar också...

Hot tomatchutney
ca 4 dl
500 gr mogna, gula eller gröna tomater
i mogen mango
100 g schlottenlök
1 röd chili
t ex spansk peppar
1 msk färsk hackad ingefära
1 tsk salt
2-3 krm svartpeppar
1 nypa mald kryddpeppar
2,5 dl råsocker
2,5 dl vitvinsvinäger

Skålla och skala tomaterna. Skär bort stjälkfäsena och hacka tomaterna grovt. Skala mangon. Skär loss fruktköttet från kärnan och därefter i tunna strimlor. Skala och hacka löken. Dela chilifrukten, tag bort kärnorna och skär chilin i tunna strimlor.

Lägg tomater, mango, lök och chili i en rymlig gryta. Tillsätt samtliga kryddor, socker och vinäger. Koka upp och koka sedan utan lock ca 45 minuter till en tjock massa. Rör om då och då.
Häll denheta chutneyn i en väl rengjord burk eller flaska. Fyll chutneyn ända upp och sätt på lock. Förvara den mörkt och svalt.

...och här kommer receptet på äpplechutneyn Ann har provat i repris:

Recept på sidan http://www.tasteline.com/recept/mammas_appelchutney


Äpplechutney

Följande ingredienser;
1 kg äpple(n), gärna syrliga
1 st gul lök(ar)
1 st kanelstång/stänger
2 msk ingefära, färsk, riven
1 tsk curry
5 dl strösocker
2 dl äppelcidervinäger
2 dl russin
0,5 tsk salt

(Här är äppelrätten av igår, smakade av den nu kylskåpskall också, himla fin :-) Jo, hade en burk äppelchutney och en rabarberchutney som present till gårdagkvällens värdinna, hon blev himla glad! Jag hade ingen gul lök, så det blev god röd lök och den blev fin i blandningen om vi skall prata estestik :-) Jag får ta och plocka mer äpplen att frysa, denna gång skalade och tärnadeoch sen testa sjuda ihop denna chutney när min burk tagit slut).

Äppel- och rabarberchutney à la Anette;

2-3 äpplen, skurna i bitar
1 finhackad lök
250 g rabarber, skuren i 0,5 breda skivor
1 dl russin
0,5 dl ättika
1 dl äppeljuice
1 tsak mald ingefära
0,5 malda nejlikor
4 dl socker

Koka upp lök, rabarber,äpplen, russin, ättika och juice i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Koka i 15 minuter.
Rör ner ingefära, nejlikor och socker. Koka ytterligare 20-30 minuter tills chutneyn tjocknat och fått önskad konsistens. Häll upp i rena burkar. Sätt på täta lock.
Gott till det mesta, exempelvis stekt fisk, med creme fraishe till en sås och som marmelad på en smörgås.
...och så har vi då den päronchutney som Anette hade recept på...

Päronchutney
1 msk ren ättika
1 dl vitt vin
1,5 dl farinsocker
2 msk finhackad ingefära
500 g päron
1 lime

Koka upp ättika, vin, farinsocker och ingefära i en gryta.
Skölj, kärna ur och skär bort skaft och blomfäste på päronen.
Borsta och skölj limefrukten. Skär päron och lime i små tärningar. Häll alltsammans i grytan. Koka till simmig konsistens, 30-40 minuter.
ös upp chutneyn i rena varma, burkar. Sätt på lock. Förvara svalt. Chutneyn är färdig om en vecka.

Inga kommentarer: