Bloggintresserade

söndag 7 september 2008

Potatis går att variera i all oändlighet...

Ann: "Du skrev häromdagen att du skulle nästan kunna leva på potatis, som är så gott och går att variera i oändlighet nästan, då vaknade en höst/vintermaträtt i minnet hos mig och idag har jag letat fram receptet till kvällen";

MatMagasinet nr 10 oktober 2007

Potatispizza
8-10 bitar
Gott som snacks, perfekt som lunch tillsammans med sallad och lite kallskuret. Kanon som kvällsmat!

Pizzadeg
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
12 dl vetemjöl
½ msk salt

Fyllning
2 liter grovstrimlad potatis
smör till steckningen (ev laktosfri)
ev 2 vitlöksklyftor
salt, peppar
2 msk hackad rosmarin
fingersalt
lite olivolja

Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör ut jästen i det. Tillsätt resterande vatten och olja. Rör ner lite av mjölet tillsammans med saltet, arbeta in resterande mjöl. Arbeta degen smidig med träslev i 10 min. Låt jäsa övertäckt i 45 min.

Slå ut degen på en oljad lätt saltad plåt och platta ut till en 2 cm tjock platta. Låt jäsa 20 min.

(Eller använd färdigt pizzakits-deg)

Skölj potatisen väl i kallt vatten. Låt rinna av. Råstek potatisen i lite smör eller olja i fettsnål panna, ev med pressad vitlök-potatisen behöver inte stekas helt klar. Salta, peppra och strö över rosmarin.

Gör små gropar i botten (av degen) strö potatisen över, ringla över olja och strö på salt. Baka i 200 varm ugn i ca 25 min. Låt svalna och skär i bitar.

Jag fick lära mig här att de finns de som kallar potatis för jörpe i dessa trakter, det har jag skrattat gott åt flera gånger, jag som inte begriper bättre uppvuxen som en maskros bland höghus i betong :-)
_________

Marias bidrag:

Potatispannkaka Norrbotten:
6 dl mjölk
2 dl mjöl
2 ägg
4 tsk salt
2 liter rå potatis
3 hg fläsk eller 2 paket bacon

Potatisen skalas o rivs. Smörj en långpanna.
Fläsk / bacon skärs i småbitar.
Vispa mjölk, mjöl, salt och ägg.
Rör ner potatisen. Slå blandningen i långpannan. Fläsket/baconet strös över.

Grädda 30 - 40 min i het ugn; 275 - 300 gr.
Ät med lingon.

_________



Potatiskaka med fetaost
för 4-6 pers



1 rundel köpt färsk smördeg (eller 2 plattor fryst smördeg)
200 g fetaost
500 g fast potatis
1 tsk salt
2 tsk oregano
svartpeppat ur kvarn



Skiva skalad potatis tunt. Fördela smulad feta över nästan hela smördegsrundeln. Lämna kanten och vik upp denna. Lägg sedan potatis skivorna prydligt lagom ovanpå varandra (som taktegel i en cirkel). Strö över salt och oregano. Bakas i 180-200 grader i 50-60 minuter. Kan förberedas (förslag; 20 min i 160 grader).

__________

Ugnsrostade småpotatisar med örter
4 personer

färsk rosmarin
2-3 msk olivolja
8-10 oskalade vitlöksklyftor
3/4-1 kg små potatisar
grovt milt salt

Repa blad av 3-4 små kvistar färsk rosmarin 0ch 4 kvistar färsk timjan (torkade 2 tsk vardera).

Stekpanna: Värm olivoljan varsamt oskalade vitlöksklyftor i, samt små potatis. Örterna till sist.
Stek 15-18 minuter på medelstark värme. Vänd ibland. Sänk värmen mycket, stek utan lock 5 cirkus minuter. Ånga av smula över grovsalt.

Kan också lagas i ugnen på liknande sätt. 200 grader i 35-40 minuter.


__________

Dijonpotatis
4 portioner

600 g mandelpotatis
½ dl grädde
1 äggula
1 mask dijonsenap
1 dl fin hackad gräslök
salt och peppar

Tvätta, dela och koka potatis i saltat vatten. Låt svalna efter du har hällt av vattnet.
Blanda olivolja, äggula, grädde och dijonsenap till en slät dressing. salta och peppra.
Strö gräslök och häll dressingen över potatisen .

---
Plats för fler potatisrättsbidrag!!!!!!

__________

Potatiskringlor
25 stycken
100 g smör
1 kokt potatis
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 rivna bittermandlar
rivet skal av en halv citron
garneras med pärlsocker

Arbeta snabbt ihop en deg av rört smör, riven potatis, mjöl, bakpulver, rivet citronskal, rivna bittermandlar.
Rulla degen i smala längder. Dela i 13-15 cm bitar.
Forma kringlor, pärlsocker, grädda i 175 grade i 10 minuter.

---

2 kommentarer:

Anonym sa...

Potatispannkaka Norrbotten:

6 dl mjölk
2 dl mjöl
2 ägg
4 tsk salt
2 liter rå potatis
3 hg fläsk eller 2 paket bacon

Potatisen skalas o rivs.
Smörj en långpanna.
Fläsk / bacon skärs i småbitar.
Vispa mjölk, mjöl, salt och ägg.
Rör ner potatisen.
Slå blandningen i långpannan.
Fläsket/baconet strös över.

Grädda 30 - 40 min i het ugn; 275 - 300 gr.
Ät med lingon.

Anonym sa...

Syns på receptet hur gott det är, tack :-) Som småländsk Lufsa :-)

Ann