Bloggintresserade
måndag 20 juli 2009
Rundvandring i gamla Åhus
Start utanför museet... fortsatte in i museet för att backa bak i tiden och komma i stämning... Vi fortsatte in en liten stund och dit måste jag gå en dag för att fortsätta blicka bakåt...
... på den tiden när Transval (som idag är en del av Åhus) var en stor handelsplats med kontakter med ost- och sydeuropa... Det var på 800-talet. Det talas om Flintabacken och pärlverkstäder.
...en modell av ett dåtida hus till hälften nedgrävt i marken golven stampat jordgolv(inga trätrallar där inte... sa jag och Maria och man fick spotta själva :-D)
... på 1300 talet byggdes en stadmur och en vallgrav för att skydda innerkärnan. Rester av muren finns kvar och den går Eva-Katrine och jag förbi på våra vandringar.
... på den tiden då bönderna ännu inte gjort det misstaget att de dikat ut så till den milda grad att de delade Helgeås flöden. Det djupa Gropahålet med 90 % av vattnet var nya mynningen ut i Östersjön. Endast 10% var kvar av vattnet som rann ut i Åhus. Åhus var en gång bland Skånes största hamnar, ja rent utav den största! Stora fartyg kunde gå ända in i Kristianstad...
Vi fortsatte vår vandring in på kyrkogården...
Stannade till vid en besynnerlig gravsten; Helens Sjöström 1714-1847, dotter 1799-1875, dotter 1809-
Sega fruntimmer? Onykter stenhuggare... eller som ville ge igen för något? Men i vart fall behölls stenen intakt.
Vid en annan där det stod Åbo och konfronerades med begreppets betydelse. Det innebar att man arrenderade mark och hade rätt att bruka denna tills . Det innebar i praktiken även att jorden gick i arv tills om man missbrukade det.
Kyrkan från 1100-talet kom till 5 år efter Lunds domkyrka, hade en gång 2 vapenhus.
Här i Åhus hade ärkebiskopen berättade vår guide sitt sommarnöje...
Tänker så det knakar vad kallades dessa skepp som skänktes till kyrkan av någon som blivit räddad från havet... var det moturskepp eller... minns någon av er Maria eller Nisse?
Lärarpulpet från vilken undervisningen skedde i äldsta delen av kyrkan
Husen hade på den tiden för länge sedan valvskällare och var under jorden förbundna såväl med varandra som med kyrkan. Lite av en undre värld kan man säga. Några av husen i Åhus har fortfarande kvar dessa valvskällare och det får mig att leka med tanken hur pass gångar fortfarande finns kvar mellan husen.
Framme vid altaret hängde en gammal nyckel högt uppe väggen. Det berättas att den tillhör kyrkan och att den hängde där för att en gammal gumma som brukat ta sig in i kyrkan och hittat på hyss skulle stängas ute.
En vacker rölakansmatta som en kvinna från Åhus designat med Åhusmotiv pryder golvet framför altaret.
Kungshuset, Karl XI "gråkappan". Guiden berättas om präsfrun Rönnowskan som berättas ha haft ett förhållande med svenske kungen. Hur de brukade träffas i det låga rummet i Kungsstugan, hur de ertappades och han hade lyckats ta sig ut genom skorstenen medan danskarna söps fulla.
Han flydde sedan till slottet i Trolle ljungby...
I rummet var väldigt lågt i tak utmed takbjälkarna utsirad text på latin. Små underbart vackra fönster.
__________
Helgeandshus på 1200-1300 talen Alltiallohus form av vandrarhem för resande, fattighus, lasarett. Förbättrat till Åhus 800 årsjubileum 1949. I väggarna finns små gropar med jämna mellanrum och jag frågade guiden som sa att det troligtvis var märken efter fästen till britsar.
__________
Pestskåp där roten användes till medicin och bladen till bandage.
__________
Nisse i Mullbärsträdet. Mullbärsträdet som omtalas av Linné.
Trädet planterades för att locka till sig mullbärsmasken som spinner det finaste silke... en ännu finare tråd kan utvinnas ur en speciell sorts nässla.
__________
Vid torget, en gång så levande med prästbostad, speceriaffär, manufaktur, slakteri, bageri, silversmed...
Enda kommersen idag är Linas bageri i det gula trähuset däe sonen håller öppet varannan helg och så på somrarna Ottos glass i den runda kiosken.
1619 blev Åhus utraderat som stad. Det såg Christian IV till när han tvingade hantverkarna att packa ihop sina hus och flytta in till Christianstad för att få fortsätta utöva sina hantverk.
Detsamma drabbade Väborna som fått sin stad nerbränd av svenskana.
Så hade Christian lätt ordnat med att få dugligt folk till sin egen stad (maj 1614).
__________
För den intresserade kan man ta del av det jag skrev om Christianstads historia den 12/4 2008.
... Åhus fick vänta på ny blomstring tills att järnvägen kom till.
__________
Balkongen designad av Thomas Hallqvist berättade guiden... å å det känner jag igen sa Maria det var ju hans konst vi var och kikade på under vår konstrunda i Härnestad (inlägg den 14/4). Motivet är från ett stort slag mellan danskar, norrmän och svenskar när vattnet lär ha färgats rött bara knappt någon km ifrån där vi nu stod... vilken tanke!
Kenth Olsson (vår enhetschef i Kristianstad) beskriver slaget och annat på denna adress
__________
__________
I förgrunden ett valnötsträd och i bakgrunden rester av svarta brödraklostret för bara några år sedan tal om att rivas numera byggnadsminne.
__________
Javisst är det "Helgonets" bil!!!
För den intresserade läs mer HÄR
__________
Tobaken var stor i Åhus. Av denna tillverkades Åhushavanna och det var en stor inkomst för ortsborna. Små och stora "lyckor". Ett år skördades totalt 80 ton Utmed Sjögatan stod skottkärrorna fullastade med tobak.
__________
En bit därifrån Ålexporten en gång stora i Åhus. Så sent som på 60-talet rökades 4 ton ål bara på ett dygn. Ännu ett som Åhus gjort sig känt för. Nu har den sinat... men det har hänt en gång förut utan att man har vetat varför om det kan vara någon tröst.
__________
Strax bredvid låg det hus där den uppfinningsrike snickaren bodde. Inte nog med att han var utomordentligt duktig på att snickra... han hade lösningar på det mesta. Hans tände blev med tiden så dåliga att han behövde något annat att tugga med... då gick han till däckmakaren som skar till en konstgjord gom åt honom och till slaktaren för att få standin tänder... sovrummet hade han på andra våningen och påäldre dagar fick han som många andra karlar svårt att hålla sig då kom han på att han konde kissa ut genom ett rör som mynnade ut på marken utanför huset.
__________
Vår guide berättade om Spritkyrkans torn som byggdes inte så långt ifrån vår andra kyrka. Han som ritade den var far till kvinnan som vävt den där rölakansmattan i kyrkan. Byggmästaren lär en gång nästan ha skämts för att lämna fram notan på ungefär 7000 kronor. Han måste ju ta betalt för han hade ju stor familj i Malmö jag tror med 6 barn...
__________
Så har vi nått slutdestinationen på vår trevliga Åhus runda. För den mer historieintresserade har Håkansgården öppet på torsdagar med visning av gården, repslageriet, tobaksladan och fika på gamla Håkansgården.
Etiketter:
Sveriges städer,
Åhus
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar