Bloggintresserade

torsdag 2 oktober 2008

Handarbetssug

Tidig morgon på jobbet. Höstigt har regnat, nu ljust men en del moln på himlen varav en del ser rätt skumma ut.


Ann: " Blandad himmel här hos oss, blå glimtar mellan grå sjok, tror inte det regnat och stilla i luften. Grader, jo 6,3C har vi...inte så trolskt längre...

__________

Ann; "Njo, jag är lite kyldig än, men mycket bättre :-) slipper snyta mig var och varannan stund och skinnflå näsan. Inte alls omöjligt jag jobbar ikväll :-)
__________

Observera nytt för veckan; undersökning till vänster.

Ann ´ärende gapskratt´; "Föredrar du rött vin framför vitt till helgens festmiddag? Ingedera!!! Jag har kommit in i, och till och med fastnat i ROSÈvinsperiod :-) all year around! Synd bara att urvalet inte är det största hos monopolet... :-)

Rosé ja tänkte inte på det. Tänker att det kanske inte är så vanligt. Förr drack vi bara vitt aldrig rött, Men Maria och brukar säga att man lär sig uppskatta det bästa efter hand... nu får du vara med och rösta Maria...
__________

Skulle egentligen till urmysig bod med handarbetsmaterial i lördags, pensionärsparet som driver affären har jag känt snart 20 år och följt deras verksamhet, sista åren på hemmaplan en liten bit utanför stan bor de i en röd länga i en ekbacke, där har de pö om pö byggt upp fler röda bodar och olika affärsdelar i, samt en glassbod :-) och de anordnar fika och sånt i sin trädgård.

Ringde Irén i fredags och frågade om öppettiderna för lördagen, men ändrade ju mina planer och följde med maken... men nu bara måste jag och snart åka dit :-) Det kliar i fingrarna (nä, inte svarta virkdesignmattan, den brådskar inte) ...och jag vill sticka en halstub, helst i ett sånt där lite oregelbundet garn och absolut i höstens färger! Har hittat lite inspirationsbilder, del av ett mönster .



...och funderar på att jag sett mina stickor någonstans sen vi flytta hit..."
Åh, va sugen jag blir :-)


Ja, jag håller med dig visst blir man sugen att verka. Kan riktigt känna det mjuka garnet mellan fingrarna...
__________

Så nu ska jag ner till Domus och kolla veckans erbjudande innan bussen går hem. Gick iväg med 1 kg jättefin blandfärs och en lammstek på lite mer än ett kg. Blev grymt sugen på tacopaj. Jag har ett recept som inte går av för hackor! Lugn bara det kommer!

Köttfärspaj TEX MEX
Pajdeg:
125 g matfett
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 stor lök
smör eller olja till stekning
300 g köttfärs
1 ½ msk tacokrydda
2 msk tomat purè
1 ½ dl riven lagrad ost

Garnering: Nachchips och hackad avocado.
Hacka samman matfett och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och areta snabbt ihop till en deg. Tryck ut pajen i en pajform. Nagga den med gaffel och stääden kallt i 30 min. Förgrädda sedan skalet i 200 grader i 10 minuter. Hacka löken och fräs den i smör eller olja. Smula färsen och bryn den lätt. Rör i tacokrydda, salt och tomatpuré. Bred ut röran i pajskalet och strö över osten. Sätt in pajen i ugnen i ytterligare ca 10 minuter.

Till serveringen, Salsa sås
1 stor gul lök
1 stor grön hackad paprika
1 strimlad chilipepparfrukt
1 burk krossade tomater
½ msk socker
½msk salt
½tsk grovmalen svartpeppar
1 dl chilisås

Koka alla ingrdienser utom chilisåsen i 15 minuter. Rör sist ner chilisåsen. Smaka av och servera såsen varm eller kall
Passar bra med en flaska vin! Rött, vitt eller kanske rosé efter smak!!!
__________

På väg hem på en smockfull middagsbuss. Föst plingade det till, SMS från Ann. "Hej behöver du piggas upp?" stod det och jag började med stapplande fingrar försöka besvara denna kryptiska mening med att så var det nog. Behövde inte skriva klart för strax förstod jag bättre vad det rörde sig om. Blev sedan varse hur svårt det kan vara att vara svensk och försöka leva upp till sitt rykte; att till varje pris lägga band på sig. Inom mig skrattade jag och kunde inte hålla tillbaka ett brett leende. Grannen verkade väldigt intresserad och det skulle jag tro att också ni är nu!

Ann: "Ja, visst var mitt MMS till dig klart epidemiskt?! Smittar så vida pass, har kvar detta sparat i min telefon, maken med och halva bekantskapskretsen, att ta fram när behov uppstår :-) så smittande detta kikskratt :-) och ville dela med mig till dig, och de dina :-)

...såg för min inre syn dig på bussen (i basker, redan :-D) med generade kinder och febrila fingrar som försöker stoppa spelandet av mms-skrattet medans svensk omgivning försöker se ointresserad ut :-) hoppsan!"

Nära nog! I huvudsak stämde det, sånär som på baskern som allt får vänta tills det blir riktigt kallt...envist bara fötter ännu på sin höjd sommarkappa. Drar på det i det längsta!

...så kom vi genom den där bekanta osynliga muren för dem som färdas mellan Åhus-Kristianstad. Från mulet väder..."hin sian gäret" som gamla skåningar sa... till strålande solsken. Något dämpad sol i Åhus och blöta vägbanor men ändå. Ja här ser ni själva.




Tog också ett par foton för att ni skulle få se vårt praktexemplar av doftande skogsklematis på baksidan av vår tomt på hemväg från busshållplatsen.


Koppel på Lucky och genast middagsrundan. En halvtimme senare började det dugga för att därefter tillta och när vi närmade oss hemmet började det hagla... i cm kulor i diameter! Behöver väl knappast säga att vi blev totalblöta... Skönt att nu vara inne!...och nu strålande solsken! Ombytligt så det förslår.

__________

På kvällen har vi varit på Kristianstads Sparbank. Ja, man måste ju tänka på pensionen fast man undrar ju vad det hjälper att man investerar och har sig. Blir kanske inte många kulor iaf. Hoppas nu att vi ändå fått ihop något. Mats skulle prova att ha någon som håller ögonen öppna att ändra investeringar. Det kunde inte jag som har halv pension redan men vi har i stället plussat på mitt sparande något för att inte behöva suga på ramarna. Tog en bra stund där trötta, så på vägen till bilen mellanlandade vi i Kebabhörnan och köpte med 2 rullar hem. Rätt prisvärt med 2X30 kronor med tanke på vad Mac tar betalt. Nu har vi också sett Idol och konstaterat att killarna inte är mycket att hänga i julgran.

Inga kommentarer: