Bloggintresserade

fredag 2 oktober 2009

Fredag


... uppe och redo, men längtar redan efter att krypa ner i värmen igen. I det närmaste kolmörkt ute... men skymtar över de höga grantopparna hos mittemotgrannen en dunkelblå himmel.

Missade gårdagens "Idolavsnitt", men vet ändå vilka som gick vidare till kvällens spännande runda.

En ros, är en ros, är en ros... och de här rosorna står på grannens...


Ja, rejält kallt denna morgon och man fick absolut en föraning redan på morgonen om att vädret skulle arta sig. Himlen hade en underbar färgnyans och det var precis som om solen strålade ner genom de rosafärgade molnen och slog ner i marken någonstans i fjärran påväg in till Milner.
__________

Den här väldiga Rhododendron växer på en av skolans innegårdar:Vyn är från 3:dje våningen tror att om man tittar riktigt noga så ser man hur full plantan är utav blomknoppar till nästa års blomning. Rätt fascinerande med Rhododendron att dessa bildas ett år i förväg där man hjälpt dem på traven med att bryta av alla vissna blommor.
__________


Rosablå himmel och slöjor över vattnen, markfrosten vit denna morgon.

Merparten av löven på gräsmattan har blåst bort igår, igår var det ju rena rama aprilvädret, hagel, regn, sol, halvstorm och om igen. Skumt :-)

Sägs få relativt bra väder idag så jag får nog se till att klippkrossa färdigt gräsmattan och löven för resten av helgen vankas regn och halv storm och då kurar vi inne hoppas jag.


Måste bara berätta att följande mejl nyssens kom från Mats som hade soppa i sin matlåda idag: "Kan du skicka receptet på soppan. Dom tyckte den såg god ut".

Så klappat och klart!

Ja hörre ni nu antar vi väl alla utmaningen?! Kanske under kommentarer?

A: "... själv skall jag botanisera bland mina favoriter och återkommer till dig :-) Faktiskt snubblade jag online på en igår (leta virkning och kofta), och har inte hunnit pröva men det låter nog lovande;

---
Annas egna kikärtssoppa


• 2 burkar kikärtor
• 1 lök
• 2 vitlöksklyftor
• 5 dl vatten
• 1 ekologisk buljongtärning
• Rejält med persilja (färsk eller fryst)
• Curry, cayenne, paprika, salt, peppar
• Saft av 1/2 - 1 lime
• Tomatpuré
• Crème fraiche• Skölj kikärtorna ordentligt och mixa dem till mos med en stavmixer.
Fräs lök och hackade vitlök mjuka i olja. Lägg i en klick smör, och fräs curry i den (curry efter smak: kanske 1 - 3 tsk).
• Ha i kikärtsmoset och nästan allt vatten. Krydda med cayenne, paprika, salt och peppar. Ha i buljongtärningen och även persiljan om den är fryst.
• Låt soppan småkoka i ca 20 minuter. Späd med vatten under tiden, men soppan ska vara ganska tjock.
• Mixa soppan med en stavmixer så att den blir slät. Klicka i lite tomatpuré och två stora matskedar crème fraiche. Pressa i limesaften. Klipp över persiljan (om du använder färsk).
Servera med ett gott lantbröd. Mums!


http://annasalster.blogspot.com/2009/09/annas-egna-kikartssoppa.html


Tips - undvika gasig mage
Eftersom kikärtor innehåller vattenlösliga kolhydrater som är gasbildande så kan man få visst besvär med gaser i magen. För att undvika detta kan man slå av kokvattnet efter 10-15 minuters kokning och koka klart kikärtorna i nytt vatten. Tänk dock på att även viss del av vitaminerna och mineralerna från kikärtorna försvinner.

Bönor blötlagda i vatten med bikarbonat sägs också minska gasbildning".


__________

KOLLA, KOLLA räknaren står på 20 000
precis innan jag lämnar stan. Solen sken på vägen hem, men just nu har den gått i moln och det ser faktiskt ut som om det finns rätt många av dem. Molnen alltså!
__________

En incident från bussen hamnade med ryggen mot föraren, och det innebär att det man har och titta på är en massa ansikten istället för nackar... Mina blickar drogs till någon som jag inbillad mig liknade dig Maya... märkte hur hon också tittade... men det skulle visa sig på den andra kvinnan som satt mitt emot mig. Innan hon steg av sken hon upp, tog några steg närme oss då kunde jag inte hålla mig utan frågade "Är det du Maya" då pekade hon på mittemotgrannen och sa riktat till henne vi hörs i eftermiddag... tänk som det kan bli!
__________

I brevlådan väntade en hälsning från Anna-Karin och Johnny:

"Här är fantastiskt vackert. Kan inte beskriva så ni får se fotona istället. Nu är vi i Edinburgh där vi camperar på ett jättefint hotell. Bye Bye"


__________

Blänkare: Nytt under tänkvärt!
__________

(13.58)... precis innanför dörren efter en rätt lång runda med Charlie. På gränsen till för varmt med Yllekappa sol och njutbart att kolla vackra höstfärger.

Inte mycket som slår en lönn. Den här lyser som av guld i solen.

De här lilla Rönnsumaken så liten och klen, men med färger som fick mig att titta till en extra gång.

Heller inte mycket till aktivitet i täpporna trots att det idag är fredag... endast på ett ställe där pågick klyvning av björkved för fullt.

En oxbärsbuske praktfull i sin höstskrud.


Såg på vägen hem att molen började se riktigt mörka och hotfulla ut och hann bara öppna dörren innan regnet begynte. Plötsligt tar det också väldigt i buskarna utanför arbetsrummet... En stund senare vräker det ner!

Lutar åt nästa hyllsekvens inne bland böckerna... men ska först njuta rester av gårdagens soppa och till efterätt blir det några klasar burgunderdruvor direkt ifrån drivhusetA:"Precis mumsat falsk sjömansbiff med maken till bords. Mums! Mumsigt väder väntar mig ute!

Resturangbiffar från Jontes chark i Paradiset, rotgrönsaker, klyftpotatis, andra grönsaker kokta-färska samt bearnaise. Mmm vad gott!

Syskonen Persson med respektive sånär som på Karl-Mikael som är på hemmaplan och kör taxi har sammanstrålat i Stockholm hos Eva-katrine och Erik den här helgen. Ska vli kul att höra hur ni har det. Vi väntar med spänning!

Inga kommentarer: