Bloggintresserade

lördag 24 oktober 2009

Lördag

Vaknar efter cirkus 10 timmars sömn till skval av regn. Idag är det då riktigt höstruskväder. Men det har iallafall ljusnat ute. Känns absolut bättre att inte behöva stiga upp mitt i natten.

Inga planer för dagen ännu... Anna-Karin kommer ju, möjligen kolla på mobil sen var det ju ett tag sedan man var på Lions...

Så nu har vi varit och hämtat Anna-Karin i Kristianstad. Slagit till med en Sony Ericsson Cybershot C901 den vita modellen med miljövänligt skal. Visste vad jag ville ha (en lätt kund som Anna-Karin uttryckte det). Försäljaren började att visa men kunde rätt snart efter jag sagt att det skulle vara en enkel mobil, rätt lik den jag har i funktioner, framför allt bra kamera och god kvalitet. På köpet "fick jag rätt fräck design och grönt val...

På hemvägen svängde vi inom "Rinkaby rör" som hade lördagsöppet denna vecka visning av nyskyltning, såg ett par snygga vaskar foton kommer så fort mobilen legat på laddning.





Vi bestämde oss för att skippa Lions loppis och istället hem och dricka en kopp kaffe. Bullbak, pizza och kvällspromenad i regn...

Ann: "Det blev inga tallplantor sprayat igår em, enerverande blött duggväder, idag ser väderstationen positiv ut med högt lufttryck men det har inte ljusnat riktigt för att känna av om vädret är torrt eller inte, måste vara torrt när plantor sprayas med viltskydd. Vi har ju omk 1/3 kvar. Efter middagen igår åkte vi till stan, ärenden att bl a hämta ärvda tv:n hos garantireparatör, den surrade så infernaliskt bytt nätdel sades det.
 
Nop, tror inte rörledningar på ditt kort är värme, tänk vilken värmeförlust :-) tror det är el, fiber och sån elektronik istället. Maken som titta förbi på väg till vårt pannrum trodde inte heller på värmerör".

Ställde mig faktiskt frågan själv hur detta vore möjligt med tanke på det du säger och ingen synlig isolering. Nyfiken på sådant blir jag, oavsett taskigt mot koloniinnehavarna. Det är ju inte precis vackert!
__________
 
Jamen, såg du min glömda orkidé, och dess skott, totalt oväntat men den vill nog leva vidare det lilla gröna livet :-) Inte sett sånt i verkliga livet tidigare, men har heller inte haft glömda orkidèer innan vi flytta hit. Visst visade jag dig den riktigt stora vita som maken fick i födelsedagspresent förra året som blommade om i somras, den har satt nya stängler igen :-) så det blir nog nya stora vita blommor om ett tag igen".

Vet att jag kommenterade den med skottet under gårdagen. Ibland så hinner det inte på plats förrän senare och jag vill att det ska hamna i sitt sammanhang därför kanske idé att ögna tillbaka ibland då det finns en extra stund eller lust eller vad vet jag...
__________
 
Ann: "... Idag serverar vi Shashis currykyckling...
Recept på adress: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=108612&a=1494418&from=tipsa

Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
Currybas:
färsk ingefära, ca 5 cm
1 st gul lök
1 klyfta(or) vitlök
1 st chilifrukt, färsk
1 msk olivolja
0,5 st kanelstång
4 st nejlikor
4 st kardemummafrön, ca 5 cm
2 st lagerblad

1 burk(ar) passerade tomater
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk röd chili, torkad
1 tsk garam masala
1 tsk senapsfrön
koriander, färsk
1 tsk bockhornsklöverblad, torkade

Kyckling:
8 st kycklingklubbor
1 burk(ar) kokosmjölk
2 st röda paprikor
2 st morötter
200 g okra
1 st röd chilifrukt
4 dl basmatiris


Gör så här:
Currybas:
Skala och skiva ingefäran och hacka lök, vitlök och chili. Hetta upp en panna och häll i olivolja, kanel, nejlikor och kardemummafrön. Tillsätt därefter lök, vitlök, chili, lagerblad och ingefära. Fräs en stund.

Tillsätt de passerade tomaterna. Blanda ner resten av kryddorna (gurkmeja, koriander, bockhornsklöverblad, salt, garamasala, spiskummin) i tomatblandningen och låt koka ihop tills den delar sig.

Kyckling:
Stek kycklingklubborna tills de får gyllenbrun färg. Hacka morötter, okra, paprika. Blanda ner kokosmjölk i curryblandningen i en separat panna. Lägg sedan i kyckling och grönsaker. Låt koka på spisen i minst 30 minuter. Koka riset enligt anvisningar.

__________

... och imorgon kanske något för Mats fisktips; Fisk under mandeltäcke, mums!



Recept från Allers!
2 små paket torsk eller kolja à 300 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Mandeltäcke:
4 msk skorpmjöl
4 msk smält smör
1 påse mandelspån
1 dl vispgrädde
Till såsen:
2 dl vispgrädde

Servering:
nykokt potatis och sockerärter
dillkvistar

Sätt ugnen på 225 grader.
Låt fiskblocken tina lite och dela dem sedan mitt itu på längden. Salta och peppra. Lägg fiskbitarna i väl smord liten ugnsfast form.
Blanda samman skorpmjöl, smält smör, hälften av mandelspånen och grädden. Fördela blandningen på fiskbitarna och strö över resten av mandeln. Slå grädden i formen och ställ in i ugnen i ca 20 minuter tills fisken fått lagom färg. Servera med nykokt potatis och sockerärter. Garnera med dillkvistar.

På adress: http://medlem.spray.se/gittan/fisk24.htm
 
Nu har det ljusnat men det ser inte torrt ut... inte på flera dagar enligt prognosen... hmf... Senare (12.15) Väntar på att curryn skall spricka, alltså inte kryddan utan grytbasen curry i Shashis currykyckling :-) innan jag kan tillsätta kyckling å morötter och tittar inom dig.
 
... Tänkte på fisktips till Masse;
 
Vägga (panerad stekt strömming/sill serverad med potatismos, lingon, gravlaxsås och (hackad/skuren lök) sallad, konstellation importerad från Vägga fiskrestaurang i Karlshamn hit :-D Gudagott!!!!
__________
 
Utrymmet i källaren här som blev dusch i slutet av 80-talet håller på att konverteras till matkällare, taket vitmålat, kaklet lagat och kalkrengjort med superba Cilit Bang, ventil monterad för införsel av kalluft den är än så länge á lá Masse = förlängningsladd :-) vi skall köpa material och dra el och lampa med kontakt så vi kan ha en timer ansluten till ventilmotorn.



Ett par backrack inköpta hos Kamprad insatta och vi skall ha nån till, i dessa metalltrådbackar skall vi förvara rotfrukter och dylikt, ett kyligt, torrt och mörkt utrymme.



Dörren är en duschvikdörr där plastglaset demonterats och vi har plyfa som ytskikt på dörrblad och cellplast som isolering däremellan, det är plyfan som fästes med popnitar häromsistens :-)



Hade jag vart med på hur detta gjordes hade jag nog köpt lite köksrutigt tyg och klätt plyfan med innan den fästes i ramen, hade vart lite piffigt säger kärringen i mig :-) Vi skall måla dörren sen tänker vi nu. Jo, här på gården finns en matkällare, ute i ena uthuset där också hydroforen står, den är inte mussäker och råfuktig pga vattnet och vägen dit från huset sluttande och inte kul, bättre med fräscht och torrt utrymme vi når inomhus via trappa! Mer bilder kommer vartefter, förhoppningsvis fräschare var gång :-)
 
Sådär så har curryn spruckit, dags röra i grytorna igen :-)
_________


 

1 kommentar:

Anonym sa...

Grattis till ny kameranalle! Så roligt då får vi fler bilder på bloggen att kika på :-)

Ann