Bloggintresserade

onsdag 27 augusti 2008

Aloe Vera

...på getingstick har gjort susen. Är nu inne på 3:dje dagen. På morgonen inte värre och... området har bleknat och svalnat något!!! Är garanterat omvänd! Tillhör själv numera entusiasterna! Gelén på tub rätt dyr i Hälskost men hjälper den så är det värt det. För Luckys del har det inneburit en varm sommar utan att behöva ha tratten på. Väntar nu med förväntan på att Aloe Vera plantorna som du skickade mor ska växa till sig missade nog att skicka kort på när jag fått ner några plantor i jorden.
Här ser du en av de 2 krukorna...


Text från mor;

"Brännskadeväxten, Första Hjälpenväxten..." Aloe Vera, ett kärt barn i blomstervärlden, som genom seklerna fått många namn. "Plåsterträd" kallades växten av våra förfäder, som strök ut dess gelé på rena linne dukar. Dessa"plåster" lades sedan på sår. Kommer du över krukväxten Aloe Vera ska du vara mycket rädd om den. För det första på grund av de förbluffande läkeegenskaper, som den har på främst brännsår och mildare former av psoriasis. Jag har själv upplevt hur ett ganska stort brännsår inom loppet av några minuter, inför mina ögon, började läka ihop sedan jag behandlat det med gelé från Aloe Vera.

Så här använder du växten som medicin: Skär av det längsta bladet närmast jorden med en vass kniv. Då behåller växtn sin vackra form. De äldsta och största bladen har också bäst medicinsk verkan. Skär en bit av bladet, skär bort den taggiga kanten och dela sedan bladet tvärs över, på samma sätt som när du filéar en fisk. Nu får du fram den fräscht doftande, genomskinliga gelén. Lägg generöst med gelé direkt på såret.

Om du får en bladbit över kan du slå in den i plastfolie och förvara den i kylskåpet där den håller sig länge.

Andra förnäma egenskaper hos Plåsterträdet är att det är en mycket dekorativ rumsväxt med blad, som kan bli upp till en halv meter långa och växer i en stjärnlik form. Blommorna, som kommer på våren, när plantan nått fullvuxen ålder, är praktfullt orange och sitter i toppen på stolta stänglar.

Dessutom är Aloe Vera mycket lättskött. Den kan bli en mycket gammal, kär vän i ditt blomsterfönster, om du har minga enkla regler för ögonen: Den vill stå ljust, men inte i stark sol.

Sommar. På sommaren vill den ha normal vattning och ett par gödselvattningar i början av säsongen.

Vinter. På vintern däremot ska Aloe Vera, som är en fetbladväxt, som konserverar fukten i bladen, ha mycket snålt med vatten. Då ska den också stå så svalt och ljust som möjligt.
Den tål vår torra inomhusluft mycket bra, men är extremt känslig för kallt drag -egenskaper, som den har med sig från sina hemländer i Sydafrikas regnfattiga områden.

Tyvärr är Aloe Vera inte helt lätt att få tag på, men du kan be din blomsteraffär att ta hem en planta till dig. Då ska du uppge det latinska namnet Aloe arborescens. för att vara säker på att du får rätt sort av det klassiska plåsterträdet. Har du någon vän, som har växten, ska du veta att Aloe Vera är mycket lätt att föröka med bladsticklingar. Ta en 3-5 centimeter lång bit av ett blad. Lit det ligga några dagar så att skärytorna torkar och stick ner biten i såord.Trä en plastpåse med lufthål över. När den rotat sig och börjar växa planterar du om den i ny, näringsrik jord.

Insektsbett: Mycket effektiv mot myggbett. Det slutar klia nästan omedelbart. Det tar också bort smärtan efter getingbett och om man bränt sig på brännässlor.

Skrubb-och skrapsår: När ett barn ramlar och slagit upp knäna, ska man i vanlig ordning först spola bort eventuellt grus eller annat skräp med vatten. Sedan kan man sätta på Aloe, eller så kan man köpa Aloe Vera i spray form och spruta på såret.

Bränn-och solskador; I många länder använder man Aloe vid brännskador-även på sjukhus. I Sverige förekommer att man rekommenderar Aloe efter strålbehandling vid cancer, då huden kan ha blivit irriterad. Annars är det just vid mindre brännskador och solsveda, som man har nytta av Aloe. Som spray eller gelé. Det lindrar smärtan och minskar risken för infektioner och ärrbildningar. Större brännskador bör man alltid söka läkare för.

Ömma muskler: Många idrottmän dricker dagligen Aloe-juice för att orka bättre. Man kan också ha nytta av att stryka på Aloe-gelé på muskler som ömmar efter träning.
Gör ett omslag med fetvadd täck det med gladpack och låt det sitta på under natten.

Hårvård: Aloe-gelé är alldeles utmärkt som hårgelé. Man kan ocksi spraya Aloe på håret som ett slags hårbalsam, som inte behöver sköljas ur. Det ger stadga åt håret, och det blir lattare att forma till en vacker frisyr. Det finns också rapporter om att de som masserat in Aloe-gelé i hårbotten lyckats forhindra ett begynnande håravfall.

Trötta fötter; Blanda 2-3 msk Aloe-gelé i hett fotbad. Sitt med fötterna i badet cirka en halvtimme och passa samtidigt på att koppla av. Skrapa sedan bort förhårdnader och smörj till sist in fötterna med Aloe-gelé.

1 kommentar:

Jeanette... sa...

Hej Ingela!
Skönt att märket efter getingen är bättre. Du ska se att du kommer ha mkt nytta av dina Aloe Vera växter, det har jag haft genom åren. Det hjälper på mycket:-)
Kram
Syrran Jeanette