Bloggintresserade

lördag 9 augusti 2008

Godaste äpplekakorna

Vakna till strålande solsken. Härligt hoppas att det håller i sig. Tänkte på det hur ljuset och solen påverkar humöret tycker ni inte. När det är molnigt på insidan behövs det yttre ljuset. Ja faktiskt har jag skrivit mer även om detta i mitt manus. Fast om jag inte har fel för mig så säger man att Människan är som en bok.



A:
Golvjobb och frukost, tittar förbi (datorn) senare! Så glad att Lucky ev har synliga framsteg och hälsa din mor och tacka för äppelprat, jag gjorde vår favoritäppelkaka igår kväll, inte en smula blev över :-)

Hälsningen är nu framförd, men då undrar jag kan vi kanske få receptet? Sugen blir jag, kanske kan jag skrapa ihop fallfrukt från vårt Oranie så det räcker. Men mycket mask i år har väl aldrig hänt förr. Gjorde snabb äpplekaka häromdagen i Micron men that´s it. Kanske ni andra också skickar era favoriter till mig så kan vi samla dem här.



Krispig äppelkaka
4 port (jag gör alltid dubbel sats av degsmeten J)

4-5 äpplen
125 g smör (Culiness)
2 dl vetemjöl
1 ½ dl socker
¾ tsk bakpulver
kanel

Skala (valfritt), skiva eller klyfta äpplen, lägg i smord form, strö över kanel. Smält smör, blanda i mjöl, socker och sist bakpulver och rör ihop till tjock smet. Klicka och bred ut över äpplena. 200° ugn ca 30 min.


Kärnhus från Transparante Blanche "Glasäpplen". Känner du igen det mor?
Hälsningar från mor till dig Ann: "Idag har jag delat äpplen och jämfört kärnhus och de är precis som bilderna ovan". Mysteriert ser ut att vara löst!
Tror kanske att du också har ett sådant träd Maria...


Mor berättade att hon inte brukar använda recept och därför hade gjort en smulpaj under gårdagen för att mäta upp ingredienserna. Precis när den var klar strömavbrott så här kommer receptet.

Mors smulpaj
Smörj en form med Culiness
Strö socker i botten
Ca. 4 mellanstora äpplen
Ringla sirap över dessa

Gör en smulpajdeg;
3 dl mjöl
1 dl socker
125 g vanligt margarin som smulas i för att degen ska bli klumpig.
Fördela degen över äpplena temperatur 200-225 grader (i varmluft 200) i ca. 20 minuter
Servera med fördel vaniljsås till.


Här kommer en av våra favoriter (Mats och Ingela);

Fyriskaka
125 g margarin eller smör
1½ dl socker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk

Garnering;
3-4 medelstora äpplen
1-2 msk socker
(1 tsk kanel)

Smörj och bröa form, smält matfett och låt svalna, Rör pösigt med socker, tillsätt ett ägg i taget och därefter mjölet, bakpulver och mjölk. Häll smeten i formen garnera med tunna äppleskivor, strö över socker blandat med kanel. Gräddas i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.


Hej Ingela här kommer mitt bidrag till Äpplekaksreceptsamlingen (det
blev ett långt ord) på din blogg. Jag hoppas att du kan öppna
dokumentet för vi har det nya Windowsprogrammet på vår dator, men jag
sparade det som ett dok. i word 1997 (tror
jag).

Knäckig äpplekaka
4-5 äpple
175-200 gr margarin
2 dl socker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
ca. 2msk grädde kanel efter tycke och smak.

Skala och dela äpplena i lagom bitar. Lägg dem i en pajform eller liknande. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna i kastrullen. Rör om och låt det koka upp. Lägg smeten ovanpå äpplena, försök att täcka frukten (det blir godast så). Stoppa in den i 200 gr. ugnsvärme tills den har fått fin färg (ca. 15-20 min).

Hoppas äpplekakelistan växer alltmer tycker ni som jag så kunde det vara kul att ha lite nya sorter att prova! Själva provade vi ju den krispiga igår. Väldigt god (och mäktig). Variationen på kakorna är där, kul. Kanske är det någon som har en riktigt god beprövad Skånsk äpplekaka med skorpmjöl. Jag hittade en spännande modern sort igår med fullkornsmjöl etc. Vill prova den först, återkommer.


Nytt recept provat i paradiset den 23 augusti. Annorlunda både i smak och tillagning. Faktiskt väldigt god;
http://www.tasteline.com/recept/Mandelappelkaka

MANDELÄPPELKAKA 6 portioner
5 dl vatten
1 1/2 dl socker
6 - 8 äpplen
Mandelsmet:
1 1/2 dl socker
100 g smör eller margarin
2 äggulor
125 g sötmandel (= 2 dl)
3 äggvitor

Koka upp en lag av vatten och socker. Skala och skär frukten i klyftor och koka dem mjuka i sockerlagen. Lägg frukten i en låg smord ugnssäker form.

Rör socker och matfett pösigt, tillsätt äggulorna och sist den skållade, skalade och malda mandeln. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd försiktigt ned dem i äggsmeten.
Bred smeten över frukten och grädda kakan 15 - 20 minuter i 200 eller tills kakan fått fin färg. Servera kakan sval med vispad grädde.

Gammeldags äpplekaka (Maggans)
Äpple 200gr tills äpplena är mjuka.
Skorpmjöl
Socker
Smör eller margarin

Gör så här: Skala så många äpplen ni behöver, skär dom i klyftor och lägg ett lager i en ugnssäker form.Sedan strö på ett lager skorpmjöl och socker. Efter det ett lager med äpple till och skorpmjöl,socker, och på toppen rikligt med hyvlat smör. Serveras med riktig vaniljkräm tjock och god.



Glorias äppelpaj i sex portioner:
1 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsmjöl
3 msk socker
100-125 g kallt smör eller margarin
6 medelstora äpplen
3 msk krossad mandel & solrosfrön eller havregryn

Kortversionen av instuktionerna:Skiva äpplena. I en form. Blanda mjöl och socker. Strö över äpplena. Smöret. Resten. 200 grader i 35 minuter.+vaniljsås eller vaniljglassMmm.
http://mininspiration.blogspot.com/2007/09/att-jmfra-pplen-och-pplen.html

__________

Snabba äppelpajen
6 äpplen
1 dl socker
1 dl kokos
2 dl havregryn
½ dl socker
75 g smält eller hyvlat smör.

Äpplen i botten. Strö över övriga ingredienser. Överst smör. 200 grade i 20 minuter.

__________

Äppelplättar
20 stycken

50 g smör eller margarin
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
1 msk socker
2 ½ dl mjölk
1 ägg
2 msk smält smör eller flytande margarin
2 äpplen
smör till stekning
kanel

Gör som vanliga plättar. En skiva äpple på varje plätt. pudra över kanel och socker. Stek och servera.

__________


Så nu ska Mats och jag hålla kväll. Har precis grundat bordskivan med bruk och armering, nu ska det få härda sedan väntar mosaiken. Spännande! Fick lite bruk över i skottkärran på prov har vi gjort lite småalster. Få se vilken dag vi ska träffas Maria och Nisse. På lördagkväll ska vi ha den årliga kräftskivan för familjen och familjen Andersson så då passar det inte men det blir ju fler kvällar.

Helt plötsligt kom det för mig en ramsa som vi läste för barnen när de var små:
Du murare, du murare, du muraregesäll-
Så ge mig lite bruk i blajan, bruk i baljan
ge mig lite bruk i baljan
och en tegelsten.




Letade upp den och hittade den i en bok som Anna-Karin fick i julklapp av min faster Gunborg när hon var 3 år. Boken av Lennart Hellsing heter Äppel Päppel (passande med tanke på dagens tema). Bilderna är ritade av Kaj och Per Beckman




Eva-Katrine har precis dragit iväg till en kräftskiva med sina gamla skolkamrater från grundskolan här i Åhus.

Inga kommentarer: