Bloggintresserade

lördag 2 augusti 2008

Äpplemysterium- inte Oranie väl?

Regn, ingen sol i Åhus när vi vakna. Hann precis få in tvätten innan de första regndropparna föll. Inte många än, men himlen visar att det skulle kunna bli mer. Blickar dock ut genom fönstret i datorrummet och tycker mig kunna skönja en ljusning. Solen har visst visat sig en hel del, ytterst lite regn här ännu vid 13 tiden.

Anna-Karin och Johnny "still" här, planerar sig till Malmö under dagen. Har en massa tvätt som väntar från utlandsvitelsen. På måndag börjar också deras första arbetsvecka. Efter att Mats och Anna-Karin tagit en tur med Lucky och fått chans att prata lite far och dotter snack har Mats skjutsat dem in till tåget medan Lucky och jag stannat hemma.

A; "God sval morgon!! Skönt, men... inte så skönt man trott dessa tropiskt varma dagar, känns lite konstigt att vakna till grå himmel och duggregn... som när man varit borta och kommer hem igen... Mest älskar man mellantinget, för mig en 20-25 grader och sol så man kan göra saker ute utan att smälta. Det behöver inte vara 31C eller 15C.... det blir himla bra med 23C ;-D". Helt enig med dig, varför kan det så sällan vara lagom.


Ja, det där med vad man han har för arter i sin trädgård på sin höjd kanske man känner igen dem. Alla kan ju inte hålla på som jag att ha som sport att komma ihåg fler och fler namn. Kul att jag väckte ditt intresse för såpnejlikor och att du upptäckte att din rabatt redan var full av dessa.
Får väl bli såpa och tvättmedel när och om du hinner framöver (såpnejlikorna står ju i blom ett tag till och förresten använder man ju rötterna...




Men först kanske äppleinläggning? Du skriver om ditt "Glasäppleträd" att äpplena är goda men inte hållbara,att de går till rådjursmat andra sidan vägen för att hålla dem borta från er trädgård. Schysst tycker den sanne djurvännen (läs Ingela)!
A: " Jag skulle vilja plocka frukten och klyfta och frysa in, skall se om jag hittar nåt läsbart om dessa s k 'glasäpplen'. Passar bra att göra för nu regnar det på bra ute".

Numera något tveksam om sorten. I Norrvikens trädgårdar fanns det otaliga äpplesorter. Tyvärr tog vi inga kort på dessa men där var från de minsta små som hasselnötter...mellanstora till stora.

På länken med adress;
http://64.233.183.104/search?q=cache:NV3-3YxLKkEJ:www.hososs.se/tradgard/frukttrad.html+%C3%A4pple+mognar+augusti&hl=sv&ct=clnk&cd=7&gl=se
hittade A bild på en sort som hon tyckte liknade de äpplen som hon har i sin trädgård.



Lycka till med artbestämningen. Ta ett kort vet jag som jag kan visa Nisse, biologen som vi ska till ikväll, han vet kanske.

Vi har faktiskt endast ett äppleträd. Det var vår gamle trädgårdsmästare som en gång planterade det till oss. På skoj gick jag in och fann också en intressant sida adress;
http://www.karnhuset.com/genEkeby.htm

"ORANIE Träden kvar från plant- och trädskolornas tid. Oranieäpplets ursprung är oklart. Möjligen kan det på 1700-talet ha uppstått ur Kaniker, som ännu lär finnas kvar. Sorterna är svåra att skilja åt, och i allmänhet har man heller inte brytt sig om att göra det. Oranie är en av de mest spridda och odlade sorterna i landets södra hälft. När frukten mognar i september, är det inte många andra sor-ter, som kan hävda sig i konkurrensen med det saftiga, aromatiska Oranieäpplet, som ofta kan bli glasigt i köttet. Oranie har god motståndskraft mot skorv men kan drabbas av fruktmögel. Zon I-V."

Det kan väl inte vara ett sådant träd ni också har? Vi är ju rätt lika i mångt och mycket annat verkar det som...
Tänker ut och fotografera det, men du får bortse från hur misskött vårt är. Äpplena lite speciella att sätta tänderna i. Man skulle kanske kunna säga att köttet liksom splittras. Det är sk. ätäpplen, en sort som var vanlig förr enligt Bror som var vår gamle personlige trädgårdsmästare (död nyligen). Han har hjälpt oss med trädgårdarna i tre hus. Den andra en nyanläggning.





Tvungen att hålla grenen med ena handen för det blåser rätt bra men du ser och vi har sol.

Blommorna på våren är väldigt vackra - röda knoppar utvecklas via rosa innan de slår ut i vitt med rosaskimrande baksida. Äpplet mognar tidigt (i första halvan av sept här i zon 3) och är hållbart en kortare tid.

Nisse ska hjälpa oss beskära och ympa i lite andra spännande sorter (bl.a. Transparent Blanche), men det får bli på senvintern. Framöver kommer vi att kunna plocka olika sorters äpplen från samma träd vilket passar oss som inte har så stor trädgård.






Skönt att du har lyckats decimera de förhatliga pyttorna. Bra att vara envis och inte ge sig med projekten. Till sist måste jag säga att jag gillar dina fyndiga avslut på mail, regnrock på dej, paraplypå dig, blötkram på dig etc. Vad gäller den svårlästa texten vet jag inte men Anna-Karin säger att det troligen beror på det program som du använder för att skriva i...alternativ 2 mindre troligt men det försvårar hanteringen... ;-)

Tack mor för Sms och grattis. Ja, både jag och Anna.Karin har mycket riktigt namnsdag idag. och vår Per igår.
KARIN, KAJSA; i Bladet kan man läsa att det är en svensk form av Katarina som förknippas med det grekiska ordet katharos betydelse ren kysk. Även att namnet har använts sedan 1400-talet. Kajsa är från början smeknamnet för Karin.

PER är ett mycket vanligt namn. Det är enligt Nordiska museet ” En nordisk kortform av Petrus som är en latinsk form av det grekiska namnet Petros. Petros är en översättning av det arameiska namnet Kefas som betyder klippa.” Äldsta belägg i Sverige är 1428. Namnsdag har Per den 1 augusti.


Mats och jag drack precis en kopp kaffe i trädgården när Mats uppräckte att vår kompis ekorren (inte Luckys) satt vid dammen och drack. Kvickt in efter nyladdad mobil och hann precis (lite på håll, men i vanlig ordning klicka på bilden så ser ni. Direkt efter drickapausen (ekorrens) pilade han högst upp i tallens topp.



Livet är inte en fotbollsplan som man ska fram över, utan en trädgård som ska skötas" Citat H E Fosdick

Grillkväll hos Jönssons. God mat, samvaro och kategoritävlan... Bestämde att vi skulle köpa vars en Triss lott i veckan per par och att vi skulle samla dem tills vi åter träffades och skrapar dem tillsammans. Väntar på storkovan. Vinner vi och får sitta i tv ställer Maria upp ovh vi andra får sitta i kulisserna. När vi cyklade hemåt mötte vi Karl-Mikael i taxibussen. Han har ett tufft pass till kl 6 innan han slutar för natten. Nu åtminstone klart att han ska ta sig en veckas semester för att dra med 3 kompisar till Alanaya i Turkier...All inclusive. Det är honom väl unt som han har slitigt hela sommaren.

1 kommentar:

Anonym sa...

I apologise, but, in my opinion, you commit an error. Let's discuss it. Write to me in PM, we will talk.