Bloggintresserade

fredag 22 augusti 2008

Härliga fredag...ålderstecken

Väldigt mörka moln (läs nästan svarta), regnvåta vägbanor på väg in till stan på morgonen. Solen kämpar för att ta sig igenom. Lyckas bitvis och ibland. Förövrigt oerhört vackert när ljusstrålarna ögonbedövande tar sig igenom och man kan följa dem hela vägen när de dyker ner i backen. Någon mer än jag som har tänkt på hur observant man blir med tiden på naturens skiftningar?
Jeanette; Jo, Ingela jag tror också man lägger märke till naturens små skiftningar mer och mer med åren :-) För mig har det blivit så.

Ann (lördag); "Igår, hade vi blandat väder medans jag var hemma och donade, du vet så där
tjockt grått och en skur som lättar med solstrålar precis som du säger ser uppifrån och ner där de landar och sen mer täckande sol, Då såg jag..... björkarna börjat! Skifta svagt i färg.... på vägen i bilen såg jag mer.... lönnar här som fått lite lite vinröda skiftningar man anar.... såg att allt sånt där högt gräs mognat och går mot gulvitt, snart sackar de ner i myllan. Det är vackert att se väderdetaljerna, men ack va fort säsongerna går. Vilket synsätt hade man som barn och ung tonåring när allt var en varm sommar och en isande vinter.... :-) "

...Tänkte på det när vi var så där unga så hade vi ju ännu inte kommit underfund med oss själva...mycket kraft gick åt till att studera och mäta sig själv sina reaktioner, känslor etc. gentemot andra, olika relationer. Idag när vi kommit bättre underfund med oss själva så finns mer tid till allt runt ikring oss, som faktiskt fanns där även förut men utan att vi observerade det. Det fanns förut mera av kontraster svart-vitt, kallt-varmt, kärlek-hat and-so-on. Nu finns det även plats för alla andra nyanser...även grått... Därför menar jag hjälper vi ungdomarna genom att försöka synligöra...det är just detta som ofta inte riktigt fungerar i dagens samhälle menar jag. Det finns så många olyckliga ungdomar som kanske är beredda att göra vad som för att slippa ifrån. När det som du var inne på Jeanette handlar mycket om att uppmuntra (ge beröm), stödja (vid svårigheter) finnas där vara kontaktnät för varandra!!!!

Vi kan inte förrändra världen bara (...och det är inte så bara) jobba med hur vi själva handlar...precis som vi har varit inne på förut. Intressant ämne det här, säger jag som älskar att leka amatörfilosof...

...får nu precis som du Ann ändra rubriken till ålderstecken. Och det bästa av allt hörre ni ålderstecknet är ju bara positivt och så positivt sen...inte skulle man vilja byta! ?

Ann...; "Ah, du pratar ord, minsann jag gillade ditt ÖGONBEDöVANDE massor :-) Typ norska, som har mer rakt på beskrivande ord i språket :-) ".
Kan du inte berätta mera Ann jag blir så nyfiken. Har du fler exempel? Jag gillar dina Klem (som jag förmodar betyder kram). Hur är det talar du norska också? Säkert fler som är nyfikna! På tal om nyanser ja visst är det så att det heter att svensken och Sverige ska vara så lagom...men vem vill ha upp och nerväder?...Inte du väl Ann? Jag trodde du och jag föredrog Svenskt-lagomväder!

För egen del handlar mycket i livet för tillfället om att observera och att försöka sätta ord på det jag upplever. Känns som en naturlig och nödvändig koppling att jobba med bilden och bildspråket. Går med en tanke om att lära mig fotografera med systemkamera! Vill så gärna att andra ska se det jag ser. Men är medveten om att man kommer till en gräns när man måste prioritera. Satsa på kvalitet när orken tryter till kvantitet. För om jag blickar i min backspegel har det funnits talang och intresse för så mycket under vägen. Och det tror jag är klokt att prova på för att sedan fastna för något. Detta synsätt har hjälpt mig igenom svårigheter i samband med min stroke, när det har funnits andra dörrar att öppna och rum att utforska. Härligt att tänka i bilder tycker jag och jag tänker att det också hjälper många av våra elever...kanske kan nöja sig med en trebent pall till en början i stället för en fåtölj.

Är nu på jobbet har en del skrivarbeten som väntar...så nyfiken bara att ta del av och helst hinna bemöta Anns 4mejl som oftast vid det här laget ligger och väntar på mig i lådan. Får nöja oss med att en "paraplykram till mig". Säger en del om dagens väder i Värnamo förmodar jag.
...Ann: "Glömde att SOLEN skiner :-) ... Näe, nu regnar det! Tyckte precis att himlen var blandad innan men att det kändes som det lättade... och så bidde det regn... Lite trött på regn nu för jag tillstÃ¥.(?) Var är mixen, vaffö enkelspårigt hett som i h-e eller blött som f-n och inte en mix till (svenskt) mer lagom...
Ja jag svär också i perioder mer än annars. det känns liksom mer tyngd åt det man vill uttrycka. Häromdagen gjorde jag det t.o.m inför en elev (på tal om att själv vara gott föredömme). Det gav ju upphov till en bra diskussion i alla fall.

Se Anns dagen äppleinlägg under gårdagen! Och..."Min sötaste knubba, Plus oftast kallad Gumman :-) " Här!



Så fin hon är din lilla knubba... hon ser rätt välmående ut...ligger på ett snyggt golv!


Blev verkligen urtjusigt med speglar och golvlister och allt!
och huvudsaken av allt att det blev MINST som ni ville

Ann: Golvlisterna nästan på plats! Så… fint det blir, rummet, nästan andlös (nu när jag fått andrum)....

Var inom tygbutiken häromdagen. Köpte 5 söta svarta franstofsar 9 kr. Vi i villatidningen tipsade om tofs om exvis byråns nyckel, det såg sött ut och hjälper liten nyckel bli lite lättare att hitta om den skulle få för sig att ramla nånstans.... Det blir till ekmöblerna, M tyckte det var fint med :-)



Absolut jättefräckt för inte tala om praktiskt för nycklar till skåp har verkligen en förmåga att villa bort sig. Katterna gillar väl också tofsarna, eller?

"...Blev så sugen på chili con carne att jag inhandlade olika bönor igår, det blir en av helgens tre middagar har jag bestämt :-) Tackar för tips och inspiration! Välbekomme, vad har man annars vänner till?

En annan rätt att laga i helgen blir nog ett reklambladsrecept från jag tror
det var A-G Favör för flera år sen, har ett fint kålhuvud 2,90/kg, och
blev sugen när jag såg recepturklippet häromdagen.
---
Brynt vitkålssoppa
4 port
2 dl riven vitkål
1 msk smör
1 msk vitvinsvinäger
3 dl buljong
1 dl lätt creme fraiche
kummin
Bryn vitkålen i smör, tillsätt vätskan och koka upp, rör i kummin och creme
fraiche och servera.
---
...Idag, fredag, har jag det ovanligt förspänt :-) Det blir kålpudding till middag, den har mamma lagat :-) så jag behöver bara fixa potatis och sås, vi äter ihop innan jag åker till jobbet. Ikväll får maken duka grillade revbensspjäll (i frysen nu) med sallad och bröd till frugan kommer hem från jobbet". ... Det bidde 1 kg smörgåstårta från lilla Icabutiken igår kväll, revbenen finns fortsatt i säkert förvar i frysen, men ligger illa till inför kvällen :-)

Rätt längesedan vi hade kålpudding annars en av våra absoluta favoriter. Med lingon till och det vattnas i munnen. Har inte heller haft sill på länge (läs hela sommaren när E-K varit hemma. På måndag börjar hennes skola i Göteborg sedan efter ett par veckor fortsätter det med praktiken i Stockholm. Hon har stora förväntningar, hoppas allt blir som hon tänkt och gärna ännu bättre. Ikväll ska Eva-Katrine åka till kompisar i Lund så Mats, jag och djuren blir solo. Efter en tur till havet med Lucky antar jag att vi somnar i vars en fårskinnsfåtölj. Usch den här fredagen känner jag mig helt slut i rutan. Äta? Glömde prata om det på jobbet idag saknar inspiration får väl bli något lätt eller om Mats har någon idé!

Skönt att det såg ut att tillfälligt ordna sig på jobbfronten!

Pratade alldeles nyss med P-O det verkade ordnat sig så att K-M kan börja på samma ställe som han. Blir tomt men glad för hans skull. Sista barnet utfluget (!). Fast riktigt tomt blir det inte de kommer hem rätt ofta! Själv hade P-O sökt som gruppchef på sitt jobb och även det såg mycket ljust ut. De hade t.o.m frågat om bröderna var lika. Vad glad man blir med en sådan syskonsammanhållning och när det ser ljust ut för "barnen"!

I morgon kväll väntar vi hem Anna-Karin, hon landar med tåget från Jönköping där hon jobbat ifrån ett par dagar. Sen på söndag eftermiddag ska vi tjejer äntligen på turridning på islandshäst i Visseltofta. Inte utan att man börjar bli lite nervös också. Men man ska bara ta det lugnt säger A-K och inte luta sig framåt utan luta något tillbaka annars tänker hästen att man vill att den ska sätta fräs. Lär säkert inte kunna sitt till närmelse så fint och rak som lilla Isabella i hästsdaeln Jeanette. Men huvudsaken för min del är att det är kul... och det får inte gå för fort (bäst att luta sig lite snett bakåt då som A-K sa). Jaja vi får se när söndagseftermiddagen gått av stapeln... kanske man inte kan gå ordentligt i nästa vecka... eller så finns det inget annat än ridning i huvudet... Kanske fotograferingen får vänta!

Läser din blogg Jeanette och vill bemöta ämnet du tar upp BERÖM. Håller verkligen med dig, visst är det konstigt att något som kostar så lite; att uttala det beröm man kanske tänker tyst verkar vara så svårt! Det beröm som kan få personen att sträcka på ryggen och att växa. Det är just detta som händer med ungdomarna när de kommer till oss på vår skola. De får det där berömmet som de borde ha fått för så länge sedan så kanske många sluppit hamna på glid eller på olika sätt ha varit utanför. Och det är ju verkligen så som du säger att genom att ge beröm gläder man andra, sprider det goda tänket och det kan bli ringar på vattnet. Man kan inte förändra hela världen bara genom att använda sig själv som redskap nå en bit på vägen.


Hon är näpen din lilla Allis kunde inte låta bli att låna ett foto av dig. Det har du säkert inget emot.

Så fick trött Allis en plats i min blogg.


Nej nu ska min Lucky och jag ta ett varv runt kvarteret trots ösregn! Har äntligen köpt mig en regnjacka. Hade den på men det visade sig att jag knappast hade behövt det för när vi kom ut upphörde det.


Absolut Disco i Paradiset. Högsta volym...E-K dansar och värmer upp. Visst minns man... oh där kom min favoritsång..."I´m so exited" med Pointer sisters ska leta fram den på You tube.com;
Faktiskt min första cd skiva...

Ännu en goding;
Gladys Knight & the Pips "Midnight train to Georgia" som Mats och jag hörde på bilradion när vi var på väg till Stockholm för att njuta Riverdance. Ja vi blev så betuttade i låten så vi letade upp skivan i en butik i Stockholm. Vi var tvugna att höra den igen och igen...

Så nu har Mats kommit hem och stupade i sängen 5 minuter. Han hade varit hemma hos min faster med en laddare till hennes mobil som pajat och kom hem med kaffe och en chokladkaka. Kvällen är räddad! Bara det inte var som hon själv skulle ha festat på ikväll.

Orka inte laga något ikväll och knappast äta heller för den delen, Mats och jag delade en pizza. Han hade träffat många kändisar berättade han när han kom hem. Många som var sugna på Pizza idag. Bla Kristina och Jörgen (som hade fått SMS från Turkiet och Kalle) och Maria och Nisse (som undra när det var dags att skrapa triss). Därför vet jag att du Maria läser min blogg och på så vis håller dig uppdaterad med vad vi har för oss. Har du också fått brev från kören? Lite svårt att tyda Svens fötter. Men får ta tag i det igen för att se när kören kommer igång. Kanske redan denna veckan som kommer?

1 kommentar:

Jeanette... sa...

Hej syster Ingela!
Håller fullständigt med dig angående det du skrev under 'beröm'.
Det kostar så lite att ge, betyder så mycket att få, ändå är det så får som gör.

Roligt att du fastnade för en bild på Allis som trött, hon är allt näpen, lilla Allis:-)

Kram syrran Jeanette