Bloggintresserade

tisdag 5 augusti 2008

Snack om musik

Ann: "1984 var jag på Ullevi och bevistade en wonderbar konsert med Bobban (Dylan)! J Det var mitt ex f 1957 som fick in mig på proggspåret ellor va vi nu skall kalla det J"
Minns inte vilket år det var men kanske något liknande i tiden för endast något av våra barn var fött. Vi har rätt mycket av Dylans skivor och är absolut ibland hans fans, men just den konserten när han uppträdde iklädd svart heltäckande cape på Christinehof blev något av en besvikelse. Vi hade ju kommit för att uppleva honom live. Samtidigt vet man ju att det har varit många ”ups and downs” i hans liv. Han var ju med om en motorcykelolycka som gav upphov till ett sökande inom religionen. Även hans konserter har för många varit såväl fantastiska som mer eller mindre besvikelser. Även om man inte alltid förstår orden i hans texter framstår de förtydligade i sammanhanget och genom tonerna.
Ann; Jamen... minsann var jag där också! Såg inte sa mkt av Bobban för vi stod upp bland folk rätt långt bak åt vänster till (vilket minne), kom ihåg vi såg Ulf Lundell några steg framför oss tror snacket var han var nyskild och hade ung donna med sig. Men jag kommer ihåg att konserten fick dålig kritik for Bobban var oartig och fräste och bar sig åt, det hörde jag under konserten också. Den du :-) Kommer inte heller ihåg vilket år, men därikring Ullevikonserten, efter den.
Datum som du har hittat den 27/5 1989 skulle det visst kunna vara. Att två av Eldkvarnmedlemmarna skulle ha varit förband låter absolut bekant! Vid närmare eftertanke stod vi kanske också till vänster så vi kanske har träffats.
Eller vad tror du?

Ja så halkade vi in på Ulf Lundell som ju också har uppträtt här i Åhusparken. Jag vet egentligen inte varför jag och Mats inte var där men vi hade barnen små och eftersom vi inte bor så långt därifrån så kunde vi ofta njuta uppträdena från hemmaplan ute i trädgården. Men just den här kvällen gick jag en runda och har väl aldrig varit speciellt rädd när jag varit ute på egen hand. Men vet du vad när jag gick och lyssnade utanför staketet på samma sida som Parken mötte jag en man som kom raglande. Det var väl inget med det inte förrän jag såg att han hade en kniv i handen. Just då och där var det bara vi och jag ville inte reta upp honom genom att springa över till andra sidan. Jag kan säga att jag höll på att kissa på mig men det gick vägen och jag skyndade emot hemmet. Idag förstår jag inte varför jag inte anmälde det, men då föll det inte mig in. Ja, det var mina annorlunda minnen av en Ulf Lundell koncert.

Ann: "Varit t ex på Björn Afzelius så många ggr att jag tappat räkningen… faktiskt… han bodde nog inte så långt från mig i Gbg, jag bodde vid Nya Varvet och skulle ner för backen och köpa pizza (typ 1994/1995), där såg jag och sen vi (maken som uppvaktade mig då) honom ett par ggr på pizzerian. Han vilar nu på samma kyrkogård som min far i Gbg…”
Mats och jag var i Åhus parken och lyssnade på honom för rätt många år sedan. Förut lyssnade vi mycket på honom, numera mest hans kompis Wiehe som vi såg vid sjön Immeln för ett antal år sedan. En härlig konsert när tonerna flög och fortplantade sig utmed vattnet på den solglittrande sjön. Behöver nog inte påpeka att det var en sagolik upplevelse där vi satt i strandkanten i den ljumma sommarkvällen.

Tillbaka till en tidig dag i maj 1982, Björn och Åhusparken… Det var en härlig stämning långa rader av välkända låtar, och efter konserten stod jag så klart i kön på scenen för att köpa hans skiva och samtidigt få den signerad. Det hör till saken att jag inte är så där kramig av mig, åtminstone kramar jag inte dem jag inte känner, och så vill jag vara beredd på vad som ska ske. Björn verkade resonera på annat vis och förutsatte kanske att när man stod i kön att man inget hellre önskade, det såg jag ett ögonblick när jag mötte hans blick och efter att jag tagit ett steg tillbaka.

Anna-Lotta Larsson har vi varit och lyssnat på tre gånger tillsammans med våra musikintresserade flickor. Vid två utav dessa tillfällen uppträdde hon tillsammans med Göran Fristorp (en finstämd man med absolut gehör) i Degeberga kyrka. Det gav bara mersmak att bevittna denna totala upplevelse och den ena gången när Anna-Karin i pausen tog en tur runt kyrkan satt Anna-Lotta ensam på en bänk strax utanför. Vår A-K tänkte att något måste hon bara säga, gick sedan fram till henne och talade om hur hon njöt av att lyssna på henne. Anna-Lotta hade blivit jätteglad och sa att det inte var så vanligt att någon så spontant talade om sin uppskattning. Den tredje gången var det julkonsert i Konserthuset i Kristianstad.

Ann: "Igår fick jag delleverans av CD, fick Peps Persson och en samling med Cornelius (har vi aldrig hört live men däremot Fred Åkerström en gång på Kristianstads teater), rusade upp och gick igenom Pepsskivan direkt, urkul!"
Om Peps kan jag berätta att vi bevittnade honom live i Bjärnumsparken en sommar minns inte riktigt vilket år det var, det måste ha varit något av de första åren detta decennie eftersom jag hade haft mitt aneurysm då. Möjligen var det samma år som han uppträdde på Allsången. Alltnog han var helskön, visst proggig men ändå ett annat stuk. På tal omprogg vad gillar du Nationalteatern?

En skiva till skall vi ha, Dean Martin med den där (Folksam) reklamlåten ”Welcome to my world” för den är bara så top of the line smör! J Jag längtar till färdigt här, när jag städar föredrar jag stereo på för fulla muggar med favvisar som dunkar, och jag kan känna hur skönt det skulle vara att avrunda städningen med denna Dean Martinlåt och gå runt och avsyna, njuta J”

Även jag uppskattar musik och fastnar gärna för låtar och artister i perioder. Kan berätta om en gång när barnen var små då Anna-Karin som är äldst var i skolåldern då putsade jag fönster och när jag städar vill jag liksom du ha musik på... och gärna riktigt hög musik. I alla fall fönsterna som vi nyss bytt ut de sista av, var av en bräcklig sort i ramen... särskilt just detta som var extra brett dessutom. Jag hade öppnat det och skulle ta det på insidorna samtidigt som jag spelade Pachebel på högsta volym...då brast rutorna och jag befann mig mitt i allt glassplitter. Jag skrek klart till men klarade mig med förskräckelsen och inga större skärsår, men barnen kom springande samtidigt som Pachebelmusiken på LP spelaren skrålade ur högtalarna. Jag hade sinnesnärvaro att be A-K samla ihop sina små syskon, djuren (katter och hundar) och stänga in dem alla i ett av barnrummen. Hon var hjältinna och fixade det, medan jag gråtande plåstrade om mig, samlade upp det värsta och ringde glasmästaren som kom i ett nafs och hjälpte till. Toppen att ha en glasmästare nästgårds (första rutan i vårt hem som blev 3-glas förövrigt).

Så har vi varit på tre utav Stones konserter. Två i Göteborg (Först med volvo PV kan det ha varit 82 och nu sist) och en i Köpenhamn. Ja det har varit häftigt!

Senaste konserten som Mats och jag var på och som jag har skrivit om i Bloggen, var Mark Knopfler i Karlstad. Dessförinnan var vi i Göteborg på BAO (Benny Anderssons orkester) och hörde bl.a Helen Sjöholm och Tommy Körberg. Inte nog med det vi dansade på deras uppriggade gammeldax dansbana. Häftiga och njutbara timmar. Dessförinnan hade vi varit på en jättetrevlig restaurang inte långt därifrån och avnjutit en delicious middag. Hör inte till vanligheterna att man kommer i samspråk med andra trevliga gäster men det gjorde vi den här gången. Sägs att göteborgare är trevligt folk och vi kan bara instämma.

Lite kul mitt i allt att det just var BAO som stod på scenen i Allsång idag. det hade jag ingen aning om när jag skrev det här. Men nu har det sista avsnittet gått av stapeln och vad annat kan man säga än att det blev lyckat... Det året som vi var på allsång var när Ricky Martin var där och vilket liv framför allt på tjejerna...så häftigt!





Inga kommentarer: